• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 13 Ianuarie , 2017

Un oraș paralizat de gheață și indolență!

I Baia Mare a fost „sedusă” de o iarnă cum nu a mai fost în ultimii mulți ani și abandonată de o administrație impotentă, incapabilă, incoloră, inodoră. De mai bine de o lună de zile băimărenii se chinuiesc pe străzi, trotuare să circule, înspre și dinspre locul de muncă, de la magazine sau de aiurea. De foarte mulți ani nu s-au mai văzut străzi acoperite de gheață precum la patinoar. Carosabilul a fost înghețat încă de la începutul lunii decembrie. Coșmarul s-a întins până la mijlocul lunii ianuarie, fără a se găsi soluția salvatoare pentru un oraș în care a nins vreo două zile, a fulguit vreo două zile și a fost frig, foarte frig, cam tot timpul. Adică o iarnă de nivel mediu, nici prea- prea, nici foarte-foarte!

 

După prima ninsoare, un strat de circa 20 de centimetri de zăpadă s-a întins peste ora­șul condus de cei care s-au mirat că iarna ninge. Starea de mirare a durat mai multe zile, perioadă în care șoferii băimăreni au fost lăsați să se descurce cum au putut. Prin oraș s-a circulat într-un haos total. Nimeni nu a mai respectat regulile de bun simț sau cele legale. Toți erau nervoși, toți înjurau. Cu stupoare am aflat zilele acestea că cei din administrație s-au bu­curat că au făcut o economie la buget, în acele zile, prin faptul că nu s-a intervenit cu o firmă specializată pe desză­pezire. Așa au aflat băimărenii că orașul nu este pregătit să facă față unei ierni ade­vărate. Desigur, nimeni nu se gândea că vom avea o iarnă cu ger, cu zăpadă, adică așa cam cum ar trebui să fie. În ultimii ani, iernile au fost un si­mulacru.
Datorită faptului că nu s-a intervenit în acele zile cu utilaje de deszăpezire, pe ca­rosabil s-a instalat gheața din cauza fri­gului și a mașinilor ce au bătătorit zăpada.

De mai bine de o lună este gheață pe carosabil, pe trotuarele bulevardelor și pe toate străzile din cartiere. Practic, se merge pe un patinoar întins pe multe hectare. Au fost multe accidente de mașină, mai ales tamponări, dar și accidente ale băimărenilor. Fracturi, în special. Pe de altă parte, inteligenții care se ocupă cu circulația au introdus reglementări greu de înțeles.
Pe bulevardele centrale, în intersecții importante semafoarele au fost fixate să se schimbe în 10 secunde. Un bătrân nu putea trece un bulevard cu patru benzi, și pe un pod de gheață, în cele câteva secunde. În preajma sărbătorilor a fost horror. Coloane de mașini întinse pe kilometri de străzi placate cu gheață de 24 de carate!

Cam acesta a fost, pe scurt, cadrul în care s-a aflat Baia Mare după 1 De­cembrie.
Culmea este că, în rest, după ce treceai de limita administrativă a orașului, drumurile deveneau curate, circulabile. Situația a nemulțumit pe toată lumea, mai puțin pe cei care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire.
Chiar și factorul politic a lipsit în această perioadă, politicienii, în marea lor majoritate, au fost plecați sau nu i-a interesat. Alegerile se terminaseră.
De câteva zile subiectul a intrat în atenția consilierilor locali. Aleșii băimărenilor au început să ceară date și informații despre situație.
Puținele comunicate oficiale au arătat că se lucrează la finalizarea unui contract de deszăpezire cu o firmă venită din Harghita. În ultimele zile, presa locală a arătat că și până acum s-a lucrat cu o firmă cu câteva utilaje, pe bani foarte mulți.
Au fost date lucrările prin încredințare directă deoarece nu se mai putea organiza licitație.
Și așa a revenit povestea cu plătitul mașinilor care staționează. Un scandal similar a fost și pe vremea în care ora­șul a fost condus de Anghel. Și atunci se plătea staționarea pe bani frumoși.
Ce înseamnă acest lucru? O firmă care are mașini ce lucrează la deszăpezire încasează sume de bani și pentru pe­rioada în care mașinile nu lucrează deoa­rece nu este zăpadă pe străzi, nu a nins.
Aceste aranjamente sunt legale. Ce este interesant de văzut, și unde se poate acționa, este prețul pentru staționare. Chiar dacă este un contract cu încredințare directă, se poate negocia tariful pentru staționare.
În situația Băii Mari, negocierile au fost anemice și în favoarea firmei, firmelor care au lucrat în iarna neputinței noastre.

Situația de acum are o explicație și în situația de ieri (a se citi din anii trecuți). În 2014 a expirat contractul de desză­­pezire al municipiului cu firma Rosal. La expirarea contractului (după opt ani de contract) se putea prelungi angajamentul orașului cu încă doi ani, după care ar fi urmat organizarea unei alte licitații.
Primarul Cătălin Cherecheș a prelungit contractul până în 2016. Iar pregătirea noului dosar s-a întins până în 2017. Sunt voci care afirmă că primarul a fost atenționat de faptul că nu mai este contract și că trebuie realizat.
În 2017, la început, încă nu erau făcute demersurile legale pentru încheierea acestui contract. A urmat situația cunoscută și a apărut un interimat ce nu a făcut nimic. De ce este greu de înțeles? S-a spus la un moment dat că nu sunt bani pentru astfel de contracte, apoi s-a dat vina pe Cătălin Cherecheș și lucrurile au rămas în așteptare. Se miza pe o iarnă blândă, fără zăpadă, fără probleme majore.
Dar vremea nu a ținut cu cei de la butoane. Zăpada și frigul au venit rapid și nu au mai plecat, iar neputința a blocat orașul, un municipiu cu pretenții de oraș european.
Primii vinovați sunt cei care nu au fost în stare să deszăpezească orașul la un nivel mulțumitor, apoi putem vorbi și de vinile celor de mai demult.

 

Iarna rațelor

Singurele care s-au bucurat de iarna grea ce a învăluit orașul au fost rațele sălbatice care au poposit pe Săsar, în dreptul podului de la Buclă.
Circa 15 rațe sălbatice s-au adăpostit la baza podului peste Săsar. Acolo este o porțiune de râu ce nu este înghețată. Rățuștele se înghesuie pe acestă parte și stau în așteptarea unor vremuri mai bune.
Și în anii trecuți au mai fost văzute rațe sălbatice pe râu, dar atât de multe nu au fost niciodată. 

Comentariile celorlalți

anca pe 18.01.2017 la 22:44
Orasul Baia Mare a redevenit in aceasta iarna orasul in care zapada nu se curata, in care mizeria poate ramane pe strazi fara sa deranjeze pe nimeni si in care populatia nu are nimuc de zis. Lasă ca merge si asa. Deci si pentru iarna viitoare, dragi alesi, nu va deranjati sa lucrati ceva. Merge si asa!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.