• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Trei cărţi de referinţă pentru istoria bisericii ortodoxe maramureşene - lansarea monografiilor album editate de Episcopie

Săptămâna trecută, în sala de conferinţe a Bibliotecii judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a avut loc un eveniment cultural de excepţie, în premieră pe aceste meleaguri: lansarea a trei apariţii monumentale, la propriu şi la figurat, apărute în Editura Episcopiei. Este vorba despre Monografia-album „Chivote ale credinţei. Mănăstirile şi schiturile din Eparhia Maramureşului şi Sătmarului”, „Protopopiatul Lăpuş. Monografie-album” şi „Protopopiatul Baia Mare. Monografie album”.

 

În sală erau prezenţi membri ai Permanenţei Episcopale, preoţi autori ai volumelor, protopopi, preoţi de enorie din parohiile protopopiatelor Lăpuş şi Baia Mare, stareţi de mănăstiri şi monahi, cadre didactice universitare şi studenţi de la Teologia Ortodoxă băimăreană, elevi seminarişti, scriitori, oameni de cultură, ziarişti.

Moderatorul acţiunii a fost directorul instituţiei gazdă, Dr. Teodor Ardelean. Au mai luat cuvântul Pr. Dr. Vasile Augustin, Vicar Administrativ, Pr. Dr. Cristian Ştefan, consilier eparhial cultural, Pr. Fabian Coroian, protopopul de Baia Mare, Arhim. Dr. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii „Sfânta Ana” Rohia, Pr. Dr. Florin Codrea, unul din autorii Monografiei-album a Protopopiatului Baia Mare, Pr. Dr. Marius Cătană, una din persoanele care a asigurat partea tehnică de editare, Conf. Univ. Dr. Mircea Fărcaş, directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu”, Prof. Dr. Dan Filip, directorul Liceului de Artă din Baia Mare. Toţi vorbitorii au fost unanim de acord că volumele lansate azi constituie un eveniment nemaiîntâlnit în peisajul cultural maramureşean, care au presupus mari eforturi de documentare şi editare.

 

„Biserica, din cele mai vechi timpuri, a fost cea care a creat cultură, a promovat cultura şi a ocrotit-o, a spus Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, sub a cărui îndrumare apar toate monografiile-album. Biserica a promovat învăţământul superior, învăţământul academic, Biserica a pus pentru prima dată, prin slujitorii ei, creionul în mână şi i-a învăţat pe oameni tainele scrisului. Biserica, în Europa, a dat lumii o bogăţie inestimabilă. În spaţiul nostru românesc, Biserica Ortodoxă a dat acestui neam frumuseţea sufletului şi identitatea culturală şi naţională, şi a luptat pentru idealurile pe care le-am avut dintotdeauna.”

 

Iată motivaţia care a dus la scoaterea acestor volume impresionante despre istoria fiecărei localităţi din cele două protopopiate şi a fiecăreia din cele 30 de mănăstiri şi 10 schituri câte sunt în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, Biserica Ortodoxă fiind cea care a stat la baza culturii poporului român.

„Dacă în istorie au fost vremuri când Bisericii nu i s-a permis să iasă din spaţiul de cult şi să coboare în societate, au fost vremuri când Biserica a fost persecutată şi nu i s-a dat voie să-şi construiască infrastructura administrativă, iată că a venit vremea de după 1989, când Biserica Ortodoxă a ieşit de unde a ferecat-o un regim totalitar şi ateu 45 de ani, închisă pe dinafară, dar deschisă pe dinăuntru, pregătind preoţi pentru satele noastre româneşti. După 1989 avem dreptul să aşezăm în pagină o istorie adevărată, de 2000 de ani”, a spus PS Iustin Sigheteanul.

 

În câteva luni vor vedea lumina tiparului toate monografiile album programate. Şirul monografiilor va continua cu al celorlalte 6 protopopiate şi se va încheia cu Monografia-album a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, construcţie unicat în această parte de ţară, emblematică pentru municipiul Baia Mare, aflată în fază de construcţie.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.