• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Octombrie , 2018

„Tradiţii şi identităţi”, un album marca Electro Sistem

Lucrarea a fost prezentată de conf. univ. dr. Ştefan Vişo­van, cercetător ştiinţific, iar moderator a fost dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Jude­ţene „Petre Dulfu”. Au fost în sala de conferinţe a Bibliotecii, angajaţi de la Electro Sistem, oameni de cultură, prieteni şi cunoştinţe de-ale directorului Ştefan Blasko. În prezidiu a luat loc şi asociatul lui Blasko, Roland Kerekes, stabilit în Germania, dar plecat din Baia Sprie.


Acest al zecelea volum din suita de albume cu tematici diferite poate fi numit file monografice din zona Baia Mare, Ţara Chioarului şi Ţara Lăpu­şului. Volumul prezentat are o calitate deosebită, a fost tipărit în Budapesta, iar fotografiile şi textul au fost realizate de Deak Lasylo, Vasile Dorolţi, Gabriel Motica.

Directorul Bibliotecii Judeţene a des­chis manifestarea la ora fixată, dând dovadă de o punctualitate nemţească.
„Acest eveniment este, în fapt, un botez. Este un botez în sensul că săvârşim o anumită ceremonie, un ritual, chiar dacă sumar şi fără proceduri complicate, prin care marcăm şi remar­căm apariţia unei cărţi de mare valoare. Şi mai ales punctăm şi evidenţiem o iniţiativă care are valenţe istorice! Anul trecut, în 25 octombrie, în aceeaşi sală, în prezenţa academicianului Răzvan Theodorescu, spu­neam precum am mai spus în urmă cu ceva ani, că suntem la a zecea ediţie, că e o dovadă de punere în operă a unui raport sinergie între economie şi cul­tură. La noi se reuşesc fapte care de­mons­trează această siner­gie. Industria nu poate merge fără cultură, economia nu poate merge fără cultură, iar cultura nu poate trăi fără un astfel de raport de susţinere. Mi-e drag Ştefan Blasko pentru că el nu a căzut o pantă de exagerare. Acest raport este defavorabil industriei. Să joci rol de mecenat, adică să îţi tot vină tot felul de indivizi, să îţi ceară pentru una, pentru alta, tu să îi sponsorizezi, devii un mecena, dar tu nu ai niciun rol de arbitru. Ce face? Cum arată cartea aceea? Ce valoare este? Ce va spune ulterior axiologia, semiologia, filosofia, herme­neutica despre acea lucrare, critica plastică, culturală… Volumele publicate până acum sunt toate de referinţă. Există o anumită politică, nu ştim ce va publica anul viitor, sunt convins că nu se va opri. Această politică ţine cont de toate principiile seriozităţii în ceea ce face în muncă. Volumul de faţă are un titlu fericit ales «Tradiţii şi identităţi», care pune în valoare frumuseţile de multe feluri ale acestor zone, ale noastre, în care trăim şi în care, de fapt, ne exercităm dragostea pentru frumos”, a spus Teodor Ardelean.

Volumul a fost prezentat de profesorul Ştefan Vişovan, cel care a văzut lucra­rea înainte de lansarea oficială.
„Iată că domnul Ștefan Blasko, directorul companiei Electro Sistem, conti­nuă, în calitate de editor, prin noblețea sufletească ce-l caracterizează și, bineîn­țeles, prin dragostea față de Mara­­mureș, seria albumelor dedicate acestui Nord fascinant care, prin oa­meni, istorie, tradiții și frumuseți naturale, atrage atenția întregii lumi.
Proiectul editorial, în sine, și concepția grafică sunt coordonate de domnul Pinter Zsolt de la Pinter Visual, iar traducerea textelor în limba engleză aparține doamnei Mariana Micu. Și-au adus contribuția la reușita acestui important demers doamnele Raluca Chende, Roxana Motica, Diana Muzaș și Delia Anamaria Răchișan. Volumul a fost tipărit în condiții grafice de înaltă ținută la Prime Rate, Budapesta.
La nivelul fiecăreia dintre cele trei regiuni prezentate, albumul rezervă spa­ții speciale zonelor urbane și, res­pectiv, rurale, iar în cadrul acestora apar, în funcție de specificul local,  se­turi de fotografii ce vizează des­crierea geografică (relieful, hidrografia, clima, flora, fauna), reperele istorice semnificative, obiceiurile de nuntă și înmormântare, tradițiile, folclorul, portul popular, practicile și sărbătorile, obiectivele turistice. Nu sunt uitate nici personalitățile celor trei zone (în total, douăzeci și patru), iar traseele turistice și obiectivele geografice și istorice propuse spre vizitare sunt, realmente, reprezentative și au darul de a-l îndemna pe cititor să cunoască nemijlocit lo­curile și oamenii celor trei zone. Albu­mul conține peste 130 de fotografii absolut remarcabile (44 – Baia Mare; 38 – Țara Chioarului; 51 – Țara Lăpu­șului) din colecțiile personale ale celor trei artiști-fotografi. Ordonarea fotogra­fiilor în cadrul fiecărei secțiuni reușește să ofere o prezentare sincretică sui generis, în economia căreia se îmbină, într-o structură bine gândită, ce oferă întregului demers autenticitate și profesionalism, elemente ce, alături de arta fotografică, fac trimitere la etnografie și etnologie, la arhitectura populară și industria casnică, la geografie și istorie, la religie și științele naturii etc.
În acest context se impune să subliniem că Domniile Lor au dovedit mult profesionalism și inspirație, operând o se­lecție a fotografiilor și oferindu-ni-le pe cele mai reprezentative, care contribuie la formarea unei imagini cuprinzătoare în legătură cu ținuturile avute în vedere, pornind de la primele atestări a celor mai multe localități, continuând cu momentele esențiale ale evoluției lor istorice, cu frumusețile naturale și cu bogăția informațiilor ce țin de mentalitatea populară”, a spus Ştefan Vişovan.

Ştefan Blasko a explicat de ce în album sunt prezentate doar zona Baia Mare, Ţara Chioarului şi Ţara Lăpuşului. Res­pectiv că în urma reorganizării administrativ-teritoriale din 1968, judeţul Maramureş a primit actuala configu­raţie, dar partea Maramureşului istoric este o altă lume!

 

 

„Acest eveniment este, în fapt, un botez. Este un botez în sensul că săvârşim o anumită ceremonie, un ritual, chiar dacă sumar şi fără proceduri complicate, prin care marcăm şi remar­căm apariţia unei cărţi de mare valoare.
Şi mai ales punctăm şi evidenţiem o iniţiativă care are valenţe istorice!”
Teodor Ardelean

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.