• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 03 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Uniți pentru Marea Unire -1228 de tineri maramureşeni la Băseşti

Cei care nu cunosc istoria și mai ales învățămintele ei, sunt „pedepsiți” să o repete. Cei care înțeleg trecutul și datoria morală de a nu-și uita înaintașii, o rememorează simbolic, în semn de recunoștință pentru cei care au scris-o. Dacă azi, Maramureșul e sinonim cu credința, demnitatea și onoarea, e pentru că, la fel cum țăranii puneau o jertfa la baza unei construcţii noi, cei mai buni fii ai acestor locuri și-au pus munca, sacrificiile și viața la temelia acestui colț de țară. Din fericire, nouă, generațiilor de astăzi, vremurile nu ne impun sacrificiile pe care istoria le-a impus generației lor. Dar avem o datorie de onoare: aceea de a nu uita, de a pune pe harta demnității noastre naționale și a memoriei, locuri ca și Băsești, Șișești, Giulești, Sighetu Marmației, Baia Mare, mai ales acum, în anul Centenarului Marii Uniri, de a ne arăta respectul și recunoștința față de oamenii care au plătit cu sacrificii, sânge și jertfe, toate drepturile de care noi ne bucurăm astăzi: unitatea, integritatea, libertatea, democrația.

Atunci, în urmă cu 100 de ani, „bătrânul nației”, Gheorghe Pop de Băsești, pleca din comuna Băsești spre Alba Iulia, ca să-și vadă visul de o viață împlinit. Octogenar, bolnav și amenințat de gloanțele inamice, ajunge la Alba Iulia și îi răspunde lui Iuliu Maniu că ar fi venit chiar dacă era ultimul lui drum. Apoi, emoționat, izbucnește în lacrimi și se roagă ca și dreptul Simeon din Biblie: „Slobozește în pace pe robul tău, Stăpâne, că văzură ochii mei mântuirea Neamului”. Dacă unirea a fost clipa de mântuire a acestui neam, dăinuirea lui în timp e dată de tânăra generație, mai ales atunci când ei înțeleg jertfa înaintașilor și duc mai departe idealurile lor.
În 19 mai, 1.228 de tineri din întreg județul, exact numărul delegaților la Marea Unire, au venit la Băsești, locul din care a plecat Gheor­ghe Pop de Băsești la Alba Iulia, pentru a arăta că sunt vrednici urmași ai generației Unirii, pentru a cunoaște, așa cum spunea Octavian Goga, un capitol de istorie națională și a învăța dragostea de Neam. Dincolo de importanța istorică, culturală sau educativă a acestui eveniment, „Uniți pentru Marea Unire” - 1.228 de tineri maramureșeni la Băsești, organizat la inițiativa publi­cației GAZETA de Maramureș, a fost o lecție despre unitate și o dovadă că ceea ce ne unește e mai important și mai pu­ternic decât ceea ce ne desparte. Că dincolo de idei, concepții, religie sau orientare politică, suntem în primul rând creștini și români.
Această idee frumoasă, curajoasă, chiar nebunească, a reușit să coaguleze în jurul ei toți factorii decizionali impor­tanți, din toate domeniile. S-au alăturat ca și parteneri proiectului nostru: Epis­copia Ortodoxă Română a Maramu­reșului și Sătmarului, Consiliul Jude­țean Maramureș, comuna Băseşti, Ins­pec­toratul Școlar Județean Maramureș și Ansamblul Folcloric Național „Transilvania”.
Primăriile din județ au fost invitate să se alăture acestui demers și să asi­gure participarea unei delegații de tineri, însoțite de preoți, profesori, primari sau reprezentanți ai primăriei. Au răspuns invitației mai mult de jumătate dintre primăriile din județ, respectiv: Giulești, Groși, Seini, Petrova, Tăuții Mă­gherăuș, Baia Sprie, Vadu Izei, Valea Chioarului, Oncești, Bicaz, Groșii Țibleșului, Șieu, Bocicoiu Mare, Remetea Chioarului, Borșa, Ulmeni, Săcălășeni, Cavnic, Vișeu de Sus, Făr­cașa, Cernești, Dumbrăvița, Gârdani, Ariniș, Asuaju de Sus, Cupșeni, Târgu Lăpuş, Șișești, Moisei, Strâmtura, Boiu Mare, Mireșu Mare, Rozavlea, precum și licee din Sighetu Marmației și din Baia Mare.
Astfel că, în dimineața zilei de sâmbătă, 19 mai, Băseștiul a devenit o adevărată „Cetate a Unirii”. Zeci de delegații de tineri, îmbrăcați în port național, având tricolor și o plăcuță cu numele loca­lității pe care o reprezintă au sosit aici însoțiți de primari, preoți, cadre didactice, reprezentanți ai primăriei sau caselor de cultură și căminelor cultu­rale. O adevărată paradă a mândriei și identității naționale. De asemenea, la fel ca și la Alba Iulia în urmă cu 100 de ani, au sosit la Băsești foarte mulți preoți, peste 70, din întreg județul.
Ca un îndemn la unitate, PS Iustin, Episcopul ortodox al Maramureșului și Sătmarului a ajuns deodată cu PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic, fiind întâmpinați, în dangătul clo­po­telor, cu pâine și sare, de primarul co­munei Băsești, Ioan Călăuz, preșe­dintele CJ Maramureș, Gabriel Zetea, vicepreședintele CJ Doru Ioan Dăncuș și subprefectul Alexandru Cosma.
Corul „Angelli” al Seminarului Teolo­gic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Drd. Andrei Baboşan, a intonat Imnul Naţional al României, împreună cu întreaga mulţime. Apoi, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a oficiat un Te-Deum, împreună cu un sobor, din care au făcut parte Arhim. Dr. Casian Flilip, eclesiarhul Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, Arhim. Dr. Ioachim Tomoiagă, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, Pr. Milan Bălan, consilier epar­hial al sectorului teologic educa­ţional, Pr. Nicolae Petruş, protopopul de Chioar, Pr. Ciprian Coza, secretarul Protopopiatului Chioar şi arhidiaconi.
A urmat, apoi, Slujba Parastasului după George Pop de Băseşti şi tot neamul lui, pentru membrii Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia şi pentru toţi cei căzuţi de-a lungul veacurilor pentru unitatea de neam şi de ţară.

 

 

Evenimentul s-a desfăşurat pe o scenă amplasată în faţa bustului lui George Pop de Băseşti, plasat în faţa Primăriei. Mai întâi, Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, a interpretat un program ce a cuprins câteva dintre cele mai cunoscute şi importante cântece patriotice româneşti, după care au urcat pe scenă personalităţile prezente la eveniment.

Au luat cuvântul Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Preasfinţitul Vasile Bizău, episcopul greco-catolic, primarul Ioan Călăuz al Băseştiului, subprefectul Alexandru Cosma, Gabriel Valer Zetea - preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioana Lucăcel, directorul Gazetei de Maramureş, deputatul Vlad Duruş, Dr. Dorin Mitre, primarul comunei Bicaz, în numele tuturor primarilor prezenţi.
Acad. Prof. Dr. Ing. Emil Burzo, preşedintele Filialei Cluj a Academiei Române, a susţinut o comunicare foarte complexă legată de importanţa şi semnificaţia Marii Uniri din 1918 pentru istoria poporului român şi al celui transilvănean, în mod special, de contextul Marii Uniri, de cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire din 1918: „Unirea Transilvaniei cu Româ­nia, la 1 Decembrie 1918, reprezintă fără doar și poate evenimentul principal în istoria României și totodată reali­zarea unui deziderat al locuitorilor din granițele vechii Dacii. Măreția acestuia stă în faptul că desăvârșirea sa nu este opera unui om politic, nici a unui guvern, ci este o faptă istorică a întregii națiuni române, realizată într-un elan râvnit cu putere, din străfundurile conștiinței unității neamului, un elan controlat de fruntașii politici, pentru a-i călăuzi cu o inteligență politică remar­cabilă, spre țelul dorit.
Hotărâtor pentru Marea Unire se relevă acţiunile întreprinse pentru şcolarizarea populaţiei româneşti în a II-a jumătate a secolului 19, dublate de deşteptarea conştiinţei naţionale, de mândria de a fi român. Ca atare, ne vom opri pentru început asupra rolului deosebit de important al şcolii, cu referire în special la comuna Băseşti. Și ce greu a fost în acele vremuri!
În contextul aniversării a 100 ani de la Marea Unire, aș dori să aduc un omagiu bisericii, poporului român și desigur personalităților de excepție care și-au ridicat glasul în apărarea neamului, au înfruntat cu demnitate pe asupritori, contribuind la Marea Unire, așa cum a fost, printre alții, și George Pop de Băsești”.

Evenimentul s-a încheiat cu un spectacol susţinut de Ansamblul Naţional Folcloric „Transilvania” și ansamblurile de tineri prezente la eveniment.
La final, primarul comunei Băsești, Ioan Călăuz a oferit diplome de participare tuturor delegațiilor. Iar GAZETA de Maramureș a dorit să recompenseze simbolic, printr-o diplomă de onoare, oamenii și instituțiile fără de care acest proiect rămânea doar o idee frumoasă: PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului; Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș; primarul Ioan Călăuz și comuna Băsești, gazda evenimentului; Inspectoratul Școlar Județean Maramureș - Ana Moldovan, inspector școlar general; Ansamblul Național Folcloric „Transilvania” și directorul Iuliana Dăncuș. De asemenea, invitatul special al evenimentului, academicianul Emil Burzo a primit o diplomă de onoare. Mulțumiri deosebite și pentru prezentatorul evenimentului, Dan Bucă.
Mulțumiri speciale și diplome au primit și sponsorii noștri: UAC Europe și Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer, prezent la eveniment împreună cu soția; Ferma Zootehnică; Comex­mar; Aqua Carpatica; Domeniile Sâmburești; AndanaPan; Liceul „George Pop de Băsești” și Papillon Catering, cei fără de care acest eveniment nu ar fi putut avea loc.

Cei care nu cunosc istoria și mai ales învăță­min­tele ei, sunt „pedepsiți” să o repete. Noi, înțe­legând trecutul și datoria morală de a nu ne uita înaintașii, am rememorat simbolic, în semn de recunoștință pentru cei care au scris-o.

 

„Astăzi capitala Maramureşului este în Băseşti şi, totodată, este şi capitala tineretului, pentru că, iată, un proiect care a pornit timid, în final s-a realizat atât de frumos şi a adunat atât de mulţi tineri, grupuri de tineri din majoritatea comunelor Maramureşului, încât L-aţi impresionat şi pe Dumnezeu, că a trimis o rază de soare, pentru că toată săptămâna a plouat şi ne-am rugat pentru acest lucru, să vină ploaia, că a fost nevoie. Astăzi aţi adus lumina şi frumuseţea Maramureşului şi împodobiţi această zi importantă, în care ne-am hotărât să arătăm unitatea noastră şi să ne arătăm uniţi de Centenar, pentru că anul acesta sunt 100 de ani de la Marea Unire. Biserica Ortodoxă Română a proclamat anul 2018 «Anul omagial al unităţii de neam şi de credinţă» şi «Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918» şi s-a mai adăugat o temă - «Lumini de Centenar» - pentru că, în acest fel, toate localităţile din România pot face o mică sărbătoare, având persoane şi personalităţi, nu doar care au participat la Marea Unire, ci care, după realizarea acestui vis important, au adus o contribuţie la bunul mers înainte al ţării, au pătimit pentru unitatea credinţei, pentru unitatea cuvântului şi a culturii. Au pătimit în lagăre şi închisori mulţi bărbaţi importanţi a neamului, care n-au participat la Marea Unire, dar care au preţuit mult moştenirea pe care ne-au lăsat-o marii bărbaţi ai neamului. Îi comemorăm pe toţi marii făuritori ai Marii Uniri şi nu uităm de părinţii Bisericii, care au fost împreună cu fiii lor duhovniceşti, de ierarhii Bisericii”.
Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin a vorbit şi despre rolul Bisericii în realizarea Unirii: „Biserica a cultivat sentimentul unităţii naţionale, a unităţii de limbă, a culturii noastre creştine. Biserica a cultivat acest ideal, şi, până la urmă, cei care l-au realizat au fost fii ai Bisericii, au fost oameni credincioşi. Au fost creştini. Au avut un ideal, au cultivat idealul lor de unitate în societate şi în Biserică. Biserica a fost cea care a cultivat totdeauna valorile sacre, sacralitatea cuvântului, sacralitatea tradiţiilor şi a obiceiurilor, sacralitatea familiei naturale, sacralitatea tuturor lucrurilor sfinte care dau frumuseţe sufletului românesc”.

Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin al Maramureşului şi Sătmarului

 

„Le mulțumesc inițiatorilor acestei manifestări mărețe pentru județul Maramureș, reprezentanților Gazetei de Maramureș, precum și celorlalte instituții implicate în desfășurarea evenimentului. Anul acesta sărbătorim 50 de ani de existență administrativă a județului, dar maramureșenii trăiesc aici de mii de ani. Și, evident, marcăm 100 de ani de la Marea Unire a Transilvaniei cu România, eveniment care a fost posibil cu aportul unor personalităţi marcante ale Maramureșului: George Pop de Băsești, Vasile Lucaciu, Ilie Lazăr, Ioan Mihalyi de Apșa etc. Acești oameni au format elita politică a acelor vremuri. Ei au înțeles că trebuie să lase la o parte orice divergență sau orgoliu și să atingă, alături de elitele religioase sau culturale, un țel unic. Acesta este lucrul pe care noi trebuie să îl învățăm azi. Doar împreună suntem puternici, doar dându-ne mâna putem face proiecte bune pentru România, pentru Maramureș și pentru generațiile viitoare, reprezentate aici de acești tineri minunați”.

Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

 

„Ne-am întâlnit astăzi la Băsești să marcăm cu toată puterea evenimentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, dar și Anul Centenar. Cred cu toată tăria că pute­rea cuvintelor spuse aici, la Băsești, au încărcătură națională, au încărcătură emoțională mai mare decât dacă ar fi rostite oriunde în țară sau în lume, pentru că spun cinstiții noștri părinți, preoții noștri dragi, că sute de ani sau zeci de ani, se roagă ca din rândul nostru să se ridice oameni care să ne călăuzească și să ne facă bine tuturor, iar voi, băseștenii, și rugile voastre și ale noastre au reușit: din rugile voastre s-a ridicat un om extraordinar care, plecând de la Băsești, ajuns la Alba Iulia, a fost ales președinte al Marii Adunării Naționale, o mare onoare pentru noi ardelenii, maramureșenii și voi, băseștenii. Despre eroii neamului am spus că voi vorbi tot acest an, oriunde voi merge. Dacă ei au luptat pentru unire, avem și noi o misiune, aceea de a lupta pentru unitatea poporului român. Există tot mai multe voci care spun că această unitate ar fi în pericol. Eu nu cred acest lucru, eu cred în România, în noi toți, în acești tineri care au venit la Băsești să simbolizeze cei 1.228 de delegați cu drept de vot la Alba Iulia. Felicitări organizatorilor!”.

Alexandru Cosma, subprefect

 

„Semnificația evenimentului de astăzi este una profundă, este o ocazie specială de a ne aduna și a învăța istorie pe elevii noștri. Ne bucurăm că numeroase primării și-au adus tinerii aici pentru că generația tânără trebuie să înțeleagă dimensiunea pe care Maramureșul, ca județ, a avut-o la Marea Unire de la 1918”.
Ciprian Cucuiat, inspector școlar general adjunct

 

„Am dat curs acestei invitații, ca o datorie de suflet când este vorba despre Băsești. Se cuvine în Anul acesta Centenar să privim pe de o parte înspre viitor, dar în același timp fără a uita trecutul și a da aceste semne care se apropie de o normalitate. Venim la Băsești, avem această datorie de suflet de a privi spre marii bărbați ai neamului nostru, spre fiul acestei localități, Gheorghe Pop de Băsești și spre aceste locuri în care s-au întâmplat lucruri deosebite și unde s-a țesut istoria pe care noi astăzi o trăim la fața locului și ne bucurăm de aceste consecințe a ceea ce alții au făcut prin jertfă. Este așadar o datorie de suflet și aceste inițiative se înscriu de fapt și în recuperarea memoriei și în ceea ce ar trebui să fie purificarea și vindecarea memoriei a scrierii istoriei, așa cum a spus PS Iustin, așa cum ea a fost. Nu suntem într-un timp în care să împărțim meritele, dar în același timp se cuvine să apreciem jertfa, valorile și idealurile pe care le-au avut înaintașii noștri”.
PS Vasile Bizău, Episcopul greco-catolic al Maramureșului

 

„Bun venit tuturor în localitatea în care s-a născut, a trăit și și-a desfășurat activitatea unul dintre cei mai mari luptători pentru drepturile românilor din Ardeal, Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia. De ce este importantă această localitate? Gheorghe Pop de Băsești a fost vreme de 16 ani președintele Partidului Național Român, tocmai în perioada premergătoarea Marii Uniri. El locuia aici la Băsești. În 1906, Nicolae Iorga vizita Băseștiul și spunea că în casa de la Băsești era, nu de puține ori, Guvernul provizoriu al Ardealului. Aici au fost, cu excepția regelui,
toți liderii României”.
Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești

 

„Cine uită nu merită, spunea marele istoric Nicolae Iorga. Faptul că nu am uitat o dovedim prin prezența noastră numeroasă la bătrânul nației. Nu am uitat înaintașii și nu am uitat să ne prețuim țara. Țara este o moștenire care vine din trecut, pe care am preluat-o și pe care trebuie să o predăm generațiilor viitoare”.
Dorin Mitre, primarul comunei Bicaz

 

„Iată că au trecut 100 de ani de la cel mai măreț act pe care l-a înfăptuit poporul român din punct de vedere istoric și aici încercăm să replicăm Marea Adunare de la Alba Iulia, de această dată prin copii, prin viitorul acestui neam. Probabil ca și voi, și eu mă gândeam care ar fi rolul acestei celebrări și am găsit două posibile motive: în primul rând, avem obligația morală de a cinsti memoria înaintașilor și a nu uita sacrificiile făcute de aceștia și, în al doilea rând, este necesitatea de a avea repere morale”.
Vlad Duruș, deputat

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.