• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Octombrie , 2016

UNIUNEA REGIONALĂ A ROMÂNILOR DIN TRANSCARPATIA „DACIA” – 15 ANI DE ACTIVITATE ÎN COMUNITĂŢILE ROMÂNEŞTI DIN TRANSCARPATIA

Ion M. Botoş, Preşedintele URRdT „Dacia”

 

Proiectul este finanţat de Ministerul Afacerilor Externe - Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Proiectul este derulat de Uniunea Regională din Transcarpatia „Dacia”, Ucraina şi se desfăşoară în perioada 01.04.2016 – 30.11.2016.


În cadrul proiectului se va desfăşura seminarul  „Asociaţii Româneşti din Ucraina”, cu participare a 10 preşedinţi sau vicepreşedinţi de asociaţii, specialişti (istorici, etnografi etc.), profesori din şcoli şi universităţi, autorităţile locale şi naţionale, colaboratori ai Uniunii Regionale din Transcarpatia „Dacia”.Manifestarea Culturală „Uniunea Regională a Românilor  din Transcarpatia «Dacia» - 15 ani de activitate în comunităţile româneşti din Transcarpatia” şi seminarul „Asociaţii Româneşti din Ucraina” se va desfăşura în localitatea Apşa de Jos - Slatina în perioada 07.10.2016 – 09.10.2016 conform programului.

 

Uniunea  Regională a Românilor  din Transcarpatia «Dacia» a trimis invitaţii către comunităţile româneşti din Ucraina, către unele instituţii şi personalităţi care sunt aproape cu sufletul de românii din Transcarpatia, dar totodată ne-am adresat şi instituţiilor statului Român aflate în Ucraina - Ambasadei României la Kiev, Consulatul României la Odesa, Consulatul României la Cernăuţi, Consulatul României la Slatina. Invităm reprezentanţii misiunilor diplomatice ca să fie alături de Comunitatea Românilor din Ucraina.

 

Aici, în Transcarpatia, s-au desfăşurat câteva manifestări organizate de URRdT „Dacia” la care au fost prezenţi românii din toate zonele – ne-am bucurat cu toţii de aşa întruniri, cu atât   mai mult că din cele trei zone unde locuiesc majoritatea românilor din Ucraina - Regiunea Odesa, Cernăuţi şi Transcarpatia - toate sunt specifice în felul lor, pentru aceasta ne-am dori ca românii să participe împreună la marile manifestări.

Şi de această dată noi am invitat reprezentanţii românilor din regiunile Odesa, Kiev, Cernăuţi şi Transcarpatia ca să fie alături de noi.Ne adresăm către Lazăr Comânescu, ministrul Afacerilor Externe, ca să încurajeze misiunile diplomatice ale statului român  să răspundă pozitiv la invitaţiile făcute din partea românilor din Ucraina.

Dar unii, câteodată, trebuie sprijiniţi...Am trimis invitaţie către ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni,  dna Maria Ligor, ca să fie alături de românii din Transcarpatia. Credem că URRdT „Dacia”, la 15 ani de activitate, merită să o aibă pe dna ministru Maria Ligor la sărbătoarea de suflet.

 

Ne-am adresat către Institutul Cultural Român, am trimis invitaţie dlui preşedinte Radu Bordianu ca să ne onoreze cu prezenţa. Cu câteva luni în urmă reprezentanţii Institutului, conduşi de dl director Radu Baltaşiu, Direcţia Românii din afara graniţelor şi Limba română, ne-au vizitat acasă cu un program frumos pentru şcolile româneşti.

Le-am mulţumit din suflet.

Aş dori să mulţumesc din suflet diplomaţilor români de la Consulatul României la Cernăuţi care, pe parcursul anilor, au fost alături de românii din Transcarpatia.

Mulţumim dlor. Consuli GeneraliIlie Ivan Romeo Săndulescu

Tatiana Popa

Eleonora Moldovan

MULŢUMIM!

Dlui Ionel Ivan, ministru-consilier, adjunct al şefului de misiune, un bun român cu suflet mare. Dlui Edmond Neagoe, Consul, înţelegător, simte problemele şi greutăţile comunităţii.

Dlui Aurelian-Nicolae Rugină, Consul

Dlui Lucian Ionuţ Indreiu, agent consular

Dlui Alexandru Cotrău, referent principal Relaţii

Dnei Maria Zaharenco, contabil

Dlui Adrian–Mihăiţă Dragomir, administrator

 

Credem că manifestarea culturală care se va desfăşura în perioada 07.10.2016 - 09.10.2016 va apropia mai tare românii din Ucraina de Patria - Mamă, România, îi va uni, se vor cunoaşte şi vor înţelege mai bine că numai prin unire se poate ridica o naţie.

La Apşa de Jos, Comunitatea Românească din Ucraina în frunte cu dl Preşedinte Ion Popescu va primi un nou impuls, noi puteri ca să plece înainte.

Românii se vor simţi bine aici în Transcarpatia – în centrul geografic al Europei.

 

Credem că manifestarea culturală care se va desfăşura în perioada 07.10.2016 - 09.10.2016 va apropia mai tare românii din Ucraina de Patria - Mamă, România, îi va uni, se vor cunoaşte şi vor înţelege mai bine că numai prin unire se poate ridica o naţie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.