• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 August , 2014

Un parlamentar pentru Maramureş

Reporter: Ce face un parlamentar de Maramureş, în plină vară, pe caniculă...?

Cornelia Negruţ: Din păcate, trebuie să stau acasă din cauza unor probleme medicale minore, dar vacanţa a trebuit să o amân, probabil pentru anul viitor.

În rest, ne pregătim şi pentru prezidenţiale, am de mers foarte des la Bucureşti, la şedinţe de Birou Executiv, fiind vicepreşedinte al partidului (PC n.red.), iar peste câteva săptămâni începe şi sesiunea parlamentară.

 

Rep.: Viaţa politică Românească este foarte agitată în acest moment, din această perspectivă ce fac parlamentarii?

C.N.: Viaţa politică nu este foarte frumoasă, a început să fie cenuşie şi pot spune că, după atâta caniculă, va veni şi furtuna, ca să folosesc o formulare plastică. Ce se vede în mass-media, ce se aude, ce se întâmplă devine mai mult decât obositor. Să sperăm ca din septembrie problema privind apartenenţa la un partid sau altul se va lămuri. Am înţeles că este în derulare un proiect de hotărâre prin care, în termen de 15 zile, fiecare ales local (primar, consilier) să poată să spună din ce formaţiune politică face parte. Ca să ştim şi noi!

PNL-ul a dispărut, PDL-ul a dispărut, USL, ACD au dispărut, UNPR-PSD este o structură în care au venit mulţi din PPDD, iar prin acest proiect se va face un pic de curăţenie în această direcţie.

Te duci să vorbeşti cu cineva şi nu ştii cu cine vorbeşti, de fapt. Un primar care e PNL, dar nu ştie sigur, poate vrea să treacă în PLR, un ales de la PDL nu ştie dacă face parte din Alianţă, dacă este băgat în seamă. De aceea este bine dacă se vor limpezi lucrurile la sfârşitul lui septembrie.

În octombrie va fi campanie electorală şi vom intra în „pâine”. Este deranjant, am auzit unii moderatori de tv şi invitaţi la emisiuni spunând că parlamentarii nu prea au muncit anul acesta deoarece am avut alegerile europarlamentare, apoi vacanţă, şi se spune că stăm într-un fel de vacanţă tot timpul.

Nu este aşa! Eu, făcând parte din Comisia de Buget-Finanţe, nu pot sta în ianuarie acasă deoarece avem şedinţe în fiecare săptămână. Aceeaşi situaţie este şi în Comisiile grele, Juridică, de exemplu. Colegii mei sunt chemaţi de acasă când este nevoie, adică des. Vreau să spun că nu este o vacanţă de genul: două luni nu mai am nimic de făcut. Sunt problemele de mai sus, sunt cele politice, sunt şedinţe de Birou, unii au şi Congrese, multă activitate, multă muncă.

 

Rep.: Este un avantaj pentru un parlamentar faptul că este la putere?

C.N.: Întotdeauna s-a mers pe ideea că a face parte din putere înseamnă a-ţi ajuta mult mai mult oamenii din comunităţile pe care le reprezinţi, din Colegiul tău. Este adevărat că noi, cei care am obţinut susţinerea USL, nu am reuşit să ne achităm de toate promisiunile, dar la fel de adevărat e că mai sunt aproape doi ani, în care se vor mai rezolva.

Nu ştiu ce înseamnă să fii parlamentară în opoziţie. După desfiinţarea USL, am rămas lângă PSD şi UNPR. Pe de altă parte, susţin problemele de genul: izolarea blocurilor, refacerea drumurilor, cu precizarea că aceste probleme aparţin primarilor, Consiliilor Locale, şi, dacă este nevoie, merg alături de primari în rezolvarea situaţiilor. Nu este aşa cum se spune de multe ori, că parlamentarii nu susţin problemele comunităţilor lor.

 

Rolul nostru este mai mult pe parte legislativă. Şi aici am făcut destule! Am reuşit să dăm salariile înapoi, pensiile, ajutoarele sociale, reducerea TVA la pâine, avem proiectul de reducere a TVA la legume, fructe şi la carne. Probabil de la anul sunt discuţii pentru reducerea TVA şi la celelalte, în trepte, de la 24%, la 21% şi până la 19%.

Mai este reducerea CAS, care va intra în vigoare cu 1 octombrie.

Pot să spun că am admirat poziţia premierului în cazul CAS. În Comisia de Buget-Finanţe avem periodic întâlniri cu FMI, cu reprezentanţii BM şi UE, aceştia, când s-a discutat reducerea CAS, au spus că nu sunt de acord până nu se va specifica de unde va veni această diferenţă. Primul-ministru şi-a asumat răspunderea şi a spus că dacă şi Parlamentul va face la fel cu data de 1 octombrie, vom da drumul la această lege. S-a făcut atâta tam-tam, dar în fapt este o creştere a deficitului ce poate fi acoperită din alte părţi. Evaziune, piaţa neagră a anumitor produse...Dar dacă nu vom lua această măsură ce va avea ca efect relansarea economică, nu ştiu ce se va întâmpla cu sistemul privat. Aceste firme sunt nişte supravieţuitori ai economiei, sunt de admirat şi, dacă nu luăm măsuri adecvate, vor dispărea. Şi atunci ce se va întâmpla? Statul mai reprezintă 5% din tot ceea ce înseamnă încasări la bugetul statului...

Pe partea legislativă am avut şi avantajul de a avea o majoritate de 70% şi proiectele au cam trecut, dar sunt câteva care nu au trecut, de exemplu Codul Silvic! Este păcat că nu a trecut, deoarece este în dezastru în zona silvică. Într-un final va trebui adoptat şi acest Cod pentru a se face ordine în domeniul Silviculturii. Sper să intre din nou în atenţia noastră până la alegerile prezidenţiale.

Trebuie să mai spun că am avut de lucrat pe sute de proiecte de la vechii parlamentari, le-am votat, am lucrat pe ele deoarece erau legi necesare pentru economie şi care au stat câte doi ani, aruncate în vreo Comisie unde nu interesa pe nimeni. Au fost zile în care am votat peste o sută de proiecte.

 

Rep.: Dacă ar fi să facem un bilanţ al primului semestru, ce au făcut parlamentarii pentru Maramureş?

C.N.: Pot spune că am început bine activitatea parlamentară, noi, cei ai USL-ului (când funcţiona), am hotărât să ne întâlnim o dată pe lună la sediul CJ sau al Prefecturii cu cei din administraţia locală şi judeţeană. S-a făcut o întâlnire la care concluzia a fost că judeţul nu are o strategie de dezvoltare, s-a spus că ultima strategie era din 1994. Am trecut peste această situaţie şi am spus să definim măcar câteva probleme pe care să le putem susţine, fiecare în zona ministerială în care aveam reprezentare. Am spus să luăm câte o problemă importantă şi să mergem împreună la ministerele respective pentru a susţine rezolvarea pentru judeţ.

Nu s-a vrut nici acest lucru! S-a vrut ca fiecare să meargă independent! Ceea ce nu se poate face.

Ce am reuşit să facem împreună, din USL, este Podul peste Tisa.

Am avut noroc că am reuşit să îl conving pe ministrul de Finanţe de atunci, domnul Chiţoiu, să vină la Sighet, să vadă situaţia, şi să mă susţină cu cuprinderea în bugetul pe acest an a Podului. Urmând ca după aceea să vedem de unde vom face rost de finanţare, în continuare.

 

A fost un început bun, a venit şi prefectul la Sighet, am fost şi în Ucraina, am făcut demersurile necesare. Am obţinut şi finanţare pe linia PSD, PNL, PC. Aici social-democraţii au avut o participare masivă, dar împreună. Am făcut o treabă bună!

Dacă am face în continuare aşa, să luăm o problemă, să ne strângem câte trei, patru...Pentru mine este dureros să văd problema drumurilor. Când merg din Baia Mare la Sighet se vede dezastrul. Într-o lună de zile îţi bagi maşina în service!

În concluzie, nu parlamentarii sunt de vină. Eu în fiecare zi am de studiat câte 50-60 de proiecte, apoi lucrul în Comisii, iar când vin acasă merg pe Colegiul meu, cel puţin o zi. Trebuie ca cei de aici să vină la Bucureşti, să vedem de ce nu merg lucrurile! Fiecare din noi şi cei din administraţie trebuie să ridice problemele judeţului la preşedintele partidului din care face parte. Trebuie făcute presiuni pozitive, sunt chestiuni politice. Este uşor să te retragi de la guvernare, să spui că Ponta nu a vrut! Dar atunci când a fost negociată împărţirea ministerului Finanţelor în două, de când mă ştiu, acest minister nu a fost în două, de ce nu s-a pus problema.

Nu Ponta trebuie să te ajute pe tine, primar! Trebuie ca parlamentarul să meargă la preşedintele partidului, după care se merge la premier, dacă ţine de acesta rezolvarea. Dacă nu, trebuie mers la ministerul necesar pentru a rezolva o situaţie dureroasă pentru judeţ. Cam aşa ar trebui să se desfăşoare lucrurile!

 
 

„Fiecare din noi şi cei din administraţie trebuie să ridice problemele judeţului la preşedintele partidului din care face parte. Trebuie făcute presiuni pozitive, sunt chestiuni politice. Este uşor să te retragi de la guvernare, să spui că Ponta nu a vrut! Dar atunci când a fost negociată împărţirea ministerului Finanţelor în două, de când mă ştiu, acest minister nu a fost în două, de ce nu s-a pus problema?”

Cornelia Negruţ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.