• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 August , 2020

Târgul „Bun de Maramureș”, de Sfântă Mărie, la Muzeul Satului din Baia Mare

Muzeograf Gabriela FILIP

 

La trecerea de la vară la toamnă, Calendarul Popular păstrează amintirea morții și renașterii Zeiței-Mumă peste care s-a suprapus Adormirea (15 august) și Nașterea Fecioarei Maria (8 septembrie).

 


„Cu trei zile înainte de a o lua la sine, Hristos a trimis un înger la Maica sa pentru a-i face cunoscută mutarea la viața cerească. Ea s-a bucurat și a urcat pe Muntele Măslinilor ca să se roage. După aceea a venit acasă, a pregătit tot ce trebuia pentru înmormântare, și-a împărțit hainele văduvelor sărace, a promis vecinilor că nu-i va uita și îi va ocroti, apoi s-a culcat în pat, s-a rugat pentru viețui­rea în pace și și-a dat sufletul.
Atunci s-a auzit un tunet mare și de la marginile lumii au venit Apostolii lui Hristos. Petru a fost cel care a început cântarea de îngropăciune și toți i-au purtat patul până în satul Ghetsimani, unde i-au pus trupul în mormânt. Din rânduiala lui Dumnezeu, Apostolul Toma a venit peste trei zile. A fost dornic să vadă chipul Maicii Sfinte și mormântul a fost deschis pentru el. Dar n-a mai fost găsit decât giulgiul. Maica Domnului, cu trup cu tot, urcase la ceruri purtată de îngeri.” (Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor ro­mânești).
Fecioara Maria este identificată în Panteonul românesc sub mai multe denumiri: Sântămăria Mare, Sân­tă­măria Mică, Maica Precista. Aceasta este invocată de fete pentru grăbirea căsătoriei, de femei pentru ușurarea nașterii și de descân­tătoare pentru vindecarea bolilor.
Conform zicalei „La Sântămărie Mare / Tulesc oile la vale!”, acum se încheia văratul oilor la munte, bărbații își schimbau pălăria cu căciula, se interzicea dormitul în târnaț sau pe prispa casei și scăldatul în apa râurilor, care este de acum spurcată de cerb.
În această zi sunt interzise mun­cile la câmp, iar cei ce nu țin cont de asta vor avea pagube în gospo­dărie și vitele se vor îmbolnăvi.
Bătrânii cred că, dacă de Sfântă Mărie mare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă și călduroasă.
În unele sate, fetele care doresc să se mărite își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa ursitul.

Se spune că perioada dintre Sântă­mărie Mare și Sântămărie Mică este cea mai prielnică pentru semănăturile de toamnă.
Importanța zilei de 15 august, în care creștinii prăznuiesc Adormi­rea Maicii Domnului, este subli­niată de postul de două săptămâni care o precedă, de pelerinaje organizate la mănăstirile cu hramul său, de praznicele de pomenire a morților și pomenile date pentru cei în viață și de începerea târgurilor de toamnă.

 

 

De Sfântă Mărie, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Ma­ramureș, în parteneriat cu Consiliul Județean Maramureș, Ansam­blul Folcloric Național „Tran­silvania”, Asociația „Bun de Maramureș” și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tra­diționale „Liviu Borlan” Ma­ra­mu­reș vă invită la Târgul de Sfântă Mărie „Bun de Maramureș”! Bucate alese, meșteri tradiționali și voie bună cu Maria și Mihai Nemeș, Ionuț Teudan, Ionuț Sima și Dumitru Dobrican.

Târgul se desfășoară în perioada 15-16 august, între orele 10.00-18.00, la Muzeul Satului din Baia Mare.
Aici veți găsi produse tradiționale și obiecte artizanale realizate de meșteri populari iscusiți, cei mici vor avea bucuria de a parti­cipa la atelierele creative pregătite de echipa muzeului, în timp ce duminică, la Teatrul de Vară, Ansamblul Folcloric Național „Transilvania” va susține un spectacol inedit: „Joc în sat”.
Vă așteptăm cu drag!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.