• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 05 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Noiembrie , 2015

Urât-mirositorul duh al lămpii fermecate de gunoi ne spune: Presiuni infernale şi interese imense. Pierdem banii!

Maramureşul poate pierde finanţarea europeană de aproape 250 de milioane de lei şi, mai mult, poate fi obligat să dea înapoi banii cheltuiţi până acum, în proiectul „Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş”, dacă aleşii locali din toate unităţile administrative teritoriale nu ajung la un consens. Zamfir Ciceu, preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş spune că măsura ar duce la insolvenţă nu doar judeţul, ci şi UAT-urile din Maramureş. În cel mai scurt timp toate primăriile trebuie să-şi asume  o serie de condiţii din contractual de finanţare, prin hotărâre de Consiliu Local. Mai exact, desemnarea unui operator unic pe cele patru zone ale judeţului, prin licitaţie publică. Toată documentaţia de atribuire trebuie să aibă girul fiecărui consiliu local. Dacă aleşii din cele 76 de UAT nu se pun de acord, riscăm să pierdem proiectul, cu toate consecinţele grave care decurg de aici.

 

 

Judeţul Maramureş ar putea intra în insolvenţă, la fel şi toate primăriile din judeţ! Un scenariu sumbru care ar putea deveni realitate dacă cel mai important proiect derulat de Consiliul Judeţean Maramureş „Management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”, cifrat la circa 60 de milioane de euro, nu este dus la bun sfârşit. Proiectul a fost iniţiat în urmă cu ani buni, dar lucrurile au început să se mişte abia după schimbarea conducerii Consiliului Judeţean.

Iniţial, autorităţile judeţene nu au reuşit ani de zile să găsească o locaţie pentru amplasarea depozitului. Dacă în prima formă a proiectului erau prevăzute două astfel de platforme de procesare a deşeurilor menajere din judeţ, amplasate de o parte şi de alta a Gutâiului, în forma actuală proiectul prevede un singur astfel de amplasament la Sârbi, comuna Fărcaşa.

Ani de zile, reprezentanţii Consiliului Judeţean Maramureş s-au lovit de opoziţia localnicilor din zonele unde se dorea amplasarea platformelor, aşa că proiectul a fost modificat de cel puţin şase ori. Acum, după ce problema locaţiilor a fost rezolvată, s-a iscat un alt subiect de nemulţumire legat de desemnarea unui operator unic, câte unul pe fiecare dintre cele patru zone ale judeţului. Practic, în acest fel, primăriile trebuie să renunţe la atribuţiile privind colectarea şi transportul deşeurilor, şi să-şi asume prin hotărâre de Consiliu Local toate documentaţiile de atribuire a contractului de desemnare a operatorului unic.

Unii tratează problema cu responsabilitate şi sunt de acord, alţii sunt îngrijoraţi de preţurile viitoare, alţii, cum e cazul oraşelor Ulmeni şi Târgu Lăpuş şi-au înfiinţat şi dotat prin proiecte europene servicii proprii de salubrizare şi, în fine, alţii nu vor să renunţe la „robinetul de resurse” numit colectarea deşeurilor. Problema e însă că, pe lângă divergenţele de opinie, mai există şi presiunea uriaşă a timpului. 

 

La şedinţa de Consiliu Judeţean de săptămâna trecută, preşedintele Zamfir Ciceu le-a spus consilierilor că: „Dacă nu vom reuşi să-l implementăm şi dacă nu-l vom duce la bun sfârşit, Maramureşul este condamnat la faliment, la insolvenţă administrativă, şi vreau să fiţi conştienţi de acest lucru. Nu-mi pun această problemă, deoarece cred că suntem suficient de înţelepţi cu toţii să-l ducem la bun sfârşit”.

 

Odată cu fazarea lucrărilor, până în mai 2016, judeţul trebuie să absoarbă acum cât mai mulţi bani europeni în acest an: „Lucrările trebuie să se deruleze într-un ritm cât mai alert pentru a putea absorbi în cursul acestui an cât mai mult. Tot ce nu vom putea absorbi şi deconta anul acesta din ce ne-am propus noi, va trebui suportat din bugetul judeţului. Dacă nu reuşim să atingem indicatorii de proiect şi mă refer aici nu numai la cel de realizare a construcţiilor efective, ci şi la cel referitor la operarea sistemului, suntem pasibili de neîndeplinirea indicatorilor, cu consecinţe dezastruoase pentru judeţul Maramureş”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean, Zamfir Ciceu.

Practic, acum, pe lângă timp, tocmai asta e „buba”: desemnarea operatorului unic. Zamfir Ciceu explică: „Chiar astăzi (joi, n.red.) am avut o şedinţă la care au fost invitaţi să participe toţi primarii din judeţ, membrii consiliului judeţean, reprezentanţi ai operatori, antreprenori şi toate persoanele implicate în gestionarea proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor”, iar ca invitaţi i-am avut pe doamna Valeria Schifirnet, ofiţerul de proiect din partea autorităţii de implementare POS Mediu, pe reprezentanţii  Băncii Europe de Investiţii şi am discutat aceste probleme ale proiectului cu o atenţie specială asupra operării, pentru că e necesar ca fiecare primar, fiecare UAT  trebuie să respecte nişte condiţii care sunt impuse de contractul de finanţare.

Adică gestiunea trebuie să fie una delegată, nu directă şi trebuie în acest sens, pe fiecare dintre cele patru zone, să avem câte un contract, fiecare zonă va avea o anumită condiţionalitate şi fiecare UAT va trebui să-şi adopte propriile hotărâri de consiliu pentru caietele de sarcini şi toată documentaţia de atribuire. Dacă unul nu adoptă hotărârile, ne asumăm un risc, riscul este finanţarea din bugetul propriu, retragerea finanţării europene. Dacă nu se ajunge la o decizie unanimă a consiliilor locale, riscăm pierderea finanţării.  Dacă trebuie să dăm banii înapoi, intră şi CJ în insolvenţă şi mă tem că şi toate UAT-urile.

Eu sunt convins că aleşii au înţeles, nu ştiu câţi vor. Termenul este cel mai scurt posibil, pentru că dacă nu reuşim să lansăm procedura de achiziţie până la sfârşitul acestui an, garantat nu vom avea un operator până în mai 2016, acest lucru poate constitui un real impediment”. Legat de îngrijorările primarilor referitoare la preţ, Ciceu spune că: „Preţul va fi generat de achiziţia publică, acesta e preţul cert pe care îl vom şti, restul sunt presupuneri. Preţul e posibil să nu fie unic pe întreg judeţul, în funcţie de cum va fi achiziţia publică, pentru că sunt zone diferite.”

 

Cei mai vehemenţi au fost aleşii de Baia Mare, care, de altfel, la finele lunii august au decis respingerea regulamentului serviciului de salubrizare pentru judeţul Maramureş, a studiului de oportunitate şi a caietului de sarcini. La întâlnirea de săptămâna trecută, Marius Petre – reprezentantul B.E.I, a răspuns ferm problemelor ridicate de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, şi de cel al oraşului Târgu Lăpuş, Mitru Leşe,  care şi-au exprimat dorinţa de a ieşi din proiect şi de a-şi gestiona separat problema deşeurilor în comunităţile pe care le administrează.

 

„Mi se pare târziu să veniţi cu propuneri de schimbare, atâta timp cât, atunci când s-a făcut cererea de finanţare, aţi acceptat regulile. Va trebui să finalizaţi acest proiect cu regulile acceptate de dumneavoastră de la început. E o relaţie contractuală care trebuie respectată.

Realizarea acestui proiect ţine de o decizie asumată de toate UAT-urile din judeţ, iar retragerea din ADI Deşeuri implică anumite riscuri, inclusiv realizarea proiectului din bugetul local. Există un impact financiar important pe bugetul fiecărei localităţi, dacă nu se respectă termenii contractuali stabiliţi şi asumaţi iniţial.”

Însă, discuţii şi dispute există şi în alte localităţi.

 

Toader Şteţcu, primarul comunei Moisei, spune că: „mi se pare totul corect, numai că preţul la transport am înţeles că va fi mare, piperat. Aici vicele se opune categoric, că le-am dat şi teren şi plătim de trei ori mai mare preţ decât am stabilit noi acum. S-a făcut un calcul. Am înţeles că va fi un preţ unic, indiferent unde eşti. Mai dezavantajaţi sunt cei din jurul Fărcaşei, care trebuie să plătească ca şi noi sau ca şi Borşa. Nu ştiu dacă va trece în Consiliul Local, nu ştiu ce să zic. Dar cred că acest proiect e singura soluţie pentru managementul deşeurilor”.

 

Lucian Morar, primarul oraşului Ulmeni, spune că: „e o chestiune destul de sensibilă pentru că e foarte greu să găseşti unanimitate pe un proiect judeţean, vorbim de 76 de unităţi administrative-teritoriale. Nu ştiu, sper şi cred că se va găsi înţelegere la toate primăriile, dar, din ce informaţii am, Primăria Baia Mare este prima care are puncte de vedere diferite.

La noi situaţia e puţin diferită. Oraşul Ulmeni şi Oraşul Târgu Lăpuş au accesat un proiect cu finanţare european şi au dotat serviciul de salubrizare a primăriei cu maşini colectoare, am dat populaţiei pubele, containere, şi la agenţii comerciali. Noi avem şi partea de transport asigurată. Nu ştiu cum va fi, nu vom fi de acord să renunţăm la maşinile colectoare, la toate dotările, decât în anumite condiţii. Serviciul trebuia păstrat 5 ani, suntem aproape de termenul stabilit prin contractul de finanţare. Dar e o investiţie pe care nu vrem să o pierdem. Noi vom solicita sume suplimentare pentru bugetul local dacă renunţăm”.

 

Preşedintele Zamfir Ciceu spune că acum e cam târziu să se schimbe regulile „jocului”, iar riscurile retragerii sunt mari şi vor trebui asumate public de contestatari: „În acest moment, proiectul este deja în implementare şi nu se mai impune ca UAT-urile să voteze sau nu acest proiect. Acum nu mai putem să discutăm şi să negociem principii ci, putem să discutăm modul de operare.

Problema care se pune este dacă ne asumăm sau nu riscurile, dacă ducem la bun sfârşit acest proiect sau plătim din bugetele locale costurile lui. Eu vă spun că, fără bani europeni, judeţul Maramureş nu poate să suporte din bugetul local asemenea riscuri. Primarii care doresc să iasă din proiect vor trebui să-şi asume public acest risc.” 

 

Vom reveni.

 

 

Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea unui sistem durabil de management al deşeurilor la standarde europene în judeţul Maramureş, prin îmbunătăţirea serviciilor şi reducerea numărului de depozite neconforme din judeţ, în conformitate cu practicile şi politicile Uniunii Europene şi în contextul Axei prioritare 2 din Programul Operaţional Sectorial „Mediu”.

Sistemul de management al deşeurilor va îmbunătăţi calitatea mediului şi condiţiile de viaţă ale locuitorilor din judeţul Maramureş.

 

Valoarea totală a proiectului este de 229.148.934 lei fără TVA. Valoarea eligibilă a proiectului conform POS Mediu – 208.315.172 lei – fără TVA din care:

- Valoarea eligibilă nerambursabilă din FEDR şi buget de stat – 206.232.019 lei – fără TVA (ceea ce reprezintă 99% din valoarea eligibilă a proiectului conform POS Mediu)

- Contribuţia beneficiarului din bugetul local – 2.083.153 lei – fără TVA (ceea ce reprezintă 1% din valoarea eligibilă a proiectului conform POS Mediu)

- Valoarea proiectului, alta decât cea eligibilă, conform POS Mediu, fără TVA – 20.833.762 lei din care:

- Valoarea TVA aferentă valorii eligibile a proiectului conform POS Mediu – 46.238.643 lei

- Valoarea TVA aferentă altei valori decât cea eligibilă conform POS Mediu - 4.624.363 lei

 

 

În cadrul proiectului sunt incluse următoarele componente:

- Colectarea selectivă a deşeurilor în patru zone;

- Construcţia a trei staţii de transfer în Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an);

- Construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi;

- Construirea primei celule din cele patru ale depozitului ecologic de deşeuri Sârbi (450.000 mc);

- Închiderea şi reabilitarea depozitelor neconforme;

- Construirea a 7 centre de colectare a deşeurilor voluminoase (Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa);

- Asistenţă tehnică privind managementul proiectului şi supervizare a lucrărilor, incluzând măsuri de publicitate şi conştientizare a publicului în vederea reducerii cantităţii de deşeuri la sursă sau colectarea selectivă a materialelor reciclabile şi a deşeurilor biodegradabile la sursă.

Contractul de finanţare va intra în vigoare după ce va fi semnat de Ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, durata lui fiind până la 31 decembrie 2015, cu posibilitatea prelungirii lui cu acordul finanţatorului.

 

 

„Vreau să transmit un mesaj foarte clar partenerilor noştri: acest proiect nu este pentru mine personal, este pentru toţi cetăţenii judeţului. Proiectul a fost gândit astfel încât să rezolve problema unitar, la nivel judeţean, a fost gândit având la bază principiul solidarităţii. Sigur că aglomerările urbane ar fi fost mai câştigate, probabil să nu existe un sistem integrat, dar acestea sunt regulile finanţatorului şi trebuie să le respectăm. La acest moment nu mai putem face modificări la acest proiect, va trebui să-l implementăm aşa cum a fost gândit, să-l menţinem funcţional minim 5 ani de zile, altfel dăm toţi banii înapoi”.

Zamfir Ciceu, Preşedintele CJ Maramureş

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.