• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 6 August , 2015

Va începe nebunia POR 2014-2020

În Sala Nouă a Consiliului Judeţean Maramureş a avut loc o întâlnire între firme, administraţiile din judeţ şi reprezentanţii Agenţiei de Dezvoltare Regionale N-V. O întâlnire informală, în care s-au prezentat noutăţile în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020, dar şi o analiză a implementării POR 2007-2013. O întâlnire în care am aflat că Maramureşul este într-o situaţie mai delicată, dar, per total, nord-vestul ţării stă cel mai bine între Regiunile de Dezvoltare din ţară.

 
 
 

Programul Operaţional Regional care urmează, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale, a fost adoptat de Comisia Europeană, ceea ce înseamnă că se dă startul unei noi competiţii între regiunile de dezvoltare pentru atragerea de fonduri.

Spre deosebire de POR 2007-2013, când s-a mers pe principiul primul venit, primul servit (adică, cel care a depus primul proiectul de finanţare a luat banii), în actualul POR se va face o evaluare a proiectelor depuse, se vor da puncte şi se va realiza ierarhia câştigătoare. Aceasta este una din noutăţile importante. O altă noutate ar fi deschiderea arătată de CE pentru activităţile de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice şi rezidenţiale. Altfel spus, vor putea fi depuse proiecte pentru reabilitarea blocurilor şi a clădirilor publice.

Tot ca noutate este faptul că nu se vor mai putea depune proiecte de finanţare pentru drumuri, decât cele judeţene. Respectiv, Consiliile Judeţene vor fi autorităţile ce vor putea depune proiecte pentru drumuri. POR prevede alocări financiare pentru 11 axe prioritare, în total 8,25 miliarde euro alocaţi României pentru dezvoltarea regională. Din această sumă, pe ADR N-V vor fi peste 600 de milioane de euro.

Mai sunt şi alte noutăţi pe care le vom prezenta în materiale viitoare.


Dincolo de noutăţi şi bani ce vor veni în următorii şapte ani pentru dezvoltarea regională, mai avem de terminat POR 2007-2013. La sfârşitul acestui an se va pune punct acestui program. În această perioadă trebuiau consumate pe ADR N-V 522 milioane euro. Au fost depuse 661 proiecte, din care au fost finalizate 480. Gradul de absorbţie a fondurilor pe Agenţie este de 61,8%. Pe Maramureş avem 92 de proiecte contractate, 83 milioane euro solicitaţi. Au fost finalizate 73 de proiecte, iar gradul de absorbţie este de 49%.

Pentru a mobiliza energiile maramureşenilor, reprezentanţii ADR N-V au menţionat şi proiectele aflate în implementare şi reprezintă un risc de nefinalizare. Ele trebuie finalizate până la 31 decembrie 2015. Este vorba de proiectul străzii Oborului din Baia Mare, cele două proiecte de creştere a eficienţei energetice a unor blocuri, celebrul drum Baia Sprie - Bârsana, campus şcolar în Tg. Lăpuş, modernizarea şcolii din Cicârlău şi circuitul bisericilor de lemn. Dar vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.