• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Aprilie , 2013

„Suntem într-o echipă, respectăm protocolul USL”

A fost ales în unanimitate preşedinte al organizaţiei municipale PSD Sighetu Marmaţiei, un fief istoric al social-democraţiei, are o experienţă care „bate” un deceniu, atât în partid, cât şi în administraţia locală, fiind de 12 ani consilier local. Sorin Vlaşin, unul dintre noii lideri ai PSD Maramureş, vorbeşte pe larg despre politică, criză, planuri, unitate şi parteneriate, dezvăluind că îşi doreşte să întărească partidul şi că nu vizează funcţii politice sau administrative.

 
 
Reporter: Sunteţi preşedintele uneia dintre cele mai importante organizaţii PSD din Maramureş. Ce înseamnă acest lucru pentru dumneavoastră?
Sorin Vlaşin: O responsabilitate foarte mare. E o organizaţie importantă, a doua ca dimensiuni.
 
Rep.: Un fief istoric al PSD şi o organizaţie care a ştiut să rămână unită, unitate care s-a văzut şi la conferinţa municipală de săptămâna trecută.
Sorin Vlaşin: Eu cred că asta e starea reală, de fapt, a oraşului în care locuim şi în care trăim. Iar liderii pe care i-a avut PSD s-au comportat de aşa manieră, încât au rămas oamenii uniţi. Lucrurile sunt schimbate. Eu o să încerc să iau partea bună a trecutului şi să-i adaug ceva. Oamenii aşteaptă realizări de la echipa asta nouă.
 
Rep.: E o schimbare de generaţie la nivelul organizaţiilor locale.
Sorin Vlaşin: Începând de la Congresul pe care l-a avut PSD, unde domnul preşedinte Victor Ponta a câştigat alegerile şi şi-a făcut o echipă nouă, aşa a venit pe orizontală în toată ţara, s-au făcut schimbări. Şi noi ne-am aliniat la această schimbare de generaţii, dar repet, pe un culoar liber, doamna preşedinte Eugenia Godja a luat decizia de a se retrage şi sigur că ne-a stârnit interesul de a face mai mult, cei care ne-am socotit cu state vechi în partid şi, după o discuţie în comitetul nostru, s-a ajuns la decizia de a continua eu acest drum.
 
Rep.: Redevine PSD forţa politică principală în Maramureşul Istoric?
Sorin Vlaşin: În calitate de lider al organizaţiei nu pot să-mi propun lucruri puţine şi lucruri mărunte pentru că electoratul nostru are pretenţii şi aşteptări de la noi. Avem un target ridicat în ceea ce priveşte întărirea partidului, deschiderea partidului şi reactivarea organizaţiilor de tineret, de femei, de pensionari. Electoratul, sighetenii au nevoie de o schimbare. Doamna Godja a avut trei mandate pline, îmi doresc să nu fiu sub ştacheta pe care domnia sa a   ridicat-o din punct de vedere politic.
 
Rep.: Toată lumea spune că sunteţi un lider cu perspectivă. Ce funcţii politice vizaţi?
Sorin Vlaşin: Nu vreau să fac promisiuni mari, promisiunile mele sunt faţă de sigheteni, faţă de partidul în care am activat şi eu, timp de 13 ani, alături de echipa veche, care nu e foarte mult schimbată acum. Nu-mi doresc neapărat funcţii, nu mă interesează lucrurile acestea. Pentru mine este foarte importantă reactivarea echilibrului politic la Sighetu Marmaţiei. Deocamdată suntem într-o echipă şi respectăm acest protocol, Suntem într-o echipă, respectăm protocolul USL.
 
Rep.: Deşi sunteţi un om de stânga, ca şi om de afaceri aţi fost aproape de interesele mediului economic. Cum vedeţi situaţia economică a Maramureşului Istoric?
Sorin Vlaşin: E destul de complicat, în acest moment nu văd cum se va îndrepta guvernul spre oamenii de afaceri. Venim de la sfârşitul anului 2008 din greu, în mai greu. S-a făcut un prim pas, s-au făcut lucruri bune şi interesante, aceste ordonanţe de urgenţă cu plata arieratelor, dar nu toţi agenţii economici lucrează cu statul.  
Este foarte greu să lucrezi, să ai semne de profit. Nu ştiu care ar fi soluţiile pentru a ne duce pe un trend ascendent.
Am avut până în 2008 o stabilitate, o creştere. De acolo toată lumea a zis că durează un an, doi-trei şi uite unde s-a ajuns. Acum, la începutul fiecărui an, spunem că greul abia acum începe. Sper ca anul acesta, anul viitor, să se întâmple ceva, să vină bani europeni, să se analizeze proiectele serioase şi să se pună în operă ceea ce se doreşte, pentru că întinsul banilor dintr-o parte în alta nu ştiu unde ne va duce. Nu vreau să vorbesc de sărăcie, dar uitaţi-vă ce se întâmplă în Cipru, în Grecia etc.
 
Rep.: Cum vedeţi scoaterea din izolare a Maramureşului Istoric?
Sorin Vlaşin: De 20 de ani de la Revoluţie toată lumea vorbeşte de aceste drumuri rele, nu ştiu ce prioritate ar trebui să aibă Guvernul României, în afara infrastructurii, când 80% din timpul său, dintr-o viaţă, un om este pe stradă, pe drumuri, pe trotuare şi parcă este tot mai greu realizabil acest obiectiv. Sunt foarte multe proiecte care ar putea fi realizate, dar totul depinde de negocierile cu FMI, de fondurile europene, dacă acolo nu se va găsi linişte, proiecte sustenabile şi durabile, va fi tot mai greu, iar misiunea guvernanţilor va fi una complicată şi nefiind realizate multe obiective, probabil că va fi sancţionat la viitoarele alegeri. Eu mi-aş dori foarte mult ca această echipă să-şi facă datoria şi să aducă puţină relaxare şi zâmbet pe feţele oamenilor. Toată lumea e încruntată, mohorâtă şi, pe bună dreptate, simt acest lucru şi în compania mea.
 
Rep.: Cum vedeţi tema regionalizării, având în vedere că sighetenii ştiu cel mai bine ce înseamnă să piezi statutul de capitală de judeţ?
Sorin Vlaşin: Sunt trei variante din ce vorbeşte: una până la Oradea, una legată de Cluj şi mai este o variantă secundată, în care ne-am lipi cu Sălaj, Bistriţa şi Satu Mare, iar capitala ar rămâne la Baia Mare. Pentru noi această variantă ar fi extraordinară, dar nu cred că se va putea realiza, situaţie în care cred că ar fi mai bună o ecuaţie cu Clujul. Pierderea statutului de capitală de judeţ e o pierdere majoră. Sighetenii ştiu. Banii, sursele, ora exactă se dau totdeauna de la capitală.
 
Rep.: Credeţi că se va ajunge să fie un candidat unic şi la PSD Maramureş, ca şi la alegerile locale?
Sorin Vlaşin: Ar trebui să le prindă foarte bine exemplele cu Sighetul, cel puţin, şi Vişeu de Sus, unde eu am participat. Eu zic că ar consolida şi ar demonstra o muncă în echipă, dacă s-ar ajunge la un singur candidat. Dacă nu, tot într-un mod democratic ne vom exprima votul, cei de la Sighet, pentru cine vom considera că ne reprezintă cel mai bine interesele în partea de Maramureş Istoric.
 
 
„În calitate de lider al organizaţiei nu pot să-mi propun lucruri puţine şi lucruri mărunte pentru că electoratul nostru are pretenţii şi aşteptări de la noi. Avem un target ridicat în ceea ce priveşte întărirea partidului, deschiderea partidului şi reactivarea organizaţiilor de tineret, de femei, de pensionari. Electoratul, sighetenii au nevoie de o schimbare. Doamna Godja a avut trei mandate pline, îmi doresc să nu fiu sub ştacheta pe care domnia sa a ridicat-o din punct de vedere politic”.
 
Sorin Vlaşin

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.