• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Susţinere pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei pe Valea Ruscovei

Asociaţia pentru Dezvoltare Locală „Ivan Krevan” din comuna Repedea, în parteneriat cu Agenţia pentru Dezvoltarea de Iniţiative Private din Ivano-Frankivsk, Ucraina, în calitate de lider de proiect, şi Administraţia de Stat Ivano-Frankivsk, Consiliul Raional Verchovina, Asociaţia de Turism al Regiunii Ivano-Frankivsk precum şi Consiliul Local Poienile de Sub Munte, derulează, în perioada aprilie 2012-iunie 2014, proiectul „Dezvoltarea locală prin crearea de condiţii pentru deschiderea unui punct de frontieră şi construcţia unui drum în dreptul localităţilor Poienile de Sub Munte (Maramureş, România) şi Shybene (raionul Verchovina, Ucraina)”, finanţat de Uniunea Europeană şi Guvernul României, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră ENPI Ungaria-Slovacia-România-Ucraina 2007-2013 (http://www.huskroua-cbc.net).

 
 

În 23 iunie a avut loc, în oraşul Verchovina din Regiunea Ivano-Frankivsk, Ucraina, sedinţa de coordonare a proiectului unde s-a discutat despre stadiul demersurilor privind deschiderea unui punct de trecere a frontierei de stat româno-ucrainene în dreptul localităţii Poienile de sub Munte. La întâlnire au participat parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi regionale din judeţul Maramureş şi regiunea Ivano-Frankivsk, reprezentanţi ai agenţilor economici de pe Valea Ruscovei, preşedintele filialei Maramureş a Uniunii Ucrainenilor din România precum şi specialiştii care sprijină acest proiect.

 

În timpul discuţiilor s-au prezentat paşii întreprinşi până în prezent: pregătirea proiectului tehnic privind construcţia unui drum de acces modern la graniţa romano-ucraineană dinspre raionul Verchovina, Ucraina; realizarea unei strategii de dezvoltare durabilă a teritoriului transfrontalier Valea Ruscovei-Verchovina; realizarea unei analize economice privind perspectivele de dezvoltare socio-economice a micro-regiunii în cazul deschiderii punctului de trecere a frontierei; prezentarea rezultatelor campaniei de lobby.

 

La sfârşitul întâlnirii s-a semnat de către reprezentanţii comunităţilor locale de graniţă, primarul comunei Poienile de Sub Munte şi preşedintele Consiliului Raional Verchovina o Rezoluţie de susţinere în continuare a demersurilor pentru deschiderea unui punct de trecere a frontierei româno-ucrainene în dreptul localităţilor Poienile de sub Munte-Shybyne.

 

La întâlnire a participat şi senatorul Liviu Marian Pop, care a declarat următoarele:

 „Faptul că Maramureşul va avea un punct vamal cu Ucraina este rezultatul unor demersuri bilaterale şi negocieri prelungite. De acum, atât judeţul, cât şi întreaga regiune de nord va beneficia de această nouă oportunitate. Sunt convins că proiectele comune ale celor 2 ţări vor cunoaşte o dezvoltare accentuată, iar schimburile economice vor creşte, contribuind la prosperitatea zonei. Pentru a scoate Maramureşul din izolarea în care a fost ţinut s-a trecut la fapte, nu au rămas doar nişte vorbe pe hârtie”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.