• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Aprilie , 2017

Ștefan Lupșe, atac la Romaltyn. O prostie!

Pe o căldură primăvăratică, ale­șii băimărenilor s-au adunat greu în sala mare de ședințe a Primăriei Baia Mare. Sigur că ora de începere a fost depășită cu multe minute, până s-au spus toate bârfele, po­veștile, s-au băut cafelele și s-au fu­mat țigările prin toate locurile permise.
Pe ordinea de zi erau trecute 69 de proiecte de hotărâre. Ziariștii se și gândeau că 5-6 ore vor trebui să stea la ședință, având în vedere parcursul ședințelor din ultimele luni.
Dar proiectele au fost votate civilizat și puținele lămuriri cerute au fost făcute în ordine și fără vorbărie goală, semn că aleșii au înțeles că dezbaterile se duc în ședințele de comisii, iar în plen se votează.
Printre cei veniți să asiste la dezbateri
s-au aflat și conducătorii DRUSAL, veniți să vadă cum vor vota consilierii solicitarea lor cu privire la taxa de mediu (o taxă ce o vor inclusă în factura băimărenilor). Consilierii au respins solicitarea celor de la DRUSAL, așa că rămâne de văzut cum își vor recupera banii cetățenii, deoarece facturile au fost încărcate, deja, cu această taxă de mediu.
Una peste alta, ședința s-a desfășurat în limite normale de timp și discuții.

Cu toate acestea, consilierul Ștefan Lupșe a avut o intervenție la începutul ședinței, când se fac declarații politice, interesantă prin dimensiunea prostiei expuse.
Lupșe a spus că a trecut aproape un an de când CL Baia Mare a câștigat procesul cu Romaltyn, iar până acum nu s-a întâmplat nimic.
Consilierul băimărean a cerut executivului Primăriei o poziție față de această situație și un termen până când cei de la Romaltyn vor fi scoși de pe amplasamentul pe care se află. Lupșe a spus că acolo este un mare pericol având în vedere că se află o mare cantitate de cianură etc. Și așa Lupșe a devenit un ecologist de conjunctură, unul prost informat, desigur.

Marota Romaltyn și cianura care ame­nință o parte a orașului este un subiect răsuflat la care unii apelează din considerente de populism ieftin și, probabil, necunoaștere.
Încercăm să îi explicăm domnului Lupșe situația cu procesele câștigate și cu cianura periculoasă.
Procesul câștigat de CL Baia Mare a fost unul în care Romaltyn a cerut anularea unui act administrativ. Acest act dorește schimbarea unei zone industriale în zonă de servicii. Ăsta a fost subiectul. În aceste condiții, primăria Baia Mare nu poate cere societății Romaltyn să părăsească „uzina de aur”, proprietatea firmei. Mai ales că societatea are licență de exploatare care presupune perimetru minier.

Ambele procese ale Romaltyn cu ad­ministrația băimăreană vizau două acte administrative. Nu se punea problema existenței sau inexistenței societății pe terenul pe care se află uzina. Acele acte administrative au stopat continuarea activității societății și din acest motiv
s-a ajuns în instanță. Nu s-a pus problema evacuării Romaltyn-ului.
Dacă domnul Lupșe și alții, fervenți ecologiști după cum se vede, vor evacuarea societății trebuie întâi o naționa­lizare după care se poate face o evacuare. Dar acționarii societății de abia așteaptă un act de naționalizare, o ame­nințare de acest fel! Washington, cu toată depărtarea, este foarte aproape. Aco­lo se dezbat astfel de litigii interna­ționale.

Domnul Lupșe cere unui proprietar de teren și de instalație să plece de pe locația pe care o deține în baza a ce? A cărei legi?
Iar povestea cu amenințarea pentru Baia Mare este eterna zicere a ecolo­giștilor de doi lei. Cine spune că este o amenințare?
Tancul de cianură la care face referire Lupșe este un obiectiv SEVESO. Definiția de obiectiv SEVESO se găsește în Legea Mediului. Pe scurt, este un obiectiv care are un potențial de risc, dar nu înseamnă că trebuie anihilat. În Baia Mare mai sunt obiective SEVESO. Aramis și Vital sunt obiective SEVESO. Nu le-a spus nimeni să plece de pe locațiile în care își desfășoară activitatea. Obiectiv SEVESO înseamnă deținerea în patrimoniu și folosirea în procesul de producție a unor substanțe cu pericol ridicat. Asta presupune că trebuie să te încadrezi în niște norme de protecție, ceea ce a făcut și Romaltyn.
Aramis folosește  izocianat de cianură, un compus de cianură pentru fabricarea bureților, iar la Vital se folosește clor, o substanță foarte periculoasă și care nu se disipează în aer, într-o situație de accident rămâne deasupra solului și omoară tot. Sunt situații existente, iar firmele în cauză s-au încadrat în normele de protecție, ca și Romaltyn.
Nu este corect, moral și nici legal să faci diferență între unii și alții, doar că așa este moda!
Iar problema este mult mai complicată decât își închipuie Lupșe.
Trebuie aprobat PUZ-ul zonei și PUG-ul de care se vorbește de mulți ani. În noul PUG ar trebui să apară modi­ficările ce­rute în PUZ.
Dar cei de la Romaltyn de abia așteaptă să apară noul PUG, pe care îl vor bloca deoarece se pot opune, pe lege.
PUG-ul produce efecte juridice, iar dacă nu ai fost consultat și ai probleme din această cauză poți cere desființarea PUG-ului în instanță, indiferent cât durează, trei-cinci ani... Se pare că acționarii Romaltyn au răbdare, cel puțin deocamdată!

Ca și concluzie, o astfel de interpelare arată cunoștințe minime și un fel de heirupism din care nu rezultă nimic bun. În situația în care s-ar ajunge la un proces între Romaltyn și administrație, pe motiv de daune prin instanțele internaționale, nu Lupșe sau alții vor plăti milioane de euro daune, Baia Mare va fi cea care va avea de suferit.
Puțină atenție ar trebui să existe!     

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.