• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Iulie , 2016

Tradiţii, joc şi voie bună la Călineşti

Peste 400 de oameni s-au întâlnit recent în satul Călineşti pentru a participa la Sărbătoarea rădăcinilor străbune. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, localnicii şi turiştii au reînviat tradiţiile din satul maramureşean autentic.

Ediţia din acest an s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, 28 şi 29 iunie, timp în care cei prezenţi au avut posibilitatea să cunoască modul de realizare a costumelor populare, obiceiurile care se transmit din generaţie în generaţie de zeci de ani, dar şi să deguste preparate tradiţionale.

În prima zi a evenimentului a fost lansat şi un abecedar pentru coaserea cămeşilor tradiţionale în stil bătrânesc pe pânză de cânepă.

În cadrul simpozionului s-a rememorat rolul cămăşii de-a lungul anilor, de la cea purtată de copii până la cea îmbrăcată de adulţi în zilele de sărbătoare.

Odată cu scrierea abecedarului „Cămeşa de Sărbători” au fost realizate şi 7 cămăşi populare tradiţionale din zona Maramureşului. Acestea au fost cusute pe pânză de cânepă păstrată  zeci de ani de femeile din sat. Cele 7 componente ale costumului popular au fost cusute după stilul vechi.

 

În prezenţa localnicilor şi a turiştilor, participanţii au reînviat atmosfera de sărbătoare şi au pornit prin sat într-un alai cu ceteră şi dobă. Grupuri din Suciu de Sus, Negreşti Oaş, Moisei, Văleni şi Călineşti au cântat şi dansat spre încântarea celor prezenţi.

În ultima parte a evenimentului artişti din mai multe zone ale Maramureşului au evoluat  timp de câteva ore pe scena din Călineşti. Evenimentul s-a încheiat cu un joc al satului la care au participat atât localnicii şi invitaţii, cât şi turiştii prezenţi.

Organizatoarea acestui eveniment este Măriuca Verdeş, cunoscută interpretă de muzică populară din Maramureş şi preşedinte al asociaţiei „Călineştenii Ţării Maramureşului”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.