• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Noiembrie , 2021

Târgul Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureș – Sălaj 2021, un succes

În perioada 4-5 noiembrie 2021, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare a organizat Târgul Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureș – Sălaj 2021, ONLINE, pe platforma ZOOM. În acest demers, i-a avut ca parteneri pe: Biblioteca Județeană „I. S. Bădescu” Sălaj, Asociația Culturală „Familia Română” și Fundația Progress.

Evenimentul s-a desfă­șurat în cadrul Proiectului național CODE Kids – programează viitorul comunității tale, dezvoltat de Fundația Progress, ce are ca scop crearea unei mișcări de coding și STEM, în care copii, tineri și bibliotecari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale și se implică în viața comunității din care provin, prin rezolvarea unor teme digitale creative. Prin activitățile de formare și atelierele organizate este deschisă o fereastră către explorarea lumii digitale, cu oportunitățile sale de dezvoltare și învățare, astfel încât peste 3.500 de copii, cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani, sunt încurajați să se implice activ și chiar să urmeze o carieră în tehnologie. Proiectul CODE Kids se desfășoară în prezent în cluburi de programare din 27 județe ale României și din localități rurale din Republica Moldova.
Joi, 4 noiembrie, a fost ziua de debut al evenimentului și a constat într-o întâlnire cu familiile copiilor care au activat timp de doi ani în cluburile de CODE Kids din județele Maramureș și Sălaj. Într-o atmosferă relaxantă, cu începere de la ora 17.00, copiii și-au prezentat proiectele în fața părinților, bunicilor, organizatorilor și a reprezentantului Fundației Progress la acest eveniment, Narcis Lunceanu, coordonator tehnic în cadrul or­ga­nizației amintite. Pentru o întregire a acestei seri, colega noastră, Valentina Rotaru, de la Compartimentul American Corner ne-a introdus în lumea fascinantă a Inteligenței Artificiale prin prezentarea făcută. Deși a fost o activitate cu circuit închis, acest eveniment s-a bucurat de prezența a 51 de persoane.

În 5 noiembrie, ora 11.00, s-a dat startul oficial al Târgului Regional de Știință și Tehnologie pentru Copii, CODE Kids FEST Maramureș – Sălaj 2021, organizat pe platforma Zoom, ce a cuprins patru secțiuni: deschiderea oficială, prezentarea proiectelor cluburilor aflate în competiție, prezentarea proiectelor partenerilor locali și premierea cluburilor, două dintre secțiuni, des­chi­derea și anunțarea premiilor, fiind transmise live pe paginile de Facebook ale celor două biblioteci partenere și pe pagina de Facebook CodeKids Maramures.
În deschidere, au ținut alocuțiuni: doamna Camelia Crișan, coordonator Cercetare și Inovare, Fun­dația Progress, domnul Ma­rian - Paul Maghiu, administrator public al județului Sălaj, doamna manager al Bibliotecii Județene „I. S. Bădescu” Sălaj, Mariana Marian și doamna director adjunct de specialitate al Bibliotecii Județene Baia Mare, Daliana Bonaț.
„Mulțumesc celor care consideră că investiția în biblioteci publice, prin competențele copiilor, este ceva care va aduce valoare adăugată comunităților și națiunii noastre. Un euro investit azi pentru ca un copil să scrie câteva linii de cod va însemna în jur de 30 de euro aduși economiei naționale, peste câțiva ani, când fiecare dintre voi veți deveni contributori la ce se va întâmpla în viața și societatea noastră. Fac parte dintr-un lung șir de con­sultanți, de oameni care se implică în politici publice, care consideră că nu există o investiție mai eficientă, etică și sustenabilă decât investiția în educația copiilor. Este îmbucurător faptul că bibliotecile conștientizează, poate mai mult decât orice altă instituție publică, rolul pe care trebuie să-l joace în acest proiect de transformare a României. Din 2017, împreună cu colegii mei de la Fundația Progress, am lucrat cu peste 3.500 de copii. În acest an, împreună cu rețeaua de biblioteci, am coordonat 146 de cluburi de programare CODE Kids. Târgul național, organizat în decembrie, va aduce împreună câștigătorii de astăzi. Este un eveniment care celebrează ceea ce au satele și orașele mici ale țării mai bun, mai competitiv, mai cu potențial pentru viitor” a declarat doamna Camelia Crișan.
Felicitări și succes le-a transmis copiilor și Oana Trifan, Alumni CODE Kids.

În concurs s-au înscris patru cluburi cu opt proiecte inedite, ce aduc soluții viabile pentru diferite categorii de persoane (persoane nevăzătoare, persoane cu diza­bilități) sau vin cu soluții la vremurile pe care le traversăm, pandemia de coronavirus.
Coderii maramureșeni s-au putut bucura de următoarele premii: Premiul II, Clubul CodeDojo, Copalnic Mănăștur cu proiectul Joystick – mouse pentru dizabili, ce i-a adus calificare la etapa națională a CODE Kids FEST 2021, coordonator club, bibliotecar Nicoleta Olah; Clubul Cavalerii IT-iști a fost recompensat cu Premiul pentru originalitate – Proiectul Coș de gunoi cu senzor, Premiul pentru popularitate – Proiectul Robot programabil EDU și Premiul pentru spirit de echipă – Proiectul Baston pentru nevăzători, coordonator club, bibliotecar Casilda Mare și Clubul R8botix Firiza a primit Premiul pentru abordare unică – Proiectul Mașinuța comandată prin joystick și Premiul pentru perseverență – Proiectul LCD cu mesaj, coordonator club, bibliotecar Adrian Hochia.

„A fost o deliberare foarte strânsă, atât eu cât și colegii mei am dezbătut amănunțit pe criterii bine stabilite, am pus accent și pe partea de hard skills (tot ceea ce ține de construirea proiectului), dar și pe partea de soft skills (cum au răspuns la întrebări, cum s-a prezentat echipa în ansamblu) și am ajuns la o formă finală a clasamentului. Pentru noi, toți sunteți câștigători. Proiectele au fost inovative, fiecare demonstrând muncă, prietenie și spirit de echipă, iar prestațiile voastre au fost la un nivel foarte înalt”, a declarat Narcis Lunceanu, membru al juriului. Din echipa de jurizare au mai făcut parte: Silvia Prodan, bibliotecar la Biblioteca Județeană „I. S. Bădescu” Sălaj și Marcel Țura, inginer de sistem, șef Serviciu Informatizare în cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
Pe parcursul jurizării, participanții la eveniment, în număr de 97 de persoane, au putut urmări: un scurt interviu cu Ioana Mare, Hardware Integrator la Bosch Engineering Center Cluj-Napoca, despre beneficiile participării copiilor în astfel de inițiative, două prezentări (editare video și programare Arduino) ale copiilor de la Zalău, coordonați de doamna Loredana Gavriș, profesor TIC și informatică, prezentarea activității Clubului de robotică – Robocorns, al Colegiului Națio­nal „Vasile Lucaciu” Baia Mare, de către Vlad Koblicica, Darius Pașca și Ciprian Dobrican, un material video despre colecția de Ozoboți a Compartimentului Ame­rican Corner Baia Mare, de Adina Dorolțan, montaj video Corina Șandor-Martin și prezentarea Tehnologia în sprijinul activităților de educație inovativă, realizată de colega noastră Corina Șpan – șef Serviciu Împrumut Carte pentru Copii și Tineret.
Moderator al evenimentului pe cele două zile a fost Oana Ungurean, coordonator județean al Proiectului CODE Kids în Ma­ra­mureș, șef Serviciu Relații Internaționale, Programe și Proiecte în cadrul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare.
„Dragi copii, acest târg a fost o încununare a eforturilor voastre din această perioadă, în care ați fost creativi și ați perseverat indiferent de dificultățile întâmpinate. Proiectele voastre au fost extraordinare și foarte bine ancorate în realitate, acest lucru demonstrează empatie, creativitate, gândire pragmatică. Pentru noi toți, sunteți niște câștigători, drept pentru care doresc să vă felicit pe voi și familiile voastre care v-au susținut. Ne dorim ca vremurile să fie mai bune și să ne putem întâlni la bibliotecă. De asemenea, doresc să-i felicit și pe colegii mei care au reușit să creeze o comunitate în jurul acestui proiect, au reușit să-i mobilizeze pe copii, să-i responsabilizeze și să le transmită din pasiunile lor. Mulțumim și felicitări tuturor celor implicați!”, a declarat Daliana Bonaț, director adjunct de specialitate, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, la finalul întâlnirii.


Finanțator proiect: Romanian American Foundation (RAF).
Parteneri naționali: Institutul Aspen, CEZ Vânzare, Société Générale Global Solution Centre.
Parteneri locali: American Corner Baia Mare, Filiala Maramureș a Asociației Naționale a Bibliotecilor și Bibliotecarilor din România.
Partener media local: Gazeta de Maramureș.
CODE Kids este o inițiativă națională de educație IT și STEM pentru copii, implementată de Fundația Progress, în parteneriat cu Simplon România, realizată cu sprijinul bibliotecilor publice din România.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.