• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Iulie , 2023

Tablou suprarealist la Muzeul de Artă. Au început amenințările

Așa cum anticipam, inteligenții de la Muzeul de  Artă Baia Mare au început operațiunea ,,este foarte grav, vă sancționăm!”. Cine? Managerul și niște doamne care gravitează în jurul lui. De ce? Păi, Robert Ștrebeli nu suportă să  fie criticat. El doar comandă și ,,muritorii de rând” trebuie să  execute. Când l-am căutat era plecat la Sibiu cu o expoziție. El fiind curator. Adică, un fel de regizor al unei expoziții care înseamnă mult mai mult decât a  agăța niște tablouri pe pereți. În spatele unei expoziții stă multă muncă pe care managerul nostru viteaz nu a depus-o. În schimb depune o muncă prodigioasă pentru sancționarea celor care îl critică. Păi, directorul de pe vremea lui Ceaușescu e copil mic.

Trebuie să facem câteva  precizări. Nu am primit  nimic de la muzeu.  Nici un material. Cele două memorii sunt în spațiul public. Au fost depuse la CJ. Apoi, am investigat cu metode specifice parte din durerile celor care au cerut dreptate. Trebuie să mai spunem că de anul trecut se vorbește prin târg despre ,,profesionalismul” lui Ștrebei. Dar și a unor doamne care ocupă  funcții la care nu au pregătirea necesară.

Deci, au fost aduse de manager și au fost promovate rapid. Ce studii, ce experiență, ce oameni care să se ocupe de muzeu și de expoziții. (Vacs albina!) Doamnele se ocupă de altele: de proiectul de management, de cuvântările mărețului conducător și de multe altele care nu au de-a face cu funcția pe care o au. Una dintre doamne are o afinitate puternică cu zona liberală din CJ. De fapt, doamna în cauză a mai avut probleme și a fost salvată, spune gura lumii, de pila liberală. (tot o doamnă.)

Așa că, înainte de a amenința, de a cere sancțiuni drastice, cei în cauză ar trebui să vadă ce au făcut. Muzeul este o instituție publică, finanțată cu bani de la bugetul de stat, practic din impozitele pe care noi, cei de rând, le dăm statului în ideea de a merge bine totul în stat. Dar...

Zilele acestea a izbucnit un scandal cu azilele groazei în care niște mafioți și-au bătut joc de bătrâni. Și acolo vorbim de bani de la buget, de legături cu șefii din instituții ale statului.

Chiar dacă comparația este forțată ea stă în picioare. Nu se poate ca în 2023, după ce au trecut anii în care, la stat se făceau lucruri necurate, după ce legea are prevederi clare, iar mafioții ar trebui să fie puși la zid,

nu se poate să fim iar amenințați și înjurați că așa vor mușchii manageriali.

Așa că, băi, Robi (am auzit că așa îți spun prietenii) să trecem la treabă.

Să știi că în oraș este un grup mare de specialiști care te contestă și care știu multe despre tine. Și bune, dar mai ales rele.

La Muzeu, dincolo de aceste probleme sunt altele mult mai grave, sau la fel de grave: problema achizițiilor. În mandatul său, Ștrebeli a cumpărat, cu bani de la buget, câteva zeci  de tablouri, dintre câte am aflat unele sunt cam dubioase. În celălalt material am exemplificat. O parte a acestor tablouri sunt cumpărate de la o galerie din Baia Mare, care nu știm să aibă acreditarea necesară. Un muzeu nu poate cumpăra, legal, doar de la  case de licitații și galerii acreditate.Apoi prețurile uriașe date pe niște tablouri cam dubioase, unii spun ca ar putea fi și falsuri. Ar trebui un expert să verifice aceste tablouri, un expert din altă parte. Aici în Baia Mare, singurul expert cu patalama este, culmea, Robert Șterbeli.

Dar am aflat și cum a primit această  calitate. Iată  că  face și UDMR ,,lucruri bune”.

Am mai aflat și de scandalul de la Sibiu, scandal în care actor, regizor, scenarist este tot  Ștrebeli. Desigur și ăia de acolo sunt răutăcioși, ca și ăștia de aici.

Și am mai aflat că  nu se fac note de fundamentare pentru achizițiile făcute. Mai de mult, Tiberiu Alexa era foarte riguros: de ce trebuie să cumpărăm acest tablou?de ce cu atât? care e locul tabloului în colecția muzeului și așa mai departe. Poate acum își va pune protejații să facă ce lipsește. Că oricum, cei de la județ nu se pricep, nu știu cum ar trebui să fie.

Și ar fi proiectul de management cu care a câștigat concursul. Trebuie verificat câte chestii din acest proiect a dus la îndeplinire. Oricum, se pare că este ,,o clonă” a  proiectului de management a lui Alexa.

Dar mai sunt și alte nemulțumiri, De exemplu din Cluj. Un om de cultură important are ce-i reproșa managerului de la Artă. Dar altă dată amănunte. Vom reveni...!

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.