• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 20 Mai 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Martie , 2017

Tăvălugul majorărilor salariale

Guvernul poartă negocieri cu sindicatele pentru finalizarea legii salarizării unice, care va ajunge zilele următoare în Parlament. Actul normativ prevede majorări importante în următorii 4 ani, atât pentru bugetari, cât şi pentru demnitari.

 

 

Zilele trecute, ministrul Mun­cii, Olguţa Vasilescu, a pre­zentat câteva dintre majo­ră­rile salariale din sistemul bugetar şi a început seria consultărilor cu sindicatele. Cum cifrele apărute în spaţiul public şi, în special, vestea dublării salariilor sub 4000 de lei repre­zintă nişte sume fabuloase, sindicaliştii s-au frecat la ochi, s-au ciupit şi au exclamat într-un glas că speră să nu fie vorba de o „eroare de comunicare”.
Apoi, au început comentariile: ba că nu vor fi bani destui, ceea ce reprezintă un mare semn de întrebare chiar şi pentru pesedişti, ba că majorările vor genera inechităţi.

După anunţarea măsurilor cu care şi-a uimit chiar şi colegii de partid, minis­trul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anun­ţat că salariile din mediul bugetar nu se vor dubla, ci vor creşte, în medie, cu 56 la sută în următorii 4 ani: „Ca să fiu foarte clară, deși aveam senzația ca s-a înțeles și că e logic: creșterile sala­riale ale bugetarilor, cu 56 la sută în medie, sunt exact cum scrie în programul de guvernare, pe următorii 4 ani. Nu vom avea situaţii în care salariile sub 4000 lei, care se dublează, pe medie, să depăşească salariile care sunt acum în plată la 7000. Sunt praguri clar delimitate de la o clasă la altă. De altfel, ob­serv că rugămintea ca anexa cu salariile din Armată şi Ordine publică să nu fie dată presei până nu devine finală ca urmare a negocierilor a rămas doar de­zi­derat şi a «scăpat» în presă. De acolo oricine poate vedea cum se calculează salariile până în 2021. Cu precizarea că anexa nu e finală, până nu avem acordul final cu sindicatele şi nu se aprobă în parlament”.

În legea salarizării unitare va exista un capitol separat referitor la salariile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor, arătând că acestea vor fi calculate por­nind de la salariul mediu pe economie: „Este un capitol separat pentru indem­ni­zaţiile demnitarilor, primarilor şi viceprimarilor, care se calculează înce­pând cu salariul mediu pe economie. De ce am făcut acest lucru? Cred că este o precizare care trebuie făcută, pen­­tru că la toţi ceilalţi bugetari se por­neşte de la salariul de bază, la care se adaugă sporurile. Or, demnitarii, primarii şi viceprimarii au indemnizaţii care nu cuprind niciun fel de sporuri, nici măcar sporul de vechime, şi atunci, ca să fie pe o bază corectă pentru toată lumea, s-a optat pentru această varian­tă”, a explicat Olguţa Vasi­lescu în de­butul şedinţei de guvern.

Ea a subliniat că până în anul 2021 vor fi corectate toate „inechităţile” în sistemul de salari­zare, urmând ca după acest an fiecare bugetar să be­neficieze de o creştere egală a sala­riilor. „Până acum, sindicatele au primit foarte bine această lege. Va trebui să o avem adop­tată până la 1 iulie anul acesta”, a adău­gat minis­trul Muncii.

 

 

După discuţia cu sindicatele din Sănătate, ministrul Muncii spune că angajaţii din sistemul sanitar vor primi salarii mărite chiar din prima luna a anului viitor. De exemplu, un asistent medical care are acum 4.000 de lei salariu, cu tot cu sporuri, ar putea încasa 7.000 de lei în ianuarie 2018. Ceilalţi bugetari vor beneficia de majorări ale lefurilor pe parcursul a patru ani - între 2018 şi 2021.
 

 

 

Prima grilă făcută publică cu noile salarii ale poliţiştilor şi militarilor prevede o majorare pentru gradul de soldat şi fruntaş din MApN de 267%, în timp ce la MAI, creşterea cea mai mare va fi la funcţia de plutonier major, de 126%. Iar şeful Statului Major General, şeful Departa­men­tului Ordine şi Siguranţă Publică, directorul SRI sau SIE ar urma să aibă un venit de 10.254 de lei în 2021.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.