• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

Vaccinurile ROR, între criza ministerului şi dezinformarea părinţilor

30 septembrie 2016. În România este declanşată epidemie de rujeolă. Erau 730 de cazuri, cu trei decese, iar boala afectase 25 de judeţe. Iulie 2017: boala s-a răspândit deja în toată România, cu o singură excepţie, judeţul Tulcea. Numărul cazurilor de îmbolnăvire a crescut de peste 10 ori şi cel al deceselor la fel. Cele mai multe cazuri de rujeolă sunt în judeţele Timiş şi Caraş-Severin. Care sunt cauzele? În primul rând, a fost lipsa vaccinurilor ROR care au sosit abia de câteva zile. Direcția de Sănătate Publică Maramureș a anunţat recent că a distribuit toate cele 2724 doze de vaccin hexavalent și 2252 doze de vaccine contra rujeolei, rubeolei și oreionului  pentru medicii de familie, în vederea vaccinării gratuite a tuturor copiilor eligibili. Întrucât epidemia de rujeolă continuă să evolueze la nivel naţional și european, DSP Maramureș solicită părinților să se prezinte la medicul de familie la data planificată pentru vaccinare. Şi Ministerul Sănă­tăţii şi Ministerul de Interne au de­marat săptămâna trecută o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, în care au fost implicate şi autorităţile lo­cale, care urmau să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani - grupele de vârstă cele mai afectate - care nu au fost vaccinaţi. De asemenea, autorită­ţi­le locale trebuiau să identifice locurile unde aceşti copii pot fi imu­nizaţi, acolo unde nu sunt unităţi me­dicale.

Mai mult, ministrul Sănătăţii a decis să schimbe din funcţie câţiva directori ai instituțiilor de sănătate publică: „Direcțiile de Sănătate Publică repre­zintă actori importanți în strategia națională de creștere a ratei de vaccinare împotriva rujeolei și a altor boli contagioase. Obiectivul asumat de România privind acoperirea vaccinală împotriva rujeolei este de 95%, un nivel care asigură protecția deplină a populației împotriva situațiilor de epidemie. După cum se poate constata din Raportul privind Programul Națio­nal de Vaccinare, publicat de Minis­terul Sănătății, un număr de 5 direcții de sănătate publică nu au reușit să își îndeplinească misiunea legală. În cazurile semnalate, rata de vaccinare la nivel județean este sub 50%, un nivel extrem de redus comparativ cu obiectivul asumat. Prin urmare, neîndeplinirea misiunii legale privind realizarea programului națio­nal de vaccinare a pus în mișcare o serie de acțiuni și sancțiuni menite să îmbu­nătățească performanța acestor organisme locale. În acest scop, mi­nis­trul Sănătății, domnul Florian Bo­dog, a propus schimbarea din funcție a directorilor executivi și a celor care ocupă funcția de directori executivi adjuncți sănătate publică ai direcțiilor de să­nătate publică din următoarele județe: Caraș Severin, Hunedoara, Neamț, Pra­hova și Ilfov. În cazul celor­lalți directori de direcții de sănătate publică din țară, s-a decis transmiterea unui avertisment scris. Vaccinarea împotriva boli­lor contagioase și periculoase, ca rujeola, este o prioritate națională. Vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea co­pii­lor”, se arată într-un comunicat al Ministerului.

Potrivit raportului guvernamental, epidemia de rujeolă a ajuns la cote alarmante: 8246 de cazuri în 21 iulie 2017 şi 32 de decese. Care sunt cau­zele? Potrivit aceluiaşi document:
„Cauzele care au dus la această situa­ţie au fost legate de scăderea continuă a acope­ririi vaccinale în ultimii 10 ani. Declinul a fost accentuat în ultimii doi ani din cauza neprezentării părinţilor la medicul de familie, refuzul vacci­nării şi lipsei periodice a vaccinului. La nivel naţional, în anul 2016, acope­rirea vaccinală cu vaccin ROR a fost de 86% pentru prima doză şi 67% pentru a doua doză, mult sub recomandarea OMS de 95% care asigură pro­tecţia individuală şi colectivă”.

 

Vaccinul ROR conţine variante atenuante de viruşi vii de rujeolă, oreion şi rubeolă. Vaccinul funcţionează prin a provoca sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi împotriva acestor trei boli ale copilăriei. În momentul în care persoană căreia i
s-a administrat vaccinul vine în contact cu virusul, organismul său îl va recunoaşte imediat şi va produce
anticorpi pentru a lupta împotriva lui.
Prima doză de vaccin ROR se administrează copiilor ca parte din programul naţional obligatoriu
de vaccinare în intervalul de vârstă 12-15 luni. Cea de-a două doză se administrează la începerea şcolii, de obicei la 7 ani, deşi poate fi realizată chiar şi la 3 luni de la prima imunizare. În jur de 5-10% dintre copii nu sunt complet imuni ROR după prima doză de vaccin, acesta fiind motivul pentru care este necesară şi ce-a de-a două doză, în urmă căreia rămân aprox. 1% din copii parţial imuni împotriva celor 3 boli ale copilăriei. Dacă o persoană a omis vaccinarea, ambele doze pot fi făcute oricând după vârstă de 7 ani, spaţiate la 1 an diferenţă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.