• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2013

„Sunt convins că, la nivel de Maramureş, partidele din USL vor rămâne împreună”

Recent, a fost ales în unanimitate preşedinte al PSD Maramureş, o responsabilitate şi miză uriaşă, pe care o conştientizează şi şi-o asumă. Gabriel Zetea vorbeşte într-un interviu amplu despre alegeri, politică, lobby, fonduri şi alianţe.

 

Reporter: Ce înseamnă pentru dumneavoastră alegerea în funcţia de preşedinte?

Gabriel Zetea: În primul rând înseamnă o recunoaştere a muncii pe care am depus-o în organizaţie în ultimii ani în mod special. Sunt membru al Partidului Social Democrat de 15 ani, am două mandate de consilier judeţean la activ, acesta este al treilea. Munca de secretar executiv al organizaţiei PSD Maramureş, cea de purtător de cuvânt, modul în care am activat în Consiliul Judeţean, au reprezentat până la urmă atu-urile mele în cadrul organizaţiei. Mulţumesc colegilor că au fost alături de mine şi mi-au acordat această recunoştinţă, dar de acum urmează greul. Întotdeauna e mai uşor să ajungi într-o funcţie decât să te menţii.

 

Reporter: Ce v-a determinat până la urmă să vă decideţi să candidaţi?

Gabriel Zetea: M-au determinat discuţiile pe care le-am purtat cu preşedinţii organizaţiilor judeţene, cu primarii, cu preşedintele Mircea Ursache, cu secretarul general Liviu Dragnea şi nu în ultimul rând cu preşedintele PSD Victor Ponta. Toţi au fost oameni care m-au încurajat, care mi-au dat forţa necesară pentru a face pasul acesta. Nu eram evident hotărât multă vreme şi am spus lucrul acesta public că nu mi-am dorit neapărat să candidez la această funcţie, dar felul în care mi s-a explicat de către toţi cei pe care i-am enumerat mai devreme, că este un moment propice pentru mine în funcţia de preşedinte a PSD Maramureş m-a determinat până la urmă să accept. Înţeleg miza, înţeleg ce înseamnă această funcţie şi care sunt aşteptările în acest moment faţă de poziţia pe care am obţinut-o.

 

Rep.: Ce priorităţi v-aţi stabilit ca preşedinte al PSD Maramureş?

Gabriel Zetea: Priorităţile sunt în primul rând imediate, referendumul pentru modificarea Constituţiei, care reprezintă principala preocupare a secretarului general al PSD Liviu Dragnea şi a premierului României, Victor Ponta în toamna aceasta, iar apoi pregătirea organizaţiei pentru confruntarea electorală din 2014: europarlamentarele, unde vom candida separat, miza reprezintă locul I pentru PSD iar apoi alegerile prezidenţiale, unde aportul pe care îl aduce PSD pentru oricare dintre competitori este determinant, aşadar o bună pregătire a campaniei electorale şi a organizaţiei pentru a fi 100% implicată în aceste bătălii electorale, este miza pe care o am, este responsabilitatea care apasă pe umerii mei şi pe a colegilor din cadrul Biroului Permanent Judeţean. Vom încerca o împărţire zonală a funcţiilor în cadrul Biroului Permanent Judeţean, a vicepreşedinţilor, chiar pe modelul care se adoptă în aceste zile la Congresul Naţional: planul regional. Dacă la nivel naţional se doreşte o reprezentare regională a vicepreşedinţilor, eu voi dori o reprezentare zonală a vicepreşedinţilor la nivel judeţean.

 

Rep.: S-a vorbit inclusiv la conferinţa judeţeană despre lobby-ul politic pentru atragerea de fonduri în judeţ.

Gabriel Zetea: Am început deja să lucrez la asta din momentul în care am devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean. Evident, acum există şi mai mare presiune, dar şi mai mare forţă în a face lobby între ministrele de la Bucureşti pentru bani. Bani pentru CJ, pentru administraţiile locale şi pentru marile proiecte de infrastructură ale judeţului Maramureş. Este evident faptul că în campania electorală, că PSD, alături de PNL şi PC vom face tot ce ne stă în putere pentru a rezolva marile probleme de infrastructură ale Maramureşului, dacă în aceşti 3 ani şi ceva cât a mai rămas până la alegerile locale nu vom rezolva problema asta, sincer nu văd cum vom putea merge în faţa electoratului, să le cerem votul încă o dată. Avem această responsabilitate pe umerii noştri, suntem conştienţi de greutatea felului în care se desfăşoară în acest moment administraţia, pentru că în acest moment USL plăteşte încă arieratele făcute de guvernarea PDL, avem o moştenire grea şi la guvernare şi în cadrul administraţiilor locale, dar odată ce vom termina până la urmă şi cu plata arieratele, va trebui să ne concentrăm cu proiectele de dezvoltare.

În aceste zile am ţinut legătura cu Ministerul Dezvoltării şi cu domnul Dragnea care se pare că a finalizat Planul Naţional de Dezvoltare, prin contopirea tuturor liniilor de finanţare, se vor transmite în sfârşit banii către judeţe pentru a putea finaliza proiectele începute, sunt inventariate la nivel naţional 35000 de proiecte, şantiere deschide de PDL care nu aveau deschise linii de finanţare.

Lucrurile se rezolvă pentru că s-au prioritizat aceste investiţii, s-au alocat banii şi sunt convins că banii vor veni şi în judeţul Maramureş, suficienţi încât să ducem 2013 la final. 2013 reprezintă, trebuie să înţelegem lucrul acesta, un an de pregătire pentru viitorul exerciţiu financiar al Uniunii Europene 2014-2020. Dacă vom şti să transformăm 2013 în anul în care pregătim proiectele pentru 2014, vom fi suficient de inteligenţi pentru a câştiga apoi.

 

Rep.: Credeţi că va avea loc o schimbare de generaţie şi la nivelul celorlalte partide din USL?

Gabriel Zetea: Îmi doresc să existe acest lucru, îmi doresc să existe un suflu nou în politică şi faptul că PSD a înţeles că este nevoie de o infuzie de generaţie nouă în structurile de conducere de prim rang şi lucrul acesta nu s-a văzut doar în Maramureş, s-a văzut în alte 10 judeţe din România, unde există preşedinţi de organizaţii judeţene între 35 şi 45 de ani, înseamnă că toată lumea are de câştigat, pentru că PSD reprezintă cel mai mare partid din România, iar semnalul pe care îl dă reprezintă o provocare pentru toate celelalte partide.

 

Rep.: Cum vedeţi viitorul USL, având în vedere discuţiile de la Bucureşti?

Gabriel Zetea: Sincer îmi doresc o colaborare în interiorul USL până în momentul în care promisiunile noastre electorale sunt îndeplinite. Avem la nivelul judeţului Maramureş o colaborare cu PNL încă dinainte de a fi oficializat actul de constituire a USL la nivel naţional, sunt convins că indiferent de felul în care merg discuţiile şi negocierile la Bucureşti, la nivel de Maramureş partidele din USL vor rămâne împreună.

 
 

„Avem această responsabilitate pe umerii noştri, suntem conştienţi de greutatea felului în care se desfăşoară în acest moment administraţia, pentru că în acest moment USL plăteşte încă arieratele făcute de guvernarea PDL, avem o moştenire grea şi la guvernare şi în cadrul administraţiilor locale, dar odată ce vom termina până la urmă şi cu plata arieratele, va trebui să ne concentrăm cu proiectele de dezvoltare”.

 
Gabriel Zetea

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.