• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Ianuarie , 2019

Tudorel Ilie, o nouă expoziţie foto de excepţie

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge ulterior, toate regiunile istorice ale României, ajungând apoi şi pe la românii din diaspora, în muzee şi alte instituţii de cultură. Au participat dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” Baia Mare, dr. Marius Ardelean, Mu­zeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, dr. Natalia Lazăr, director al Muzeului Ţării Oaşului, Negreşti-Oaş, copii şi tineri din Cerneşti. Eve­nimentul a fost dedicat Zilei Culturii Naţionale a României şi face parte din Festivalul de fotografie „Carol Pop de Szathmari”, ediţia a VI-a, 2019.


La manifestare au participat şi un grup de tineri din comuna Cerneşti. Tudorel Ilie a fost gazda evenimentului. El a vorbit despre însemnătatea reperelor cul­turale şi despre expoziţia de foto­grafii pe care a pregătit-o pentru a o lansa în circuitul cultural românesc, dar şi dincolo de graniţe. La început s-a cântat Imnul României şi s-a vorbit despre Eminescu, despre ziua de naştere a marelui poet român. Cel mai aşteptat discurs a fost cel al directorului Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”.
Teodor Ardelean a vorbit despre Mihai Eminescu, „cel mai mare patriot din toate timpurile”, dar şi despre provocarea făcută de Tudorel Ilie prin ex­poziţia foto dedicată reperelor culturale ale României.
„Este o atmosferă foarte frumoasă în Salonul Artelor şi trebuie să spun că aceste lucruri se fac nu ca să fie făcute, nu există nicio noimă şi nicio normă ca să facem astfel de activităţi pentru a bifa cineva, undeva! Ele trebuie să fie făcute şi aşa au şi pornit la începuturi, din interiorul oamenilor. Nu are niciun rost să ne facem că facem! Să ne adunăm ca să recităm, să vină cineva şi să spună despre Eminescu: Cel mai mare poet… Luceafărul poeziei româ­neşti…! Nu! Este cel mai de seamă român! Este cel care, născut la 15 ia­nuarie 1850 şi într-o viaţă doar de 39 de ani şi jumătate a făcut ca toţi timpii de la el încoace să vibreze prin el, pentru noi”, a spus directorul Bibliotecii Ju­deţene „Petre Dulfu”.

Teodor Ardelean le-a mulţumit celor prezenţi pentru modul în care au primit evenimentul, expoziţia şi discursurile celor prezenţi.
„Ne bucurăm şi noi, gazdele, că astfel de momente se constituie în evenimente care au menirea să clădească, să-nzidească, pe dinăuntru, oameni!”, a spus Ardelean.

Tudorel Ilie a vorbit despre expoziţie şi despre demersurile pe care le face de a promova Maramureşul şi cultura ro­mânească.
„Această lansare expoziţională sim­bo­lică este dedicată Zilei Culturii Naţio­nale a României şi sărbătoririi geniului poeziei româneşti, Mihai Eminescu. Ziua în care omagiem memoria celui mai mare poet al românilor propune ca temă majoră de reflecţie, extrem de actuală, rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţio­nale româneşti, în condiţiile diversităţii culturale europene.
Avem nevoie mai mult ca oricând de repere culturale. Lipsa punctelor de reper cultural, anihilarea valorilor au­tentice prin suprapunerea subculturii, o implicare redusă sau chiar neimplicarea elitelor, autosuficienţa factorilor deci­zionali pot duce cu timpul la deteriorarea continuă a culturii noastre româneşti în ansamblul ei. Se impune protejarea, conservarea şi valorificarea moştenirii noastre culturale prin recalibrarea reperelor la noile realităţi cu care ne confruntăm în societatea româ­neas­că actuală şi în lume. Este necesar un re-branding cultural al României contemporane!

Expoziţia de artă fotografică „România – Repere Culturale” prezintă într-un număr de peste 50 de lucrări de artă fotografică, unele având mari dimen­siuni, cele mai importante repere cultu­rale din cadrul patrimoniului cultural (inclusiv tradiţional) tangibil şi intangibil al României.
Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogăţiei culturale de care dispune poporul român şi pot fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.
Această expoziţie este o provocare pentru vizitatori de a redescoperi acum mi­nunata cultură românească, îmbogă­ţindu-se sufleteşte cu noi şi bogate informaţii culturale şi spirituale ca re­pere culturale”, a spus Tudorel Ilie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.