• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 7 Septembrie , 2023

Tinerii maramureșeni și-au mărturisit credința și identitatea la ITO Timișoara

În 31 august, după Sfânta Liturghie de la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din municipiul Baia Mare, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului a binecuvântat tinerii și coordonatorii pentru plecarea la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși (ITO), eveniment care s-a desfășurat în perioada 31 august - 3 septembrie 2023, la Timișoara.

Cei 100 de tineri din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului au pornit de la Catedrala Episcopală băimăreană către Cetatea Banatului, Timișoara, acolo unde au fost așteptați peste 3.500 de participanți.

Întâlnirea, aflată la cea de a 7-a ediție, succede celorlalte întâlniri internaționale ale tinerilor orto­docși organizate în Patriarhia Română, respectiv la Baia-Mare (2014), Cluj-Napoca (2015), Bu­cu­rești (2016), Iași (2017), Sibiu (2018) și Craiova (2019).
Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox (ITO) – Timișoara 2023, eveniment cu participare naţională şi internaţională, s-a organizat în perioada 31 august – 3 septembrie 2023 la Timișoara. Organizarea întâlnirii a fost aprobată de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române prin hotărârile nr. 5387/20 iunie 2019 și 10.101/29 octombrie 2022.

Festivitatea de deschidere a avut loc în seara zilei de joi, 31 august. Evenimentul a reprezentat o adevărată sărbătoare a celor peste 3.500 de tineri veniți în capitala Banatului din țară, din diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori. La festivitatea de deschidere au luat parte Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, Înalt­preasfințitul Părinte Ioan, Mitro­politul Banatului, ierarhi din țară și din străinătate, precum și oficialități centrale și locale. Pornind de la cuvintele Mântuitorului Hristos, „Voi sunteți prietenii mei” (Ioan 15, 14), a șaptea ediție a ITO a avut ca temă prietenia, reflectată în relațiile de comuniune și fraternitate dintre tineri și dintre ei și Dumnezeu.

 

Festivitatea a debutat cu intonarea Imnului României, care a fost urmat de cuvântul de binecuvântare rostit de ierarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. Înaltprea­sfinția Sa a evidențiat mai întâi faptul că, în anul 1989, cu multă jertfă, orașul care i-a primit acum pe tinerii ortodocși cu brațele deschise a fost primul care a spart zidul ateismului comunist care pusese stăpânire pe țara noastră vreme de multe decenii. Părintele Mitropolit a oferit tinerilor orto­docși, în cuvântul său, îndemnul de a-și trăi tinerețea cu bucurie și responsabilitate față de ei și față de cei din jur: „Fiți alături de preoții dumneavoastră. Nu îi lăsați singuri! Preotul, la Altar, duce rugăciunile voastre și cheamă puterea harului Duhului Sfânt ca bobul de grâu să se prefacă în Trupul Domnului nostru Iisus Hristos pe care ni l-a dat ca Pâine a Vieții. Străduiți-vă să puteți răspunde provocărilor societății contemporane. Nu fugiți de știință! Nu con­dam­nați știința, pentru că o statistică a oamenilor care au câștigat Premiul Nobel a arătat că cei mai mulți dintre ei cred în Cel de Sus. Fiecare generație are provocările ei: noi, pe cea a ateismului, voi, provocările altor ideologii și religii. Niciuna din religiile servite vouă astăzi nu este de sus. Una singură este de sus, cea adusă de Hristos Domnul. Rămâneți torțe vii în Bisericile voastre și Îl rog pe Dumnezeu ca prietenia care se va lega în aceste zile între tinerii din Banat, din țară, din diaspora și din celelalte țări să dăinuiască mult timp, până la venirea Mântuitorului. Prietenia alungă singurătatea și izolarea”.
În continuare, Preasfințitul Părinte Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a săvârșit o slujbă de Te Deum în cadrul căreia au fost înălțate rugăciuni pentru binecuvântarea, aju­torul și luminarea tuturor tinerilor prezenți.

La finalul slujbei, Cosmin Iulian Cîrstea și Iuliana Lazăr au prezentat, pe rând, delegațiile tinerilor din eparhii din țară și din străinătate, precum și ale celor proveniți din Biserici Ortodoxe surori. Alături de tineri ortodocși români, la ediția din acest an au participat grupuri de tineri din Patriarhia Ecumenică, Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi, Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient, Patriarhia Ierusalimului, Patriarhia Bulgară, Patriarhia Georgiei, Biserica Ortodoxă a Greciei, Biserica Ortodoxă a Poloniei, Biserica Ortodoxă a Albaniei, Biserica Ortodoxă din Ținuturile Cehe și din Slovacia, Arhiepiscopia de Ohrida și a Macedoniei de Nord, precum și din Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara.
 

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat în continuare tinerilor cuvântul de binecuvântare intitulat „Prietenia lui Dumnezeu cu oamenii este începutul fericirii veșnice”. Cuvântul, precum și mesajele adresate de Preafericirea Sa la edițiile anterioare ale Întâlnirii Tinerilor Ortodocși au fost adunate și tipărite într-un mic volum bilingv, în limbile română și engleză, intitulat „Tinerii ortodocși - misionari ai unității de credință și ai prieteniei între popoare”. Pe parcursul festivității de deschidere, 6.000 de exemplare ale acestei cărți au fost oferite tinerilor participanți și celorlalte persoane prezent
Au urmat mesajele autorităților de stat, care i-au felicitat pe par­ti­cipanți și pe organizatori pentru reușita unui asemenea eveniment de amploare pentru lumea ortodoxă și pentru tinerii români din întreaga țară în orașul declarat în acest an Capitală Europeană a Culturii. Cu acest prilej, au luat cuvântul: Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte; Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș; Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș; Dominic Fritz, primarul municipiului Timișoara; și prof. dr. Marilen Gabriel Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara.   
În continuare, tinerii au interpretat, cu multă emoție, Imnul ITO Timișoara 2023, ale cărui versuri au fost alcătuite de părintele Ioan Petraș, muzica fiind compusă de Gabriel Vicențiu Almași. În acest timp, pe scenă a fost adusă torța care a ars pe tot parcursul Întâlnirii Tinerilor Ortodocși din capitala Banatului. Sculptată în lemn, torța a fost împodobită cu măiestrie cu mai multe simboluri creștine și specifice regiunii Banatului. Seara s-a încheiat cu numeroase momente artistice și muzicale de excepție, care au fost susținute de arhimandritul protopsalt Nikodimos Kabarnos din Grecia, de Corul „Solaris” și Corala „Contrast” din Timișoara, de Fanfara de la Coștei, din Serbia, precum și de Corul Operei Naționale Române din Timișoara. Un moment inedit l-a constituit, de asemenea, și rostirea unei poezii în grai bănățean.

Sala Sporturilor „Constantin Jude”- Olimpia din Timișoara a găzduit vineri, 1 septembrie, sesiunile de conferințe pe teme istorice, culturale și duhovnicești susținute de personalități de seamă din lumea academică și din cea bisericească.
Ziua de 1 septembrie a avut o semnificație cu totul specială pentru miile de tineri ortodocși adunați în capitala Banatului, care s-au bucurat nu doar de începutul anului bisericesc, ci și de numeroasele activități desfășurate în cadrul celei de-a doua zile a ITO 2023, precum și de prieteniile legate încă din ajun.
Sala Olimpia a devenit neîncăpătoare în dimineața acestei zile, atunci când delegațiile de tineri din toată țara și din străinătate s-au adunat pentru a asculta cu interes prelegerile pregătite cu multă atenție de organizatori pentru ei. Înainte de debutul evenimentelor, participanții au avut ocazia de a admira, la intrarea în sală, o frumoasă expoziție de icoane pe sticlă, sculpturi și costume tradiționale românești, rod al lucrării unor meșteri populari și creatori. Un sobor de preoți a săvârșit slujba de Te Deum la începutul anului bisericesc.
Înaltpreasfințitul Părinte Joachim, Mitropolit de Prousa, a transmis tinerilor ortodocși prezenți mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Arhiepiscop al Constantinopolului - Noua Romă și Patriarh Ecumenic, care i-a felicitat pe organizatorii acestui eveniment de anvergură și a evidențiat rolul deosebit pe care generațiile tinere îl au în viața Bisericii. „Sanctitatea Sa subliniază întotdeauna locul și rolul pe care tinerii îl ocupă în trupul teandric al Bisericii, potrivit darului pe care fiecare l-a primit sau îl va primi în viitor de la Dumnezeu. Sanctitatea Sa îi invită neobosit pe tinerii ortodocși să recunoască cât mai curând talentul lor deosebit și rolul lor în Biserică și să răspundă cu bunăvoință chemării lui Dumnezeu. Potrivit mesajului Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, desfășurat în anul 2016 în insula Creta, Biserica Ortodoxă se adresează tinerilor care caută o plenitudine de viață având  libertate, dreptate, creativitate și iubire”, a spus ierarhul.
Având în vedere că majoritatea participanților la ITO 2023 sunt elevi și studenți, Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis, la rândul său, un mesaj citit de Romeo Moșoiu, consilier în cadrul Ministerului Educației: „Participarea unui număr atât de mare de tineri din toată țara și din spațiul internațional este o reușită în sine și cred că în aceste momente ne este de mare ajutor să ne căutăm unii pe alții, să ne apropiem și să realizăm împreună lucruri care aduc bucurie și fac lumea un loc mai frumos și mai bun”.
Toți cei prezenți s-au bucurat apoi de un scurt moment artistic susținut de arhimandritul protopsalt Nikodimos Kabarnos, care a interpretat cu măiestrie câteva cântări psaltice.

Prima conferință din cadrul ITO Timișoara 2023 a fost susținută de istoricul și academicianul Ioan Aurel Pop, președintele celui mai însemnat for cultural și științific al țării noastre, care a rostit prelegerea intitulată „Poporul român, depozitar al Occidentului Latin și al Orientului Bizantin”.
Revenind la cuvintele care formează tema acestei ediții a ITO, părintele prof. dr. Vasile Mihoc de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu a susținut în continuare prelegerea intitulată „«Voi sunteți prietenii Mei». Hristos - Prietenul Cel bun al tinerilor”. Prima sesiune de conferințe s-a încheiat cu prelegerea „Intimitate și străvedere în Dumnezeiasca Liturghie”, sus­ți­nută de Petre Guran, cercetător la Institutul de Studii Sud Est Europene al Academiei Române.
După pauza de prânz, în care tinerii s-au plimbat pe străzile orașului de pe Bega, a debutat la Sala Olimpia a doua sesiune de conferințe dedicate spiritualității creștin-ortodoxe. De această dată, toate cele trei prelegeri au avut în centru ideea prieteniei și a vieții trăite în comuniune și credință. Confe­rin­țele au fost precedate, la fel ca dimineață, de un moment artistic susținut de corul Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. Așa cum s-a întâmplat în cadrul primei sesiuni, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, i-a prezentat participanților pe oaspeți, mulțumindu-le că au acceptat invitația de a împărtăși celor mai tineri membri ai Bisericii din înțelepciunea și cunoștințele lor.
Sesiunea a fost deschisă de părintele prof. dr. Stelian Tofană de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, a cărui prelegere s-a intitulat „Ce înseamnă a fi prieten cu Dumnezeu?”. Părintele dr. Bogdan Tătaru-Cazaban, cercetător la Institutul de Istorie a Religiilor al Academiei Române, le-a vorbit în continuare celor prezenți despre „Prietenia în primele secole creștine”. Seria de conferințe s-a încheiat cu prelegerea conf. dr. Adrian Lemeni, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, care le-a explicat tinerilor despre „Bucuria și libertatea vieții trăite în credință”.
Comuniunea liturgică a încununat duminică, 3 septembrie, evenimentul de amploare care a reunit în capitala Banatului peste 3.500 de tineri ortodocși din țară, diasporă și din alte Biserici Ortodoxe surori, cărora li s-au adăugat aproape 2.000 de voluntari din Arhiepiscopia Timișoarei. La Catedrala Mitropolitană „Sfinții Trei Ierarhi” din Timișoara, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor numeros de ierarhi români și străini, condus de Înaltpreasfințitul Părinte Joachim, Mitropolit de Prousa (Patriarhia Ecumenică). La sfârșitul slujbei, s-a desfășurat festivitatea de încheiere a întâlnirii, torța ITO fiind preluată de o delegație a Arhiepiscopiei Bucureștilor.

Îndată după finalul Sfintei Liturghii, a avut loc ceremonia de predare a torței ITO. Torța a trecut de la cuplul care a reprezentat Arhiepiscopia Timișoarei la un cuplu de tineri din Arhiepiscopia Bucureș­tilor, această eparhie fiind gazda următoarei ediții a Întâlnirii Internaționale a Tinerilor Orto­docși care va avea loc în anul 2025, când va fi aniversat un secol de la înființarea Patriarhiei Române. „Până atunci, vă încre­dințăm această flacără împodobită cu binecuvântatele spice de grâu din Banat. Să o țineți aprinsă, să se vadă de la o margine la alta a pământului duhul credinței noastre ortodoxe românești”, i-a îndemnat pe cei doi tineri Mitropolitul Banatului.
După ce au servit masa de prânz, delegațiile de tineri au pornit spre casele lor cu bucurie sufletească, fiind recunoscători pentru ocazia de a fi fost în comuniune cu frații lor întru Hristos în cadrul unui eveniment pe care nu îl vor uita niciodată.
Tinerii maramureșeni și sătmăreni au realizat un spectacol ad-hoc, horind, dansând, ori pe unde au avut ocazia să se deplaseze în Timișoara. Astfel, s-au transformat în adevărați ambasadori ai regiunii Maramureș și ai Eparhiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului. În imagini se pot vedea doi dintre tineri, Paul și Laura, care poartă steagul Revoluției din Decembrie, 1989 după Procesiunea Prieteniei și finalul ei la Opera și în fața Catedralei Mitropolitane din Timișoara.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.