• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 31 Octombrie , 2015

„Sunt mulţumit că am făcut tot ce-i omeneşte posibil pentru comună”

Mihai Nemeş este primarul comunei Călineşti de peste un deceniu. O perioadă grea, dar şi frumoasă, în care a încercat să schiţeze o strategie de dezvoltare a comunei şi să o pună în practică. În ultimii trei ani de mandat, prin perseverenţă, ambiţie şi multă muncă a reuşit să bifeze realizări importante, care au schimbat faţa comunei Călineşti şi care, cu siguranţă, îi vor asigura un viitor mai bun.

 


Mihai Nemeş este unul dintre cei mai activi primari din Maramureş. Experienţa sa în mediul de afaceri l-a determinat să-şi dorească, încă de când a ocupat fotoliul de primar al comunei Călineşti, în urmă cu peste un deceniu,  să facă lucrurile să meargă. Să-i facă pe călineşteni să privească cu mândrie spre tradiţiile şi trecutul lor şi cu speranţă spre viitor. A luat pe rând nevoile şi priorităţile şi cu multă perseverenţă, muncă şi viziune a reuşit, rând pe rând, să le bifeze. Astăzi, Călineşti este una dintre comunele care îşi conservă cel mai bine tradiţiile şi le transmite către tânăra generaţie, fiind o carte de vizită pentru întregul judeţ şi chiar pentru ţară, dar, în acelaşi timp, ţine pasul cu standardele moderne, europene.

 

Reporter: Cum au fost aceşti 3 ani, care s-au scurs de la ultimele alegeri locale din 2012?Mihai Nemeş: Cred că, în marea lor majoritate, cetăţenii sunt mulţumiţi de lucrurile pe care le-am realizat, dialoghez foarte bine cu ei, am fost întotdeauna deschis spre cetăţeni şi spre nevoile lor. Probabil sunt şi oameni nemulţumiţi, lumea aşteaptă prea mult de la primar, deşi sunt lucruri care nu depind de noi. Mulţumirea mea e că am făcut tot ce-i omeneşte posibil pentru comună şi nu aştept răsplată de la nimeni. N-am făcut niciodată diferenţă între sate şi cetăţeni. Sigur că ne mândrim cu obiectivele realizate, sunt lucruri care rămân. Ne mândrim mai ales cu clădirea primăriei, cealaltă era veche, am vrut să ridic un etaj, dar când a venit proiectantul, a zis că structura nu suportă încă un etaj. Aşa că am făcut un proiect nou, atunci nu mi-am dat seama că iese aşa mare clădirea, erau şi alte vremuri pe timpul lui Tăriceanu, era înainte de criză. Dar e o construcţie funcţională, mai ales dacă se va face reorganizarea administrativ-teritorială privind unirea comunelor, această construcţie va fi un atu pentru ca localitatea Călineşti să rămână centru de comună, mai ales că e situată la mijloc, între Giuleşti şi Budeşti. Acolo vor avea birouri poliţia, arhiva, banca, vor fi săli de cununii, la etaj sunt apartamente pentru profesori, pentru funcţionari.

 

Reporter: Cum colaboraţi cu viceprimarul, aparatul primăriei şi Consiliul Local?

Mihai Nemeş: Cu Consiliul Local am în general o relaţie foarte bună, majoritatea sunt de partea mea”.  

 

Reporter: Ce fonduri aţi atras în comună de când sunteţi primar?

Mihai Nemeş: Nu mi-am făcut niciodată un calcul. Am încercat să atrag fonduri, prin toate programele naţionale şi europene disponibile şi, în plus, am pregătit documentaţii pentru a maxima absorbţia de fonduri europene în următorul exerciţiu financiar al UE. Mi –am dorit mai mult pentru Călineşti şi pentru călineşteni. Mai mult, am încercat să nu împovărez cetăţenii, astfel că, şi la salubrizare, şi la apă, jumătate din fonduri sunt subvenţionate de către Primărie şi nici taxele şi impozitele locale nu au fost mărite, cu toate că ar fi nevoie de bani, dar am încercat prin orice mijloace să nu împovărăm populaţia. Pe noua lege am primit un miliard de lei vechi în plus la bugetul local şi încercăm să atragem fonduri prin toate oportunităţile posibile.

 

„Mulţumirea mea e că am făcut tot ce-i omeneşte posibil pentru comună şi nu aştept răsplată de la nimeni. N-am făcut niciodată diferenţă între sate şi cetăţeni. Sigur că ne mândrim cu obiectivele realizate, sunt lucruri care rămân”.

Mihai Nemeş, primarul comunei Călineşti

 

 

Prima prioritate a fost realizarea reţelei de alimentare cu apă. Primarul Mihai Nemeş spune că:

„Aducţiunea de apă e finalizată din 2010, din păcate încă nu e autorizată, avem un impediment, apa fiind tulbure, în situaţii de ploi vine turbionată şi ne trebuie acele staţii de coagulare care trebuie montate înaintea staţiilor de tratare, deocamdată nu dispunem de sumele necesare achiziţionării acestei aparaturi, dar vom face tot posibilul în cel mai scurt timp să le achiziţionăm.

Costă cam 70.000 de euro. Am avut discuţii şi cu preşedintele CJ, nu dispun nici ei de bani, ne-au ajutat cu şcoala care a ars şi îi mulţumesc pentru asta. Am depus la Ministerul Dezvoltării, la Liviu Dragnea o cerere, din păcate au intervenit şi acolo situaţiile astea şi nu s-au putut obţine bani, m-am consultat şi cu cei de la CJ Maramureş şi aş putea să fac o investiţie multianuală, să scriem în caietul de sarcini că sunt cuprinse pentru acest an 800 de milioane de lei vechi şi cine îşi asumă, să vină să facă staţia şi să o plătim pe rând, să plătim anul acesta dacă va fi o rectificare, dacă nu, din bugetul de anul viitor. Am obţinut avizul de la Apele Române şi de la Mediu, cei de la DSP în schimb ne-au cerut în avizul eliberat să cuprindem şi staţiile, în proiectul iniţial nu erau staţiile, apoi constructorul a intrat în faliment şi situaţia a rămas aşa”.

 

Cât despre reţeaua de canalizare, primarul spune că: „n-am reuşit să o facem încă, proiectul e terminat de vreo 3 ani, n-am reuşit să îl finanţăm la nicio măsură, acum că s-a făcut drumul Baia Sprie-Bârsana, vom găsi altă metodă, poate cu fose ecologice, vom vedea, pe drum nu se mai poate interveni 5 ani”.

După canalizare, va urma, firesc asfaltarea uliţelor: „Acum suntem în stadiul de SF cu asfaltări uliţe comunale, 5,3 km la Călineşti, SF-ul s-a depus în 12 ianuarie, urmând să se demareze măsurile astea pentru finanţare. Cu documentaţia suntem gata”, spune primarul.

 

Tot legat de drumuri, primarul spune că „drumurile agricole le întreţinem cum putem, avem utilaje proprii. Din păcate, drumurile de piatră trebuie întreţinute anual. Mai mult decât atât, în urma ploilor căzute în ultimul timp, torenţii căzuţi de pe versanţi au distrus multe din aceste drumuri. Dar intervenim şi le reparăm”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.