• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Septembrie , 2016

Un eveniment major pentru românii din dreapta Tisei

Cristian Mareş

 

Un eveniment de o importanţă majoră pentru comunităţile româneşti din afara graniţelor, mai cu seamă pentru românii din Ucraina, a avut loc sâmbătă, 10 septembrie 2016, la Solotvino (Slatina), în Maramureşul Istoric din Ucraina. În această localitate de aproape 9000 de suflete, aflată imediat peste Tisa faţă de Sighetu Marmaţiei, 60% dintre locuitori sunt etnici români. Iar aici, la 10 septembrie, a avut loc ceremonia de numire a Liceului românesc, cu predare în limba română, cu numele marelui poet român Mihai Eminescu.

 

 Cu acest prilej a fost dezvelită şi placa de pe frontispiciul liceului, placa cu portretul luceafărului literaturii române, poetul nostru nepereche. Acest gest are o importanţă covârşitoare pentru comunitatea de limbă română din Ucraina şi nu numai. Este primul liceu din spaţiul exsovietic, cu excepţia Republicii Moldova, unde un liceu primeşte numele marelui nostru poet, o premieră unică şi încă singulară. Acest eveniment nu ar fi putut avea loc fără implicarea totală a Asociaţiei Boema OJT (preşedinte col. r. Mihai Cozma) şi a sponsorizării societăţii comerciale Taffo SRL, care a asigurat materialele de construcţie necesare reabilitării clădirii în care acest liceu românesc îşi va desfăşura activitatea, unde copiii români vor învăţa carte în limba strămoşească, cea română.

 

Un aspect poate prea puţin înţeles şi receptat de autorităţile de la Bucureşti, românismul poate exista şi dăinui dincolo de graniţele ţării doar prin investiţii în învăţământ şi cultură. Aici suntem foarte deficitari, comparativ cu alţi vecini ai noştri de la care ar trebui să luăm exemplu, care investesc enorm în păstrarea moştenirii culturale a minorităţilor din afara graniţelor, cum ar fi Ungaria.

 

Astfel, poate fi greu de crezut, dar această importantă realizare a românismului a fost făcută în cea mai mare măsură prin iniţiativă privată, prin insistenţele şi delegaţiile unor persoane particulare din cadrul asociaţiei susmenţionate, autorităţile statului român, din păcate, nu au avut decât un rol mai mult marginal în această realizare.

Totuşi, o mare realizare, deşi întârziată, inaugurarea liceului românesc „Mihai Eminescu” la Solotvino, sau Slatina, vine în contrapartidă cu existenţa liceului ucrainean „Taras Sevcenco” din Sighetu Marmaţiei încă din 1997. De ce a fost nevoie de o întârziere de aproape douăzeci de ani în realizarea acestui gest de reciprocitate, şi acesta realizat mai mult prin iniţiativă particulară decât prin implicarea statului, asta nu putem afla. Cu toate că numărul etnicilor români la dreapta Tisei este aproximativ egal cu cel al etnicilor ucraineni la stânga Tisei, în România. Autorităţile române ar fi poate în mai mare măsură să ne lămurească.

 

La acest eveniment marcant au luat parte importante personalităţi române şi ucrainene, precum şi numeroşi localnici din satele româneşti din dreapta Tisei. Importanţa evenimentului a fost subliniată şi de nivelul la care au fost reprezentate autorităţile din cele două ţări: Ana Sopcova - şefa Departamentului regional de învăţământ (care a transmis mesajul guvernatorului Transcarpatiei, Ghenadi Moskal), care a anunţat că autorităţile ucrainene au alocat 150.000 de grivne pentru a dota laboratorul IT al liceului; Mihailo Palajineţ (prim adjunct al Radei raionale de stat din Teceu); Renata Moiş-Şiman - şef Serviciu relaţii externe, investiţii şi cooperare transfrontalieră a administraţiei regionale Zakarpatia; Maria Dumnici - şefa Direcţiei învăţământ din raionul Teceu; din partea română subprefectul judeţului Maramureş, Alexandru Bondrea; miniştrii-consilieri Gheorghe Anghel (Ambasada României la Kiev) şi Ionel Ivan (adjunct al şefului de misiune de la Consulatul general din Cernăuţi), directorul APM şi fost preşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş, Alexandru Cosma.

Atât oficialii români, cât şi cei ucraineni, au subliniat importanţa acestui liceu în cimentarea relaţiilor culturale şi de bună vecinătate între cele două ţări, domnul Mihailo Palajineţ subliniind că uneori, decât un frate, e mai bine să ai un vecin bun, aşa cum este România pentru Ucraina.

 

Toţi vorbitorii au subliniat faptul că inaugurarea nu ar fi fost posibilă fără implicarea şi sprijinul Asociaţiei Culturale „Boema OJT”, care s-a ocupat inclusiv de reabilitarea sediului liceului. De altfel, Ambasada României la Kiev a răsplătit cu diplome meritele celor care au contribuit major la realizarea obiectivului: Adriana Pop (directoarea liceului), Mihai Cozma (preşedintele Asociaţiei „Boema OJT”) şi firmele băimărene „Aramis” şi „TAFFO”.

 

Cu această ocazie s-a lansat şi un număr omagial al revistei Boema OJT, un număr bilingv, dedicat celor doi poeţi naţionali ai României şi Ucrainei, Mihai Eminescu şi Taras Sevcenko. Un spectacol folcloric deosebit de emoţionant a fost susţinut de elevii români din Solotvino, Apşa de Mijloc şi Biserica Albă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.