• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Octombrie , 2014

Un nou album etnofotografic, semnat de Vasile Şoimaru

La sediul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, a avut loc lansarea a două cărţi ale cunoscutului profesor Vasile Şoimaru, autor de forţă din Basarabia. Cele două cărţi, a doua ediţie a lucrării monument „Românii din jurul României”, monografie etnofotografică şi „Cotul Donului: 1942”, au fost realizate în condiţii grafice deosebite în Chişinău.

 

Vasile Şoimaru a lansat prima ediţie a monografiei în urmă cu cinci ani, tot la Biblioteca Judeţeană şi în prezenţa unui public numeros. Acum, sala de conferinţe a Bibliotecii s-a dovedit a fi neîncăpătoare, de la elevi, la pensionari, foşti deţinuţi politici, veterani de război, scriitori, avocaţi, procurori, toţi veniţi să îl vadă pe Şoimaru, cel ce se trage din Tudor Şoimaru, figura centrală din Neamul Şoimăreştilor, a lui Mihail Sadoveanu. Deşi a venit cu câteva zeci de volume din cele două lucrări, s-au vândut ca pâinea caldă, semn că maramureşenii nu au uitat evenimentul de acum cinci ani, dar mai ales nu au uitat că Şoimarul este un român adevărat, iar cărţile pe care le scrie, le realizează sunt o lecţie de românism pe care ar trebui să o învăţăm şi noi, românii.  

Teodor Ardelean a vorbit despre Basarabia, despre durerile şi bucuriile ţării de dincolo de Prut, ţării „frate şi soră”, despre români de mare ispravă ce luptă pentru marea idee, despre Vasile Şoimaru, profesor, scriitor, fotograf, om de cultură.

 

„Cel mai interesant moment a fost cel de la dobândirea independenţei sau declanşarea sau declararea independenţei. De atunci am acolo prieteni statornici care în decursul timpului şi-au validat pecetea lor asupra Basarabiei şi Basarabia prin eforturile lor a devenit ceea ce este acum chiar dacă speranţele erau mai mari. Dar lupta lor pentru alfabet, pentru limbă, pentru naţiune, pentru suflet românesc şi pentru întregirea hotarelor a continuat chiar dacă a fost stânjenită…şi bătălia se duce pe multe planuri”, a spus Teodor Ardelean la începutul manifestării.

După cuvântul de început, a urmat invitatul, fratele Şoimaru. Obişnuit cu publicul, profesorul basarabean a început în forţă discursul, în fapt o pledoarie pentru românism, pentru unirea românilor, pentru România.

 

„Vreau să încep luarea mea de cuvânt cu o promisiune! Pentru că aţi fost atât de amabili, pentru că, din nou sala este arhiplină ca şi cu cinci ani în urmă, pentru că am vândut atâtea cărţi aici într-o oră, ca nicăieri, vă fac o promisiune! Următorul meu album va avea prima lansare aici, în Baia Mare. Titlul acestui album va fi: Tisa şi Nistrul, două ape româneşti, de la izvoare până la Dunăre şi mare.

Cu cinci ani în urmă am fost şi am lansat primul meu album: Românii din jurul României, în imagini. Am lansat cartea la 27 martie, 2008, în ziua în care s-au împlinit 90 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Asta am vrut să fac! Am vrut să le arăt politicienilor de la Bucureşti, care nu au vrut să mă ajute deloc, cu acel album… Nici cei de la ICR (Institutul Cultural Român), nici de la DRP (Departamentul Românilor de Pretutindeni), m-a ajutat Mugur Isărescu, bancherul şef al statului, care a achiziţionat 130 de albume cu un preţ care mi-a permis să achit o treime din costuri.

Apoi, am mers prin românime, pe unde am fost să adun material pentru album, pentru a le duce protagoniştilor rezultatul final. Am fost peste tot, doar în Turcia nu am fost. Foarte mulţi nu au crezut că sunt capabil să fac aşa ceva. Ei mi-au spus că au mai fost şi alţii care

le-au spus că vor prezenta problemele pe care le au, motiv pentru care au avut probleme cu autorităţile din Grecia, din Macedonia, din Albania, de la Kiev, din Moscova. Oamenii mi-au spus că nu spuneau că sunt români, ci moldoveni, valahi, aromâni, orice, dar nu români. Le-am dus acel album şi nu le venea să creadă, au înţepenit de fericire, nu le venea să creadă când au văzut harta cu românimea din Europa…

După primul album am mai umblat prin toate ţările unde găsim români, iar acest album, de acum, reprezintă munca mea de 12 ani. În aceşti 12 ani am făcut 240 de mii de kilometri, numai prin românime. Am ars aproximativ 24 de tone de benzină. Am făcut în aceşti ani un sfert de milion de fotografi, pentru acest album. În el sunt exact o mie de fotografi, puteţi număra… Nu am pus la cale acest lucru!”, a spus Vasile Şoimaru.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.