• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 14 August 2022

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iulie , 2022

Tabără în Maramureș pentru copiii din Ucraina

În perioada 16 - 22 iulie 2022, Consiliul Județean Maramureș, la propunerea Comitetului European al Regiunilor, alături de Asociația Orașelor din Ucraina și împreună cu Instituția Prefectului Maramureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș, YMCA România și YMCA Baia Mare, au desf[șurat o serie de activități pentru organizarea unei tabere destinate copiilor ucraineni proveniți din zonele de conflict: Donetsk, Karhkiv, Mykolaiv, Bucha.

În prima zi a taberei, cei 12 copii ucraineni, alături de însoțitorii lor, au vizitat Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare, unde au descoperit sistemul solar, iar în cupola planetariului au vizionat o prezentare a conste­lațiilor și filmul „Satelix”, prezentat în limba ucraineană.

În a doua parte a zilei, micuții au vizitat Muzeul Satului, în cadrul căruia s-au desfășurat ateliere de creație, precum și un joc-concurs „vânătoare de comori” prin zona caselor tradiționale. Ziua s-a încheiat cu o vizită în Centrul Vechi al municipiului Baia Mare, unde au putut admira vestigiile istorice și Turnul Ștefan.
Activitățile zilei s-au desfășurat și cu sprijinul Muzeului Județean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, DGASPC Maramureș, iar pachetele de bun venit pentru copii au fost oferite de Rotary Club Baia Mare 2005.

În săptămâna 18 - 22 iulie 2022, cei 12 copii ucraineni, însoțiți de doi educatori veniți direct din Ucraina, au fost găzduiți în tabăra YMCA, grație colaborării dintre Consiliul Județean Maramureș, Instituția Prefectului și Primăria Tyachiv, prin intermediul Comitetului European al Regiunilor și Asociația Orașelor Ucrainene.
Copiii s-au distrat, au învățat și au experimentat împreună, activitățile fiind fundamentate pe valorile YMCA: grijă, respect, onestitate, responsabilitate, încredere și diversitate. Comunicarea s-a făcut în limba română și engleză, iar cei mici, care nu știu foarte bine engleză, au fost ajutați de translatori ucraineni.

Echipa YMCA este formată din profesioniști în programul de tabără, 8 angajați și 30 de voluntari români și ucraineni. Activitățile taberei au avut loc la Centrul Comunitar ROUA, situat pe strada Magnoliei nr. 10 din Baia Mare și împrejurimi. Centrul Comunitar ROUA este un spațiu sigur care oferă servicii integrate și activități pentru toate categoriile de vârstă, cocreat de o Coaliție formată din Asociația DEIS, YMCA România, YMCA Baia Mare, Rotaract Baia Mare, Asociația Antreprenorilor Sociali din Nord Vest, Fundația de Voluntari Somaschi, Asociația Reinvent și comunitatea ucraineană stabilită temporar în Baia Mare, cu sprijinul financiar al Disaster Emergency Committee prin ActionAid, confi­nanțat de YMCA Europe, FONSS, cu sprijin din partea ARC și a Consiliului Tineretului din România.
Comunitatea ucrainenilor din Baia Mare și împrejurimi este implicată direct în gestionarea centrului și în crearea, organizarea și implementarea activităților. Costurile aferente participării copiilor ucrai­neni în tabăra YMCA sunt suportate de Consiliul Jude­țean Maramureș, Instituția Prefectului Maramureș și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Mara­mureș, în baza unui acord de parteneriat semnat de către aceste instituții cu Asociația YMCA Baia Mare.

  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.