• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Mai , 2016

Tabara Internaţională Fotoetnografica ediţia a XVI – a

În 3 mai 2016 s-a încheiat cea de a XVI-a ediţie a Taberei Internaţionale „Fotoetnografica”, organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş. Tabăra a debutat cu vernisajele a două expoziţii „Fotoetnografica”, primul la Cavnic în 24 aprilie, găzduit de Casa de Cultură orăşenească şi cel de-al doilea, la Baia Mare, în 25 aprilie, găzduit de Biblioteca „Petre Dulfu”.

 

Proiectul „Fotoetnografica” se apropie de finalizare, fiind conceput iniţial pentru zece ediţii, dar pe parcurs, din cauza complexităţii lui şi necesităţii de a cuprinde toate zonele etno-folclorice a Maramureşului, a fost prelungit cu alte ediţii până la atingerea scopului propus.

 

La această editie au participat trei fotografi din ţară, respectiv Adela Rusu şi Ovi D. Pop din Oradea, Kalman Holocsi şi Kajtar Tibor din Ungaria, Felician Săteanu din Baia Mare, la care s-a alipit şi gazda noastră de la pensiune, doamna Elisabeta Veress din Cavnic. Zona cercetată a fost nordul „Ţării Chioarului”, mai precis zona Fisculaşului, cuprinzând localităţile Cavnic, Şurdeşti, Dăneşti, Şişeşti, Cetăţele, Lăschia, Plopiş, Băiuţ, Berinţa, Cărpiniş.

Fotografii au surprins aspecte din viaţa de zi cu zi a locuitorilor din zonă, activitatea meşterilor populari, pregătirile pentru Sărbătorile pascale, noaptea Învierii la bisericile monument UNESCO din Şurdeşti şi Plopiş şi obiceiul agrar de primavară „Udătoriu din Şurdeşti”.

 

După selectarea fotografiilor va avea loc o expoziţie itinerantă în ţară şi în Ungaria, completată de editarea unui minialbum „Fotoetnografica” cu imaginile alese. Astfel se atinge încă un scop al proiectului, acela de promovare a culturii tradiţionale maramureşene. Nu este de neglijat şi faptul că arhiva C.J.C.P.C.T. Maramureş se va îmbogăţi cu câteva mii de imagini care vor fi o adevărată comoară pentru viitorii cercetători etnografi şi antropologi.

 

Participanţii la tabără au fost impresionaţi de ospitalitatea oamenilor, de bogăţia obiceiurilor şi a portului popular din zonă, la final exprimându-şi dorinţa de a mai reveni împreună cu alţi prieteni fotografi pentru a se bucura de oferta generoasă din punct de vedere fotografic a zonei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.