• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

Vânzătorii de vise au invadat Sighetul

Capitala Maramureşului Istoric a devenit o adevărată „capitală de vise” I În ciuda acţiunilor „bifate” cu sârg de autorităţile competente, consumul de etnobotanice a devenit un fenomen în rândul adolescenţilor I Cazul tânărului ajuns la urgenţă din cauza acestor substanţe este numai un vârf al icebergului.

 
 

Săptămâna trecută, un tânăr în vârstă de 17 ani a ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare în stare gravă: a fumat o ţigară cu etnobotanice. Oficial, e primul caz de acest fel. Neoficial, în ciuda circului mediatic lansat anul trecut la nivel naţional, peste care autorităţile şi-au aşezat apoi „batista” albă, etnobotanicele au devenit un adevărat fenomen.

 

Şi în Sighetu Marmaţiei, „magazinele de vise” sunt interzise printr-o hotărâre a Consiliului Local încă de anul trecut. Cu ce ne ajută asta? Păi nu prea ajută, pentru că, din datele noastre furnizate de surse bine informate, am aflat despre consumul de etnobotanice că e aproape la fel de frecvent ca şi fumatul în rândul elevilor de licee. Printre „picături” şi încercări de albire a situaţiei, şi oamenii legii au mai lăsat să se strecoare câte o informaţie care dă măsura amplorii fenomenului: pornind de la unele indicii cu privire la faptul că elevii unei unităţi speciale de învăţământ din Sighetu Marmaţiei ar utiliza şi consuma substanţe etnobotanice, lucrătorii Biroului de ordine publică pentru mediul urban din cadrul Poliţiei municipiului Sighet au executat o acţiune preventivă pe această linie, în urmă cu câteva lui. Rezultatul: au fost depistaţi cinci minori, cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani, care au consumat ţigări cu conţinut de plante etnobotanice confecţionate de ei înşişi.

 

Numai că acest consum de etnobotanice nu e o problemă numai în „unităţile speciale de învăţământ”, ci şi în licee de top. Potrivit informaţiilor noastre, într-un liceu sighetean bine cotat e la mare modă consumul de etnobotanice, iar cei care nu trag un fum sunt consideraţi „fraieri”. Ţigările sunt „aranjate” acasă de tineri, iar substanţele, cumpărate de la mici dealeri locali, de pe stradă sau din cluburi. Numărul celor care ajung în stare gravă la Secţia de pediatrie şi Unitatea de Primire Urgenţe de la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei, în urma consumului de produse etnobotanice ori alte substanţe interzise, este în creştere. Din când în când, şi poliţia redeschide „dosarul etnobotanicelor”. Numai că „acţiunile tematice” se închid repede. Rezultatul: percheziţii, descinderi, verificări, confiscarea de substanţe ciudate şi de bani şi...cam atât.

 

Etnobotanicele se vând în continuare pe stradă sau pe internet. Iar cei care sunt prinşi primesc doar închisoare cu suspedandare, cum este cazul unui băimărean care avea în locuinţa sa nu mai puţin de 40 de kg de droguri. Cei mai mulţi vând etnobotanice sub „masca” sărurilor de baie. Şi le fac direct pe internet, sub ochii larg închişi ai oamenilor legii.

 
Efecte imediate
 

Euforie, creşterea energiei, ameţeala, pierderea poftei de mâncare, insomnie, tremur, agitaţie, comportament şi ideaţie obsesiv compulsivă. Vorbire rapidă dar bâlbâită, iritabilitate, panică, dilatarea pupilelor

 

Efecte de supradozaj

 

Atac cerebral, furnicături, paranoia, deziluzie, halucinaţii, căderea sistemului muscular, cădere renală

 
Efecte psihice
 

Râs fără motiv, euforie, relaxare, imposibilitatea de a se concentra, probleme de raţionament logic, iluzii senzoriale, distorsiuni spaţio-temporale, halucinaţii, viziuni autoscopice (iluzia de ieşire din corp), senzaţie de moarte iminentă, rememorarea amintirilor uitate, senzaţie de omniscienţă (persoana se crede atotcunoscătoare), clarviziuni, sentiment de depersonalizare, frică, angoasă, tristeţe, paranoia etc.

 
Efecte cronice
 

Dependenţă, pierdere în greutate, psihoza amfetaminică, mai cu seamă deprivarea de somn. 

 
 

Etnobotanice la mica publicitate

 

Site-urile de anunţuri pe internet abundă de oferte gen:

 „Noua generaţie de herbal incense Yin Yang şi noile săruri de baie, la cele mai mici preţuri din ţară” .

 „Vând INSOMNIA noul produs etnobotanic echivalent cu Magic+”.

 „Vând Magic, Pure, Puff, Strong, Class, Insomnia, Jamaica, Special Cox, Special etc”.

 

Folosirea plantelor în ritualurile din antichitate

 

Folosirea plantelor psihotrope a crescut puternic în societăţile occidentale moderne. În trecut, grupurile aborigene foloseau aceste ierburi în scop magic, religios sau terapeutic, considerându-le un dar de la Dumnezeu.

Cea mai cunoscută dintre aceste plante este soma, din India veche. Majoritatea plantelor halucinogene erau considerate o legătură între om şi supranatural, iar soma ajunsese la un asemenea nivel de percepere a divinităţii. Cel mai celebru halucinogen sacru era peyotl-ul, un tip de cactus.

Pe de altă parte, ciupercile considerate sacre în Mexic au o lungă istorie în şamanism (religia primitivilor). Aztecii le numeau carne divină şi le consumau în timpul ceremoniilor sacre.

Mayaşii din Guatemala utilizau ciuperci în cadrul ceremoniilor religioase.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.