• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 27 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 8 Decembrie , 2014

Uniţi de 1 Decembrie!

Anul 2014 a fost unul special pentru istoria, identitatea şi viitorul acestui Neam. A fost anul în care întreaga Europă a comemorat 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, reamintindu-şi cât de importantă este pacea, toleranţa, înţelegerea.

 
 

Acolo unde există unitate şi credinţă într-un ideal, totul este posibil. Au demonstrat-o din plin înaintaşii noştri, în urmă cu 96 de ani s-a împlinit visul de secole al poporului român: marea unire naţională.

Dincolo de lecţiile de istorie, aceste momente sunt în primul rând lecţii de viaţă, lecţii de responsabilitate şi lecţii pentru viitor. Trebuie să înţelegem şi să ne asumăm aceste valori ale înaintaşilor noştri, pentru că numai aşa vom putea contura şi continua destinul pe care ei l-au dorit poporului român.  

 

Comuna Dumbrăviţa a înţeles din plin această lecţie şi o aplică în fiecare zi, fiind un model şi un exemplu că, atunci când există unitate, totul este posibil. De aceea, şi în preajma zilei de 1 Decembrie, la fel ca şi anul trecut, dumbrăvicenii şi-au unit forţele într-o sărbătoare a patriotismului, mândriei şi prieteniei. Toate instituţiile: primăria, şcolile, bisericile corurile, artiştii, UAC Europe şi Asociaţia Nemus au decis să-şi unească forţele pentru o sărbătoare inedită. Spectacolul: „Uniţi de 1 Decembrie”, care a avut loc duminică, 30 noiembrie, începând cu ora 16, Căminul Cultural din Dumbrăviţa. Un spectacol oferit de dumbrăviceni- dumbrăvicenilor, la care au fost invitaţi toţi locuitorii comunei. Părintele Bogdan Ciocotişan a vorbit despre identitatea poporului român şi cei doi piloni ai acestuia: Biserica şi tradiţiile milenare. Apoi, a transmis salutul şi mesajul directorului general UAC Europe, Iulian Gheorghe, un partener durabil şi un prieten adevărat al dumbrăvicenilor care s-a implicat în toate activităţile şi proiectele comunităţii.

Primarul Felician Ciceu a mulţumit tuturor celor implicaţi în spectacol şi a transmis un mesaj de felicitare tuturor dumbrăvicenilor.

 

Directorul şcolii Dumbrăviţa, Magdalena Tomşa a vorbit de asemenea despre importanţa istorică a actului Unirii şi mai ales despre învăţămintele care trebuie trase şi aplicate din această lecţie de istorie.

Manifestarea a început cu intonarea imnului naţional de către corul THEOTOKOS al Parohiei Dumbrăviţa.

A urmat intonarea emoţionantă a „Horei Unirii”. Apoi a urcat pe scenă Corul bărbătesc din Chechiş care au însufleţit audienţa cu câteva cântece patriotice. Copiii tuturor structurilor din comună, de la cei de grădiniţă, la cei de gimnaziu au pregătit, sub îndrumarea cadrelor didactice, scurte momente artistice, cu cântece, poezii şi scenete.

 

Cireaşa de pe tort a reprezentat-o programul artistic folcloric prezentat de Ionuc Cetăţean, directorul Căminului Cultural Dumbrăviţa. Au evoluat Ansamblul Fisculaşul şi artistele locale Petruţa Nemeş, Vari Daiana, Paula Mociran, îndrumaţi de Ionuc Cetăţean şi coregraful Grigore Simionca.

 

La final, toţi cei prezenţi au primit gustarea tradiţională de 1 Decembrie: fasole şi cârnaţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.