• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Aprilie , 2013

Un eveniment de excepţie: Concert de pricesne

În calendarul activităţilor culturale şi spirituale ale comunei Dumbrăviţa s-ar putea înscrie din acest an un nou eveniment care sperăm că va deveni tradiţie: un concert de pricesne, care precede marea sărbătoare a Învierii Domnului.

 
 

Marii duhovnici ai ţării spuneau că pricesnele sunt ca o rugăciune dublă înălţată lui Dumnezeu: prin cuvinte şi prin cântare. Totodată, reprezintă o alinare a sufletului şi apropierea de Dumnezeu. Iar postul Paştelui, perioada în care creştinii se pregătesc să fie părtaşi la patimile Mântuitorului şi apoi la bucuria Învierii este una extrem de potrivită pentru cântări religioase, celelalte, lumeşti, fiind oprite.

 

Dacă la această listă de argumente adăugăm şi faptul că Dumbrăviţa are deja un concert de colinde în preajma Crăciunului şi se cuvenea un eveniment care să devină tradiţie şi în preajma Sfintelor Paşte, avem lista completă a motivelor pentru care, duminica trecută, în comuna Dumbrăviţa a fost organizat un eveniment de excepţie.

Preotul Paroh Bogdan Ciotişan povesteşte despre derularea evenimentului: „Acesta a debutat cu slujba vecerniei la ora 15, condusă de părintele protopop de Baia Mare Fabian Coroian, împreună cu un sobor de preoţi. Părintele protopop a ţinut şi un cuvânt de învăţătură legat de post. Apoi toată lumea s-a deplasat la Căminul Cultural, unde a început spectacolul de pricesne, organizat de Parohia Ortodoxă Dumbrăviţa, împreună cu Liga valorilor Maramureş, Primăria Dumbrăviţa şi UAC Europe, care a fost şi sponsor principal. La eveniment au fost prezenţi: actualul prefect Anton Rohian, preşedintele CJ Zamfir Ciceu, primarul Felician Ciceu. Fiecare au ţinut câte un scurt discurs, au transmis un mesaj dumbrăvicenilor”.

În numele Ligii Valorilor Maramureş, preşedintele Marian Gulin le-a acordat câte o diplomă de recunoştinţă pentru promovarea valorilor cultural-religioase în Maramureş preşedintelui Zamfir Ciceu, primarului Felician Ciceu, directorului UAC Europe Iulian Gheorghe şi preotului Bogdan Ciocotişan.

În deschiderea concertului a cântat corul parohiei Dumbrăviţa, apoi un grup de studenţi teologi în frunte cu Vlad Verdeş, preşedintele ASCOR. Apoi au fost mai mulţi artişti consacraţi, printre care Năstăcuţa Iugaş şi Voichiţa Nemeş.

La eveniment au participat circa 300 de persoane. Preotul Bogdan Ciocotişan spune că: „Oamenii s-au simţit foarte bine, au fost încântaţi de ideea de a avea şi un concert de Paşte. Le surâde ideea de a avea anual un concert pascal. Pricesnele sunt foarte bine venite pentru că trezesc în sufletul lor sentimentul de compasiune şi apropiere de Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

 

După Sfintele Paşte va urma cea de-a doua etapă a acestui eveniment cultural, care se înscrie tot în aria promovării tradiţiilor: un concert de muzică populară organizat de UAC Europe şi un „danţ tradiţional”, organizat de Căminul Cultural Dumbrăviţa.

 
 

Trei copiii din Dumbrăviţa la concursul „Bucuria de a fi creştin”

 

Trei copii din Dumbrăviţa vor participa la un concurs organizat de Patriarhia Română „Bucuria de a fi creştin”, în anul omagial al Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, deoarece se împlinesc 1700 de ani de la edictul de la Milano. Concursul are trei secţiuni: interpretarea unui cântec popular sau religios, a doua secţiune: interpretarea unei poezii şi a treia secţiune: un text în proză. Iar cei trei copii sunt înscrişi fiecare la câte o secţiune a concursului. Etapa pe protopopiat se va desfăşura în Sâmbăta lui Lazăr, 27 aprilie, de la orele 13, la Biserica Sf. Iosif Mărturisitorul, preot Vasile Fodoruţ.

 
 

Preotul Bogdan Ciocotişan spune că dumbrpăvicenii sunt oameni credincioşi, care ţin postul Paştelui şi se împărtăşesc: „La noi se posteşte, se păstrează tradiţia postului şi a spovedaniei. În săptămâna mare, în fiecare dimineaţă, de la ora 5 parohia organizează spovedanii şi mă duc la bolnavi acasă, în jur de 30 de bătrâni şi bolnavi pe care îi vizitez şi-i împărtăşesc în postul mare, plus că şi copiii se spovedesc, participă la ora de religie, care are loc la biserică, în fiecare duminică de la ora 15”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.