• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 August , 2019

Un an fără Dumitru Fărcaş. Parastas şi o cruce nouă la mormântul din curtea casei din Groşi

Sâmbătă, 3 august 2019, la ora 12.00, Înaltprea­sfin­ţitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, îm­preună cu Prea­sfin­ţitul Părinte Timotei Sătmă­reanul, Arhiereu-Vicar, a o­fi­­ci- ­­at, în curtea casei din Groşi a lui Dumitru Fărcaş, la mormântul marelui dispărut dintre noi, pa­rastasul la un an de zile de la trecerea sa la cele veşnice. Iată s-a împlinit un an fără marele artist al naţiei române, inegalabilul taragotist Dumitru Fărcaş. Cu această ocazie a fost bine­cuvântată noua cruce de pe mormânt său.
Au participat la slujba parastasului Pr. Virgil Jicărean, consilier eparhial pentru patrimoniu sacru şi pictură bisericească, Pr. Prof. Dr. Claudiu Pop, paroh în Groşi, Pr. Prof. Dr. Andrei Babo­şan, paroh în Tg. Lăpuş.

Slujba parastasului a fost ofi­ciată la dorinţa fiicei Andreea cu familia, iar din Groşi, din Baia Mare şi din Cluj-Napoca au ve­nit rudenii şi prieteni.
Între aceştia, actorul Dorel Vi­şan, care i-a adus un omagiu la împlinirea unui an de la trecerea în veşnicie, groşenii de naş­tere - taragotistul Dan Gâdea şi acor­deonistul Dorel Rohian, prie­te­nul şi consăteanul său bun, care îi asigura acompaniamentul la aproape toate concertele din ultimii ani -, rapsodul Nicolae Sa­bău, solista Angela Buciu, pri­- marul Florin Boltea, viceprima­rul Gavril Ardusătan, Viorel Bu­nea din Cluj-Napoca, Dr. Ilie Gherheş. De la Direcţia pentru Cultură a judeţului Maramureş a fost prezent directorul acesteia, Dr. Ioan Marchiş, sculptor, care a venit însoţit de mai mulţi ti­neri ar­tişti plastici. A venit din Cluj-Na­poca editorul Vasile Iu­ga de Sălişte, profesorul Marin­ca.

Cât priveşte crucea de pe mormânt, aceasta a fost sculptată după mo­delul crucilor vechi ma­ramureşene, în lemn de stejar, de Pătru Codrea din Valea Stejarului. Aceasta este adevăra­ta cru­ce maramureşeană, crucea în­scrisă în cerc, care devine sem­­­nul soarelui, simbol care datează din epoca bronzului, ne spune Dr. Ioan Marchiş. Simbol dacic şi celtic în acelaşi timp – cruce în­scrisă în cerc cu funia solară.

Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei s-a adresat mulţimii adunate spunând cuvinte de suflet:
„Cu mult drag şi cu emoţie am venit acum, la un an de zile de la plecarea în eternitate a mae­strului Dumitru Fărcaş, ca să-i sfinţim crucea, să ne rugăm pentru sufletul lui aşa cum e datina străbună, făcându-i parastas şi să ne amintim cât de mult a re­prezentat pentru noi. Creş­tini fiind, credem că el n-a pie­rit. Citim în sfânta Scriptură, în a Doua Epistolă către corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pă­mân­tească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefă­cută de mână, o casă veş­nică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că ma­e­strul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri.”

Actorul Dorel Vişan a vorbit despre personalitatea inegalabilului taragotist, despre care a afirmat:
„El a făcut ce au făcut foarte pu­ţini oameni în lume. Anume, din­­tr-un instrument a făcut o ope­ră. Numai minţile mari ale lumii au făcut aşa ceva. Şi prin această lucrare a lui, care a pri­mit harul lui Dumnezeu, pentru că altfel nu putea să facă, prin această lucrare va rămâne veş­nic.”
Un moment artistic cu melodii cunoscute de-ale sale au oferit profesorul Dan Gâdea la taragot şi Dorel Rohian la acordeon. Momentul a fost presărat cu o binecuvântată ploaie de vară, semn că şi cerul îl regretă pe maestru şi plânge după el.
 

 

 

„Citim în sfânta Scriptură, în a Doua Epistolă către corinteni, în capitolul V, în primul verset, că atunci când casa noastră pă­mân­tească se destramă, avem de la Dumnezeu în Ceruri o casă nefă­cută de mână, o casă veş­nică. Şi credem, în virtutea cuvântului lui Dumnezeu, că ma­e­strul Dumitru Fărcaş este acolo, în casa aceea frumoasă din ceruri.”
Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.