• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 18 August , 2015

Urmaşii foştilor deţinuţi politici legionari cer demiterea consilierului prezidenţial Andrei Muraru

Într-o scrisoare deschisă, trimisă preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, urmaşii foştilor deţinuţi politici legionari semnatari ai scrisorii deschise din 17 iulie 2015 (prin care cereau preşedintelui Iohannis să nu promulge legea „antilegionară”) au solicitat demiterea lui Andrei Muraru din poziţia de consilier prezidenţial.

 
 

După promulgarea legii „anti- legionare”, consilierul prezidenţial Andrei Muraru a anunţat că a început de câteva zile monitorizarea, inclusiv online, a ideilor fasciste, legionare, rasiste sau extremiste. Consilierul prezidenţial al lui Klaus Iohanns a mai arătat că legea prevede şi dizolvarea unor asociaţii, fundaţii şi partide politice, care promovează şi întreţin propagandă fascistă, legionară.

„Institutul Elie Wiesel, care a fost parte la elaborarea acestui proiect de lege, împreună cu grupul parlamentar al PNL, va avea o misiune foarte dificilă pentru că va trebui să acorde asistenţă organelor judiciare pentru că există pericolul să ne trezim cu cazuri foarte grave, care nu sunt sancţionate, la câteva sute de km de Bucureşti, de către un Parchet, şi să se ajungă la extreme în care câteva texte să fie sancţionate drept propagandă. Este foarte important ca institutul să acorde asistenţă organelor judiciare pentru că acum asistăm cu toţii la naşterea unei jurisprudenţe în acest domeniu în România. Legea anterioară nu a avut aplicabilitate în plan juridic. Nimeni nu a fost condamnat definitiv pentru infracţiuni cuprinse în textul acestei legi“, a mai spus Muraru.

În urma declaraţiilor lui Muraru, urmaşii foştilor deţinuţi politici i-au trimis încă o scrisoare deschisă preşedintelui României, în care cer demiterea consilierului său: „după semnarea decretului de promulgare al legii „anti-legionare” (mai corect spus anti-româneşti), domnul consilier prezidenţial Andrei Muraru a făcut publice câteva afirmaţii care ne-au surprins şi îngrijorat. Domnia sa a făcut mai multe declaraţii în cadrul conferinţei „Extremism, antisemitism, naţionalism – pericolele contemporane ale Europei”.

 

Mai întâi, domnul Muraru a susţinut că această lege este îndreptată împotriva cultului lui Nicolae Ceauşescu. Nicăieri în lege nu se discută despre comunism - acest fapt constituind unul din marile neajunsuri ale legii. Domnul Muraru a folosit această explicaţie slabă şi nepotrivită, încercând să distragă atenţia opiniei publice de la adevăratul obiect al legii: înfierarea tovărăşească a legionarilor, generalilor şi ofiţerilor armatei române, marilor intelectuali şi duhovnici ai României interbelice, „sfinţii închisorilor” etc.

În urma acestei afirmaţii ne întrebăm dacă nu cumva domnul consilier Muraru v-a prezentat şi dumneavoastră legea în acest sens, ca fiind o lege împotriva comunismului şi a cultului lui Ceauşescu, fără să vă informeze asupra faptului că legea în fapt recunoaşte valabilitatea sentinţelor comuniste şi reincriminează pe toţi oponenţii comunismului.

Mai mult decât atât, domnul Muraru a înştiinţat opinia publică că Serviciul Român de Informaţii monitorizează deja internetul în căutarea de victime cu care să hrănească noua şi flămânda lege. Probabil Serviciul Român de Informaţii a mandatat pe domnul Muraru să facă afirmaţii în numele acestei instituţii.

Ca şi cum acestea nu erau suficiente, tot domnul Muraru a precizat că Institutul Elie Wiesel va acorda asistenţă organelor judiciare pentru implementarea noii legi. Acest fapt s-ar datora faptului că unele parchete s-ar putea dovedi prea îngăduitoare şi nu ar aplica sancţiuni suficient de severe.

Domnule Preşedinte, afirmaţia domnului Andrei Muraru este un atac asupra statului de drept. Imparţialitatea justiţiei este garantată de Constituţia României. Să înţelegem din afirmaţiile domnului consilier prezidenţial că Institutul Elie Wiesel se va ocupa de sesizările penale şi că parchetele vor acţiona la recomandarea acestui Institut care va şi evalua dacă decizia parchetului sau tribunalului este corectă? Că statul român nu are încredere în justiţia acestei ţări şi se teme că ea nu ar acţiona conform legii şi de aceea este rugat Institutul Elie Wiesel să verifice dacă justiţia română îşi face treaba?

Nu este suficient faptul că Institutul Elie Wiesel decide astăzi cine poate fi considerat erou anticomunist şi cine e infractor? Nu este suficient că deja solicită deschis demolarea bustului lui Mircea Vulcănescu şi plăcii comemorative închinate lui Nichifor Crainic (aşa cum am avertizat şi noi în nenumărate rânduri, inclusiv în Petiţiile transmise Preşedinţiei)? Acum va decide dacă justiţia română este sau nu capabilă să decidă singură? Aşa s-a întâmplat şi în cazul celebrelor Tribunale Populare care, deasupra justiţiei autentice, au decis pe criterii politice, dictate de bolşevici, cine este vinovat politic şi nu juridic.

Domnule Preşedinte, atitudinea domnului Muraru ne îngrozeşte. Domnul Muraru este istoric, fost director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. Nu are nicio competenţă de a se pronunţa asupra justiţiei. Din nefericire declaraţiile domniei sale se răsfrâng şi asupra Administraţiei Prezidenţiale din care face parte. 

Domnule Preşedinte, din aceste considerente, urmaşii foştilor deţinuţi politici din România vă cer demiterea domnului Andrei Muraru din funcţia de consilier prezidenţial”.

 

Vom reveni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.