• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Martie , 2017

Un gând pentru Meșterul Gheza Vida Seară cultural-artistică la 104 ani de la nașterea marelui sculptor

În ultima duminică a lunii februarie, în preajma zilei de naștere a sculptorului Gheza Vida, la Atelierul Memorial din Piața Libertății nr. 17 (Centrul Vechi), ca în fiecare an s-a desfășurat o seară culturală, în amintirea marelui artist, la care a participat un numeros public.

 

 

În acest an, programul a cuprins un moment evocator dedicat personalității sculptorului maramureșean, omul și activitatea artistică fiind prezentate de prof. dr. Teodor Ardelean, sculptorul Ioan Marchiș, Gheorghe Crăciun - artist plastic, Anton Rohianu, acad. Marius Porumb.

Desfășurat în partea a doua a serii, vernisajul  expoziției de grafică a tine­rei artiste Veronica Vancea, Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Baia Mare, a fost unul din mo­mentele cu dedicație : «Un gând pentru Meșterul Gheza Vida».
Veronica Vancea este custodele expo­ziției permanente Ate­lierul sculptorului Gheza Vida, donație făcută de către familie municipiului Baia Mare. Absolventă a Liceului de Arte din Baia Mare, a Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca, cu un Masterat în Arte distins cu Magna cum Laudae la aceeași Universitate clu­jeană, Veronica Vancea este o artistă înzestrată cu ta­lent, care în prezent activează în am­bianța atelierului de creație a meșterului Vida, iar expoziția vernisată în 26 februarie este un omagiu, un gând dedicat marelui artist băimărean.
Veronica Vancea desenează detalii și imagini, inspirate din lemnul cioplit de meșterul făuritor al Monu­mentului de al Moisei, creează interesante compo­ziții inspirate de atmosfera atelierului, pe care le transpune în desenele sale, fără a le copia fotografic, trecându-le prin filtrul concepției sale artistice. Demersul său artistic a fost prezentat elogios la vernisaj de maestrul Ioan Marchiș, care a relevat calitatea artis­tică și spontaneitatea desenului, studiul analitic întreprins de autoare asupra sculpturilor din expoziția-atelier, fiind o rememorare și un elogiu adus maes­trului Vida.

Seara dedicată marelui artist s-a în­cheiat cu prezentarea unor minunate Flori de cactus din Colecția Vida, dato­rată unui mare și pasionat cunoscător, ing. István Lorincz, membru al Aso­ciației Colecționarilor de Cactuși «Azte­kium», care activează la Colecția de cactuși Gheza Vida de la Serele din Parcul Central din municipiul Baia Mare.
„De ziua sculptorului, în atelierul me­morial a fost organizată o mică expo­ziție cu exemplare de cactuși de diverse mărimi și forme. Ne face o reală plăcere să ne amintim că în cursul anului trecut am început o excelentă cola­borare între Serele din Parcul Central și Atelierul sculptorului Gheza Vida, pentru care adresăm calde mulțumiri. Familia sculptorului a donat o expoziție documentară de fotografie intitulată «Sculptorul și cactușii», ce poate fi vizionată de toți cei care vizitează se­rele. Seara cultural-artistică a fost organizată de Institutul de Arheologie și Istoria Artei al Acade­miei Române din Cluj-Napoca, cu sprijinul Muni­cipiului Baia Mare, a Direcției Județene pentru Cultură și Patrimoniu Național Maramureș și Asociația Ars Transsil­va­niae România, cărora le adresăm calde mulțimiri”, a spus acad. Marius Po­rumb.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.