• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 11 Martie , 2016

TEATRU ŞI FILM ROMÂNESC: „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu

Filmul „Comoara”, în regia lui Corneliu Porumboiu, a câştigat, la 23 mai 2015, premiul Un Certain Talent, la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, iar la 29 mai 2015, a fost lansat în cinematografele din România.

 

„Comoara” spune povestea lui Costi, angajat la primărie, care duce o viaţă liniştită, alături de soţia şi de copilul său de 6 ani. Seara, Costi obişnuieşte să îi citească poveşti fiului său, preferata celor doi fiind, nu întâmplător în alegerea regizorului, „Robin Hood”. Într-o seară, un vecin îl roagă să îi împrumute nişte bani, pretinzând că ar avea nişte datorii la bancă.

Costi ezită, iar în cele din urmă îl refuză, pentru că şi el are credite la bancă. Vecinul revine, însă, şi îi mărturiseşte adevăratul motiv: în satul bunicilor săi există o legendă, potrivit căreia străbunicul său ar fi îngropat o comoară în curtea casei, înainte de venirea comuniştilor la putere. Pentru a o găsi, ar avea nevoie de bani pentru a plăti pe cineva cu un detector de metale. În cazul în care Costi va suporta acest cost şi dacă vor găsi comoara, se angajează să o împartă jumătate — jumătate. Costi nu stă prea mult pe gânduri şi chiar de a doua zi caută pe cineva cu un detector de metale.

Rolurile principale sunt interpretate de Toma Cuzin, Adrian Purcărescu şi Corneliu Cozmei. În film, Toma Cuzin joacă alături de soţia şi de fiul său. Actorul a mărturisit că această experienţă a fost, pentru el, „incredibil de grea”. „Deşi am plecat de la ideea ‘nu am încredere în ei’ sau ‘nu ştiu cum o să fie, că nu sunt actori profesionişti’, în final am ajuns să nu am încredere în mine în raport cu ei. A fost foarte greu să joc cu copilul meu şi cu soţia mea. Cu ajutorul lui Corneliu am trecut peste”, a declarat actorul. Alte roluri sunt interpretate de actorii Florin Kevorkian, Laurenţiu Lazăr, Ciprian Mistreanu, Marius Coandă, Dan Chiriac, Clemence Valleteau, Iulia Ciochină, Radu Bânzaru.

 

Regizorul Corneliu Porumboiu, la cea de-a cincea ediţie a galei Premiilor Gopo, la Crystal Palace Ballrooms din Bucureşti; 28 martie 2011.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.