• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 4 Decembrie , 2015

Uniţi de 1 Decembrie, un spectacol excepţional al dumbrăvicenilor pentru dumbrăviceni

Dumbrăvicenii au sărbătorit mai repede Ziua Naţională a României. Spectacolul „Uniţi de 1 Decembrie”, ajuns la cea de-a treia ediţie, a avut loc duminică, 29 noiembrie, la Căminul Cultural Dumbrăviţa, după Sf. Liturghie, şi a fost organizat de cele mai importante instituţii din comună.

 

 

Duminică, 29 noiembrie, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul României, şi al Zilei de 1 Decembrie, Sărbătoarea Naţională a României, a avut loc cea de-a treia ediţie a spectacolului-eveniment „Uniţi de 1 Decembrie”. Spectacolul a fost organizat la Căminul Cultural Dumbrăviţa, după Sf. Liturghie, începând cu ora 12.30 şi a fost posibil datorită implicării celor mai importante instituţii din comună:  Parohia ortodoxă Dumbrăviţa – preot Bogdan Ciocotişan, Primăria Dumbrăviţa- primar Felician Ciceu, Şcoala Dumbrăviţa- director Tomşa Magdalena, UAC Europe, Căminul Cultural Dumbrăviţa, director Ionuc Cetăţean, cu sprijinul tuturor instituţiilor din comună: structuri ale şcolii, parohii, instituţii publice, asociaţii etc.

La ora anunţată, la Căminul Cultural s-au adunat peste 400 de dumbrăviceni, din toate satele comunei, transportul celor din localităţile aparţinătoare fiind asigurat de UAC Europe.

 

Manifestarea a început cu intonarea Imnului Naţional, într-un mod magistral, de către Corul Theotokos al Parohiei Dumbrăviţa, dirijor maestrul Matei Bogdan. Apoi, părintele Bogdan Ciocotişan, care a fost şi gazda evenimentului, a adresat un cuvânt de bun venit tuturor: „Vă spunem tuturor bine aţi venit la cea de-a treia ediţie a sărbătorii „Uniţi de 1 Decembrie”, în ajunul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul nostru şi al României, dar şi în ajun de marea sărbătoare de 1 Decembrie - Ziua Naţională a României, aceste două sărbători, Sf. Andrei şi 1 Decembrie - Ziua României, ne aduc aminte cine suntem noi şi ce facem pe acest pământ binecuvântat şi frumos care se numeşte România.

Ne bucurăm că suntem în libertate, ne bucurăm că suntem încă împreună şi că nimeni nu a reuşit încă să ne dezbine, ne bucurăm că nu ne aflăm în război sau sub teroare cum se află alţii şi cred că aceste lucruri se întâmplă datorită credinţei noastre puternice în Dumnezeu. Atâta timp cât avem credinţă, atâta timp cât ne iubim patria mai avem o speranţă că va fi mai bine. Este foarte important să vorbim frumos  despre ţara şi poporul nostru, să nu vorbim în permanenţă negativ. Noi, românii, suntem datori să vorbim în primul rând frumos despre ţara noastră şi să spunem că suntem egalii tuturor. De aceea suntem azi aici, să fim uniţi într-un gând, într-un cuget şi să dăm mărturie frumoasă despre România noastră frumoasă. Spun Sfintele Scripturi şi Sfânta Biserica că credinţa vine din auzire, iar auzirea vine de la Dumnezeu. Aşa am auzit şi noi, cei din această parte de lume, cuvântul Evangheliei de la Sf. Ap. Andrei, care ne-a predicat cuvântul în Dobrogea noastră de astăzi.

Sperăm ca prin spectacolul de astăzi, organizat cu mult drag şi cu multă bucurie de cele mai importante instituţii din comună-domnul nostru primar Felician Ciceu, şcoala comunei Dumbrăviţa, cu toate structurile ei, reprezentată de doamna Tomşa Magdalena şi de corpul profesoral minunat, cărora, pe această cale, le mulţumim pentru implicare, pentru că i-au pregătit pe copii aşa cum o să vedeţi, vom depune mărturie despre dragostea de ţară şi mândria naţională.

Le mulţumim doamnelor profesoare şi părinţilor, care au venit de departe să fim împreună astăzi”.

 

A luat apoi cuvântul primarul comunei, Felician Ciceu, care a spus că: „este un moment de bucurie şi de emoţie această zi, este un moment de bucurie pentru că putem fi împreună azi să sărbătorim Ziua Naţională a României şi un moment de emoţie că cei mici o să ne încânte cu cântece patriotice, cum i-au pregătit dascălii lor mai bine. Într-adevăr, numai lucrând împreună: biserica, şcoala şi administraţia putem avea o comunitate unită şi prosperă.  Într-adevăr, poate în viitor ne vom găsi într-o altă locaţie, mai modernă şi mai frumoasă. Felicitări tuturor!”.

 

Părintele Bogdan Ciocotişan a transmis un mesaj de prietenie şi din partea reprezentanţilor UAC Europe: „Un mesaj din partea domnului Iulian Gheorghe şi a echipei UACE, care sunt alături de noi cu inima, şi care vă transmit prin mine gândurile de prietenie şi colaborare, care se întind pe mai mulţi ani, care şi azi sunt partenerii acestui eveniment şi care vor oferi la final o masă caldă, tradiţional românească, tuturor”.

În prima parte a spectacolului au urcat pe scenă copiii din comună: copiii grădiniţei Dumbrăviţa, coordonator educatoarea Florian Laura şi clasa pregătitoare, prof. Dănilă Mihaela; Elevii ciclului primar de la şcoala Dumbrăviţa, coordonaţi de înv. Andreica Ileana, înv. Cerneştean Adela şi înv. Piţiş Ramona; Elevii ciclului primar de la Şcoala din Şindreşti, coordonator Sălăjan Daniela; elevii ciclului gimnazial ai şcolii Dumbrăviţa, reprezentaţi de elevii claselor a VI-a şi a VII-a, îndrumaţi de profesorii Pop Mariana, Cozma Monica şi Paşca Liviu şi elevii clasei a VII-a din Rus, coordonator prof. Bonaţ Paula.

 

Apoi au urcat pe scenă tinerele talente din comună: nou-înfiinţatul Ansamblu din Cărbunar şi artiştii locali: Paula Mociran din Cărbunar, Petruţa Nemeş din Dumbrăviţa, Paul Mureşan, Dani Ciceu din Unguraş, Adriana Prelucan din Dumbrăviţa, Ştefăniţă David şi Marcela David din Dumbrăviţa şi Nicoleta Petrehuş din Cărbunar. Apoi, grupul de fete din Dumbrăviţa au colindat publicul, iar la final a urmat „cireaşa de pe tort”: Corul bărbătesc din Chechiş, cu mai multe cântece patriotice aplaudate frenetic de public.

 

La final, toată lumea a primit o porţie din tradiţionala fasole cu cârnaţi, oferită de UAC Europe.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.