• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Iunie , 2013

Turnirul Transilvaniei. HISTORICAL MEDIEVAL BATTLE

Asociaţia Historia Viva, în parteneriat cu Primăria Baia Mare, organizează campionatul internaţional de luptă medievală “Turnirul Transilvaniei”, ce va marca deschiderea oficială a satului medieval de sec. XIV-XV de la Firiza-Văratec, lângă Baia Mare, primul sit de istorie vie din România! Luptători din Romania, Ungaria şi Bulgaria au confirmat deja participarea la competiţie.

 
 

Probele de concurs se încadrează în secţiunile HMB, HEMA, Tap-Fight (pe puncte) şi tras cu arcul. Locaţia, de un farmec unic în România, un arbitraj după standardele HMBIA şi petrecerea de încheiere în compania formaţiei Ad Hoc vor încadra evenimentul, care intenţionăm să devină o tradiţie anuală. În afară de întrecerea în luptă, vizitatorii se vor putea delecta cu mâncarea gătită după reţete medievale, vor putea vizita atelierele meşteşugăreşti şi vor putea încerca armele şi armurile medievale. Intrarea şi spaţiul de camping sunt gratuite!

Historical Medieval Battle (HMB), un sport iubit pe întreg cuprinsul globului, care leagă competiţiile full-contact de reconstituirea istorică, şi-a făcut deja intrarea în România, în inima Transilvaniei, în data de 30 martie, cu ocazia „Turnirului Campionilor”, eveniment organizat tot de către Historia Viva.

La competiţie vor lua parte: Ordinul Dragonilor de Transilvania (Cluj-Napoca), Gladius Dei (Sibiu), Ezüstsólyom (Oradea şi Ungaria), Teutonii Cetăţii Negre (Codlea), Ordinul Cavalerilor de Mediaş (Mediaş), Chingot (Bulgaria).

 

HMB (Historical Medieval Battle) este un sport relativ recent, intrat deja în tradiţia ţărilor slave şi a Statelor Unite de aproximativ treizeci de ani, care combină lupta cu arme şi armură a manualelor scrise în epoca medievală cu sporturi de contact contemporane, ca MMA, kick-boxing, Krav Maga, etc., şi este organizat juridic în federaţia mondială HMBIA (HMB International Association). Sportul este unul de full-contact, de mare intensitate, cu armuri şi arme ce reproduc fidel originalele istorice, de aceea presupune un sistem de reguli foarte strict şi standarde ridicate ale echipamentelor de protecţie. Probele consacrate ale HMB sunt: “Triatlon 1 vs.1” (spadă lungă / armă scurtă şi scut mic/ armă scurtă şi scut standard), “Pro-fight” (pe categorii de greutate), “5 vs.5” si “21 vs. 21”.

 

Battle of the Nations este singurul campionat mondial de Full-Contact HMB şi se află în acest an la cea de-a cincea ediţie. Organizat de World Association of Historical Reenactors of Middle Ages, cu centrul la Kharkov (UA), evenimentul reuneşte reconstituirea culturii materiale şi a modului de trai din campaniile secolelor XIV-XV cu sportul de contact, structura campionatului fiind piramidală şi câştigătoare o singură echipă. Cei mai buni luptători din întreaga lume, selectaţi în urma unor competiţii riguroase de calificare, atât dintre reenactori, dintre sportivi de performanţă din diferite arte marţiale, cât şi din mediul militar, se întrec în tehnică, forţă şi rezistenţă la condiţii extreme, pentru a arăta că reprezintă cea mai puternică echipă naţională de pe glob.

 

Încă de la prima ediţie, titlul a fost deţinut de către Rusia, care s-a confruntat cu Ucraina, Polonia şi Belarus. În anul următor s-au alăturat campionatului Italia, Quebec şi Germania, iar în urma summiturilor ţinute în Varşovia, în 9-11 decembrie 2011 şi în Paris, în 29 noiembrie - 3 decembrie 2012, numărul participanţilor a crescut cu echipele ce reprezintă 26 de ţări din întreaga lume. Locaţia Battle of the Nations a fost la primele 3 ediţii cetatea de la Hotin(UA), Varşovia în 2012 şi Paris, în 2013.

În urma invitaţiei primite de la organizatori, România a fost reprezentată la summitul din Varşovia şi la cel de la Paris, unde s-a acceptat participarea echipei naţionale în campionat, dar acesta a fost doar începutul drumului.

 

În România s-au organizat deja două campionate de luptă medievală, în 2010, la Braşov şi în 2012, la Oradea, numărul competiţiilor anunţându-se sporit în mod semnificativ pentru anul 2013.

 

Evenimentul „Turnirul Campionilor”, ce s-a desfăşurat pe durata zilei de 30 martie 2013, şi-a propus şi a reuşit să fie prima întrecere din ţară care alătură probele standard HMB la cele de luptă pe punctaj de până acum.

O arenă de 100 mp, 18 luptători din Transilvania, nominalizaţi în cinci probe competiţionale, fiind premiaţi cu piese de armură fidel reprodusă, corturi şi ateliere medievale şi membrii a trei asociaţii de reconstituire istorică au conturat atmosfera unui eveniment sportiv ce a ţinut audienţa cu sufletul la gură, într-un cadru cultural ce reînvie viaţa Transilvaniei de acum 600 de ani. Evenimentul a beneficiat de un puternic sprijin media, oferit de publicaţii şi posturi TV sportive şi de actualitate, locale şi naţionale, atât prin prezenţa lor la eveniment, cât şi prin invitaţii în platou.

“Turnirul Campionilor” s-a vrut a fi doar un preambul al competiţiei „Turnirul Transilvaniei”, ce va avea loc în 31 mai-2 iunie 2013 în Parcul Medieval Firiza (lângă Baia Mare), prima locaţie de acest gen din ţară, care va reuni peste 100 de combatanţi din România, Ungaria, Ucraina, Slovacia, Austria, Polonia şi Germania. Având în vedere mediatizarea intensă şi cadrul mult mai bogat ce permite o reconstituire completă a atmosferei medievale, targetul stabilit de organizatori este de câteva mii de vizitatori. Pentru mai multe detalii, anexăm o prezentare a parcului.

 
 

Proiectul „Parc Medieval”. RECONSTITUIRE ISTORICĂ

 
 

Parcul medieval îşi propune a fi o premieră în spaţiul românesc, în ceea ce priveşte reconstituirea cât mai fidelă a habitatului unui sat transilvănean din perioada secolelor 10-15. Unicat în România, proiectul va impune standardul pentru orice tip de astfel de activităţi în ţară, şi va intra într-un important circuit turistic şi ştiinţific european, posibil chiar mondial.

Parcul va realiza parteneriate cu instituţii de cultură şi învăţământ – Academia Română, muzee de istorie şi de etnografie, universităţi, inspectorate şcolare.

Parcul va cuprinde un sat medieval, fortificat, în care să aibă loc diferite activităţi specifice, şi o zonă de servicii turistice.

 

Zona de servicii turistice va asigura cazare, hrană şi parcare celor ce participă la activităţi şi turiştilor ocazionali.

 

În zona satului medieval, vor fi construite clădiri istorice cu felurite funcţionalităţi – case, ateliere, grajduri, coteţe, han, tavernă etc. În jurul satului se va amenaja o împrejmuire, formată din şanţ, val de pământ şi palisadă de lemn, intrările în satul propriu-zis fiind prevăzute cu pod mobil şi turnuri de lemn.

Satul va organiza o serie de activităţi istorice, în principal cu caracter sportiv şi educativ. Prin producerea şi purtarea obligatorie de straie tradiţionale, se va acoperi şi o importantă componentă etnografică.

Principala trăsătură a locaţiei va fi aceea că totul se va face în spiritul reconstituirii istorice cât mai fidele, a aspectelor de viaţă civilă şi militară medievală, mai mult pe componenta rurală, dar şi cu tangenţe înspre spaţiul urban băimărean medieval. Locaţia va funcţiona în principal pe sistem turistic cu circuit închis, grupurile fiind cazate şi angrenate în activităţi pe baza unei rezervări prealabile.

Atelierele vor asigura producţia şi instruirea amatorilor în domeniul fierăriei, pielăriei, ceramicii, dulgheriei, sticlăriei, etc., după metode atestate în perioada medievală. Vor fi produse diverse obiecte atestate istoric, atât civile, cât şi militare.

Pe lângă ateliere, şi în strânsă legătură cu acestea, se vor derula proiecte de arheologie experimentală.

Cel puţin o dată pe an se va organiza un festival/concurs de luptă full-contact medievală, cu participare naţională şi europeană, în prima fază, internaţională, pe parcurs. În acest scop, parcul va organiza cursuri de arte marţiale medievale, în mod constant.Ferma de animale aparţinătoare va asigura parte din necesarul de hrană naturală necontaminată chimic.

Parcul va organiza evenimente culturale de diferite feluri, sau poate găzdui, la cerere, astfel de evenimente.

Vor fi organizate, la cerere, team-buildinguri şi alte evenimente de tip corporatist.Parcul va putea organiza, în parteneriat, cursuri de reconversie profesională în domeniul meşteşugurilor tradiţionale, în condiţiile reglementarilor legislative în vigoare.

 

Printre activităţile cele mai importante, organizate de-a lungul întregului an, se vor număra proiectele educaţionale, atât pentru copii şi tineri, cât şi pentru adulţi (cursuri de formare continuă, educaţie în aer liber, etc.). 

Se vor putea derula, de asemenea, proiecte sociale cu copii instituţionalizaţi şi/sau din cadrul diferitelor programe de asistenţă socială.

Programe psiho-terapeutice în parteneriat cu instituţii abilitate pot fi derulate pe parcursul întregului an.

 

Hrana va fi asigurată doar din alimente naturale, necontaminate chimic, din posibilităţile proprii şi gospodării ţărăneşti individuale. Pe lângă atelierele de gastronomie medievală, după reţete originale, se va organiza anual un festival-concurs internaţional de gastronomie tradiţională. Berea de casă şi miedul se vor afla la mare cinste de asemenea.Pe lângă festivalurile organizate în locaţia propriu-zisă, trupa aparţinând parcului va participa în mod obligatoriu şi constant la festivaluri şi competiţii în ţară şi străinătate.Pentru mai buna desfăşurare a activităţilor, se va organiza o herghelie şi o şcoală de echitaţie. Pe lângă activităţile uzuale, se vor organiza cursuri şi spectacole de cascadorie. Parcul va fi gândit în asemenea mod încât să fie polivalent, putând astfel servi unor scopuri multiple, inclusiv ca locaţie de filmări pentru filme documentare sau artistice, etc.

 

Proiectul “Parcul Medieval” în curs de derulare va deschide noi perspective şi oportunităţi în promovarea culturii, a patrimoniul material şi imaterial, recuperarea valorilor de patrimoniu şi întărirea identităţii culturale prin reconstituire istorică în toate formele şi aspectele sale, activităţi culturale, istorice, de arte şi meşteşuguri, arte marţiale medievale într-un cadru inedit.

 

În speranţa îndeplinirii obiectivelor propuse într-un termen scurt şi mediu, în funcţie de complexitatea tipului de activitate, vom depune toate diligenţele pentru consacrarea zonei de desfăşurare pe harta mondială a evenimentelor de reconstituire istorică şi, totodată, sperăm să contribuim la dezvoltarea viabilă a zonei Băii Mari.

 
 

Prin aceste evenimente, Asociaţia „Historia Viva” îşi propune împlinirea primilor paşi ai algoritmului de popularizare a HMB în rândul audienţei, deciderea formulei de participare a României la campionatul mondial Battle of the Nations, instaurarea unor tradiţii pentru circuitul turistic local şi regional, precum şi ridicarea acestei mişcări sportive şi culturale din România la standardele mondiale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.