• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Aprilie , 2016

Trei localităţi excluse din ADI Deşeuri

Mega-proiectul „Management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş” a intrat în faza de excluderi. După discuţii, negocieri şi şedinţe, săptămâna trecută, trei unităţi administrativ-teritoriale au fost excluse din proiect.

 

 

Trei unităţi admnistrativ-teritoriale au fost excluse săptămâna trecută din proiectul „Management integrat al deşeurilor în judeţul Maramureş”. Miercuri a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Gestionarea Deşeurilor Menajere în judeţul Maramureş (ADIGDMM). Unul din punctele importante de pe ordinea de zi a vizat excluderea din asociaţie a unităţilor administrativ-teritoriale care nu au adoptat documentaţia de atribuire elaborată în vederea delegării prin concesiune a serviciului de salubrizare în judeţul Maramureş, au respins această documentaţie sau au adoptat o documentaţie neconformă. Trei sunt localităţile aflate în această situaţie: oraşul Târgu-Lăpuş şi comunele Moisei şi Bocicoiu Mare.

 

Cele mai multe discuţii au fost legate de-a lungul timpului de Târgu-Lăpuş. Aici, autorităţile locale au arătat că sunt de acord cu proiectul, dar nu sunt de acord să delege partea de colectare a deşeurilor, în condiţiile în care există un serviciu acreditat. Numai că reprezentanţii CJ au arătat că nu mai pot fi schimbate condiţiile finanţării europene. Aşa că, s-a ajuns la excludere. Ciudat e că Ministerul Mediului arată printr-o adresă că Târgu-Lăpuş poate continua colectarea deşeurilor prin serviciul propriu, fără a avea un impact negativ asupra proiectului şi cere un punct de vedere a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Acest punct de vedere a fost solicitat, dar încă nu a venit.

 

Mitru Leşe, primarul oraşului Târgu-Lăpuş e însă optimist: „Eu am fost la o conferinţă Green Raport, la Bucureşti şi s-a spus că Târgu-Lăpuş e singurul oraş din ţară care face aşa ceva pe managementul deşeurilor. Ministerul Mediului zice că noi suntem un model de bune practici. Ei ne exclud în Baia Mare, ăia ne promovează în Bucureşti. Eu voi face în continuare ce fac şi acum, duc gunoiul la rampa de transfer. Noi completăm funcţiunea proiectului, nu aducem disfuncţie. Dacă nu mă lasă să duc deşeurile la rampă, le luăm terenul.”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.