• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Troiţă în memoria eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale, în Tăuţii de Sus

În prima parte a avut loc intonarea imnului României, după care a urmat prezentarea onorului militar prefectului Moldovan, reprezentantul guvernului în Maramureș.

Prefectul a trecut în revistă garda mili­tară. A urmat dezvelirea Monumen­tului, o frumoasă Troiță din lemn, realizată în stil maramureșean. Preoții prezenți la manifestare au oficiat serviciul religios, au sfințit Troița și s-au rugat pentru cei care au căzut la datorie.
Prefectul judeţului a vorbit despre eroi, monument, moment.
„Avem nevoie de simboluri și modele pentru tânăra generație. Unele dintre ele le regăsim în cultura țării noastre, în oameni și fapte.
Arta reprezintă cel mai nobil depozitar al memoriei, iar monumentul inaugurat astăzi în memoria eroilor tăuțeni va rămâne o filă de istorie scrisă, cu har și recunoștință, reper și valoare morală pentru cei care ne vor urma. Aducem cel mai profund omagiu de re­cunoș­tință, de prețuire și ne plecăm frunțile în fața celor pe care îi comemorăm astăzi aici. Ei sunt legătura dintre trecut, prezent și viitor, puterea exemplului pentru noi toți.
Tăuțenii căzuți la datorie în cele două războaie sunt eroii pe care maramu­re­șenii, dar și România îi va onora me­reu!”, a spus prefectul de Maramureş.
Un discurs interesant a avut vicepreședintele Consiliului Județean, Doru Dăncuș.
„Este un moment potrivit să ne aducem aminte de eroii noștri. Când vorbim despre eroi ne gândim la jertfă, la sacrificiu, ne gândim la dragoste de neam și țară, dar în același timp trebuie să ne gândim și la demnitate, la ideea de unitate națională.
Astăzi, administrația publică, admi­nis­trația centrală primește o lecție! Astăzi, un asemenea edificiu, un asemenea moment educator pentru eroii noștri este realizat eminamente de către societatea civilă. Și acest lucru nu mă face să fiu mândru! Cunosc zbaterile domnului Pop Vasile, cunosc demersurile pe care le-a făcut, atât către Consiliul Județean și noi mai departe către administrația centrală, pentru finanțarea acestui proiect. Dar, iată! Proiectul se găsește finalizat fără suportul financiar al administrației locale, județene și centrale. Trebuie să îi mulțumesc domnului Tuns, cel care a susținut financiar această lucrare.
Sunt sigur că aceste lucruri nu trebuie să se mai întâmple, trebuie să intrăm într-o normalitate în care noi, reprezentanții instituțiilor să fim unde trebuie, să sprijinim, inclusiv financiar, astfel de proiecte. Nu este normal ca astăzi, încă să dezbatem pentru a obține finanțări pentru proiecte dedicate Centenarului. Aceste lucruri ar fi trebuit deja să existe. Trebuie spus că aceste lipsuri nu se datorează administrației locale și județene. Noi am făcut tot ce ne-a stat în puteri”, a spus Doru Dăncuș.

Primarul oraşului Baia Sprie, Alin Bîrda, a mulţumit celor care s-au implicat în realizarea monumentului.
„Mulțumim tuturor celor ce au contribuit la ridicarea și concretizarea acestui eveniment. Alese mulțumiri domnului Călin Andrei Tuns și familiei sale, meșterilor Sabin Bumb și Ioan Miholca, firmei EcoTech, lui Ioan Rogojan, Aso­ciației Grupul de Inițiativă Băispriana, domnului Pop S. Vasile și parohiei ortodoxe „Duminica tuturor Sfinților” din Tăuții de Sus. Mulțumim domnului prefect, domnului vicepreședinte al Consiliului Județean, Gărzii de Onoare din Unitatea Militară 01354. Cinste eternă eroilor!”, a spus primarul oraşului Baia Sprie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.