• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Mai , 2022

„Tânjaua Hotenarilor”, ediția a 52-a

Duminică, 15 mai, la Hoteni, comuna Ocna Șugatag, a avut loc a 52-a ediție a evenimentului Tânjaua Hotenarilor, un obicei agrar în care este sărbătorit cel mai harnic om din sat.
La eveniment a fost prezent și vicepreședintele Consiliului Județean Ma­ramureș, Doru Lazăr, care le-a vorbit oamenilor despre impor­tanța păstrării tradițiilor.
„Deși evocă o veche tradiție agrară, Tânjaua Hotenarilor nu mai este doar despre cel dintâi gospodar ieșit la arat, ci și despre mândria de a aparține unei co­munități unite și despre bucuria de a fi împreună. Felicitări organizatorilor pentru dăruirea pe care au investit-o în reușita acestui eveniment de referință și îi asigur de întregul sprijin al meu personal și al Consiliului Ju­dețean Maramureș și pe viitor“, a transmis Doru Lazăr.

Unul dintre cele mai vechi și atractive obiceiuri din Mara­mureș, conservate până în prezent, în a cărui structură se împletesc mai multe elemente de ritualuri agrare și care, în evo­luția sa istorică, și-a îmbogățit valoarea, este cunoscut sub denumirea de Tânjaua Hotenarilor, obicei care se practică și azi în satul Hoteni, comuna Ocna Șu­gatag, județul Maramureș, la poalele Munților Gutâi, lângă pârâul Dărasca.
Tânjaua este un obicei agrar străvechi ce îl sărbătorește pe cel
dintâi gospodar ieșit la arat. Săr­bă­toritul este petrecut cu un alai de feciori care poartă „tânjele” împodobite (tânjelele sunt proțapuri folosite pentru a „înjuga” perechile de boi sau bivoli în jug). Localnicii și turiștii prezenți la această sărbătoare sunt încântați de costumele viu colorate specifice zonei, de horile cântate de feciori și de dansurile tinerilor participanți la săr­bă­toarea Tânjelei.
Programele artistice cu cântăreți și dansatori renumiți care se des­fășoară pe tot parcursul zilei, mâncărurile delicioase, grătarele în aer liber și locația deosebită, plină de verdeață, reușește să adune anual, atât din Maramureș și restul țării, cât și de peste hotare, mii de oameni.

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.