• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 August , 2018

Un strigăt disperat! „Opriți crima și sabotajul agriculturii românești!”

Zilele trecute, virusul ucigaş al porcilor a fost identificat într-o fermă din Brăila cu 130.000 de capete, a doua cea mai mare fermă din Europa. Firma a fost închisă şi s-a dat ordinul de omorâre a celor 130.000 de porci.

În acest timp nu s-a auzit de distrugerea porcilor mistreţi, niciunde. Toţi afirmă că porcii mistreţi sunt vectorii răspândirii pestei porcine africane, dar la capitolul măsuri nu apare nimic.
Pe de altă parte, primarul din Mireşu Mare, Ioan Mătieş, ne-a explicat ce se întâmplă în zonele cu mulţi porci mistreţi.
Oamenii îşi lasă porcii din gospodărie pe câmp, chiar doresc o astfel de înru­dire, pentru o încrucişare cu porci mistreţi. Se produce fenomenul de metisare a porcilor domestici ceea ce aduce mistreţul mai aproape de culturile oa­me­nilor, de gospodării, de porcii domestici.
Specialiştii afirmă că este un fenomen destul de întâlnit, oamenii cred că prin aceste metisări, porcii domestici devin mai rezistenţi, iar carnea are o altă calitate. Dar fermierii cu crescătorii de porci sunt disperaţi, fac petiţii, solicită măsuri şi invocă divinitatea pentru a fi feriţi de virusul ucigaş.
Pesta porcină înaintează încet, dar sigur!

Zilele trecute, Dimitrie Muscă, cel care conduce complexul de la Curtici, o fermă model, o mare fermă, a lansat în spaţiul public o scrisoare, un strigăt disperat către cei care ar trebui să ia măsuri. Scrisoarea a apărut pe site-ul agrointel.ro şi o prezentăm deoarece este opinia unui om din sistem şi care se luptă cu imobilismul autorităţilor de mult timp. Muscă a sesizat încă din 2016 de pericolul pestei porcine africane, iar în ultimul an de nenumărate ori a sesizat, a cerut, a prezentat situaţia de fapt şi de drept. Dar lucrurile au ajuns în situaţia de acum, cu peste 300.000 de mii de porci sacrificaţi şi în curs de sacrificare, iar pericolul este prezent pe teritoriul României.

Dimitrie Muscă, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici din Arad, susține că actualul Guvern sabotează în mod intenționat economia României, iar în urma crizei pestei porcine unii ajung la faliment, în timp ce alții câștigă foarte mulți bani, cu ajutorul oamenilor din Executiv.

„Porci uciși, peste 300.000 de capete de către ANSVSA, în contrapartidă cu 130.000 de mistreți existenți în țară. Întrebare: Merită afacerea? Unii păgu­besc, alții se îmbogățesc.
n Încă din anul 2015 autoritățile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană.
n Încă din anul 2016 am sesizat atât Președinția cât și Ministerul Agricul­turii că vin porcii mistreți din Ucraina, bolnavi de pesta porcină africană, că îi vom scăpa în Deltă și țara va fi con­damnată. Această idee nu a avut niciun ecou și după un an și jumătate s-a în­tâmplat nenorocirea, o catastrofă na­țională.
n Cauza principală a pestei porcine afri­cane o constituie mistrețul. În țara noastră pesta porcină africană a pătruns prin intermediul mistreților din Ucrai­na.
n Literatura de specialitate spune că această boală puternic infecțioasă creează, în 10% din mistreți, forme de rezistență, astfel mistreți bolnavi sau trecuți prin boală rămân purtători și eliminatori de virus peste 400 de zile.
n Rugăm organele de cercetare penală să se sesizeze din oficiu în vederea opririi sabotajului economic și a distrugerii industriei cărnii de porc, precum și tragerea la răspundere a guvernanților, care nu vor să facă demersurile necesare pentru începerea împuşcării, în totalitate, a mistreților. (În caz contrar ÎMPUȘCAȚI-NE PE NOI!, atât ne-a mai rămas).
n În cazul de la Satu Mare am fost mințiți. Pesta porcină africană nu a fost introdusă prin alimente (mezeluri, carne etc.), vectorul principal fiind tot mistrețul provenit din Ucraina.
n Românii și-au înțărcat copii cu carne de porc! Iar dumneavoastră, domnilor guvernanți, doriți să ne luați și acest drept. Carnea de porc, care va fi importată va costa dublul prețului cărnii românești de azi. Sperăm că organele de cercetare penală îi vor trage la răspundere pe toți acei vinovați de această catastrofă.
n A.N.S.V.S.A. nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici și să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariția focarelor, să creeze cordoane de protecție.
n Oare, soluțiile dezinfectante provin de la o anumită firmă (?!) ca în cazul gripei aviare.
n Pentru numele lui Dumnezeu, opriți crima și sabotajul agriculturii româ­nești!”, se arată în scrisoarea lui Dimi­trie Muscă.

Demersul lui Muscă nu a adus şi replica oficialilor. Cunoscutul fermier a fost invitat la televiziunile bucureştene şi cam atât. Miercuri, 29 august, la o zi după apariţia strigătului de disperare al fermierului din Curtici s-a anunţat o conferinţă de presă, în urma şedinţei de guvern, la care ar fi trebuit să participe secretarul de stat, Raed Arafat, mi­nistrul Agriculturii, Petre Daea şi cel de la ANSVSA. După zeci de minute de aşteptare, toată presa naţională era în aş­tep­tare, oficialii nu au mai apărut. Mai târziu s-a anunţat o întrunire de urgenţă la sediul MAI. Cam atât!
În Maramureş situaţia pare a fi sub control. Prefectura a anunţat măsurile care s-au luat în aceste zile. A fost realizat un filtru de dezinfecţie rutieră şi pietonală în punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei.
Măsurile stabilite în planul pentru prevenirea apariției pestei porcine africane la nivelul județului nostru este monito­rizat de către autorități.
Subprefectul Alexandru Cosma a spus: „În ultima perioadă, au fost efectuate 11 controale în trafic, respectiv în locurile de organizare a târgurilor și aglomerărilor de animale. S-au executat controale, de către medicii veterinari în vederea respectării regulilor de biosecuritate în ferme. De asemenea, a fost finalizată construcția dezinfectorului rutier și pietonal, la Sighetu Marmației, în punctul de trecere a frontierei de stat cu Ucraina. Medicii veterinari verifică periodic soluția dezinfectantă din filtrul rutier și pietonal”.
La nivelul autorităților administrației publice locale au fost inițiate demersuri pentru identificarea terenurilor în ve­derea eliminării și ecarisarea teritoriului (îngroparea cadavrelor animalelor). În abatoarele autorizate din punct de vedere sanitar-veterinar este asigurat controlul permanent de către medicii veterinari.
La nivelul unității operaționale și a Cen­trului Local de Combatere a Bolilor Mara­mureș sunt stocuri de materiale și echipamente complete de intervenție, con­form prevederilor planului de contin­gență pentru pesta porcină africană. Alte verificări au fost efectuate de către specialiști în vederea respectării legisla­ției europene aplicabile în domeniul comerțului cu carne și preparate din carne de porc. Produsele și preparatele din carne, (33 lg) respectiv cantitățile de ouă (76 bucăți) confiscate la punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Mar­mației-Solotvino au fost dirijate pentru neutralizare - se arată în informarea primită de la Prefectura Maramureş.

 

 

 

O dezbatere intensă în spaţiul public a fost cea cu privire la pericolul pentru om al virusului pestei, dar şi a consumului de care infestată.
Mulţii dintre gospodarii care au suspiciuni de pestă porcină îşi sacrifică porcii din gospodărie, dar şi oamenii care nu vor să piardă porcii avuţi în cazul unui focar depistat.
În multe din aceste cazuri porcii sacrificaţi sunt sănătoşi, dar pot fi şi situaţii de porci infestaţi cu virusul PPA.
Această carne nu reprezintă un pericol pentru cel care a consumat-o. Pe de altă parte, oamenii întreabă de ce porcii sacrificaţi sunt îngropaţi sau incineraţi, dacă nu au efecte asupra oamenilor.
Profesorul dr. Gheorghe Săvuţă, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din Iaşi a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” ce se întâmplă.
Profesorul ieşean a spus că marele risc nu este la om ci în răspândirea bolii care poate distruge toate efectivele de porci. El a explicat că există şi multe persoane care se tem nejustificat de acest virus, care afectează exclusiv animalele, nu şi oamenii. Iar în cazul porcilor domestici, primele simptome remarcate sunt o abatere, animalul stă retras şi nu mai consumă mâncare, combinat şi cu o hipertermie, stăpânii de animale putând să observe acest lucru mai îndeaproape.

„Virusul pătrunde de regulă pe cale digestivă, prin consum de resturi de la alte animale bolnave, fecalele lor, sau hrană ce a fost deja contaminată de către acestea. Boala se răspân­deşte prin sânge în tot organismul şi produce starea de boală septicemică, afectează întregul organism, organele şi sistemul sanguin, şi provoacă semne hemoragice”, a explicat prof. dr. Gheorghe Săvuţă. Printre simptomele remarcate se numără şi manifestări congestive hemoragice în zona extremităţilor sau episoade diareice, în unele cazuri foarte grave, moartea survenind şi la două zile de la contaminare. Deşi nu există niciun pericol pentru ca omul să fie afectat de acest virus, profesorul nu recomandă sub nicio formă consumul cărnii unui porc care a fost infestat cu pesta porcină. „Carnea de la animalul bolnav, febril, este improprie consumului, e infiltrată hemoragic, nu poţi să o consumi, din punct de vedere alimentar carnea de la animalul bolnav este compromisă. Dacă cumva o consumi accidental, nu păţeşti nimic. Dar când o vezi, nu îţi mai trebuie: e infiltrată hemoragic puternic, splina spre exemplu e aproape neagră la culoare”, a explicat prof. dr. Gheorghe Săvuţă.

Există mai multe cauze care au dus la această răspândire necontrolată în România, în opinia specialistului consultat. Acesta explică faptul că porcii se pot contamina în foarte multe feluri: dacă mănâncă furaje în care a râmat anterior un alt porc, chiar şi omul poate fi purtător dacă a călcat în fecalele unui porc bolnav, el pu­tând să aducă în propria gospodă­rie pesta.
„Mistreţul este un alt purtător al pestei, fiindcă de multe ori face forme mai uşoare şi ajută la disemi­narea virusului, la împrăştierea lui în cât mai multe zone. Contează şi igiena, care nu se respectă mereu. Oamenii nu respectă în această perioadă regulile privind circulaţia produselor, a furajelor şi a animalelor. Dacă te duci să vinzi un porc în faza de incubaţie şi ajunge la altcineva în gospodărie, îi explodează virusul acasă şi contaminează şi restul porcilor”, a spus prof. dr. Gheorghe Săvuţă.

Problema este că, aşa cum în cazurile grave moartea survine în una-două zile, sunt cazuri în care primele simptome apar abia după maximum şapte zile, timp suficient ca cineva să vândă un porc ce pare a fi sănătos şi ca apoi să îi contamineze şi pe ceilalţi. „Evitaţi în această perioadă să vindeţi sau să comercializaţi, să distribuiţi carne sau alte produse de la animale suspecte, care par abătute, febrile şi aşa mai departe. Anunţaţi imediat medicul veterinar, iar persoanele din efectivele contaminate nu trebuie să se ducă în gospodării şi ferme sănă­toase, pentru că pot duce pe hainele lor murdărite virusul fără să îşi dea seama”, a conchis profesorul în materialul apărut în „Ziarul de Iaşi”. 
 

 

„Porci uciși, peste 300.000 de capete de către ANSVSA, în contrapartidă cu 130.000 de mistreți existenți în țară. Întrebare: Merită afacerea? Unii păgu­besc, alții se îmbogățesc. Pentru numele lui Dumnezeu, opriți crima și sabotajul agriculturii româ­nești!”.
- din scrisoarea lui Dimi­trie Muscă

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.