• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 24 Aprilie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Aprilie , 2017

Subprefectul Gavriș Ardelean a participat la premierea participanților la Olimpiada Națională de Limba Romani

Miercuri, 26 aprilie, la Palatul Admi­nis­tra­tiv din Baia Mare a avut loc premierea celor mai buni elevi participanți la Olimpiada Națională de Limba Ro­mani. Din partea Instituției Prefectului – Județul Maramureș, la eveniment au participat subprefectul Gavriș Ardelean și consilierul pe problemele romilor, Cristina Moldovan.
În deschiderea evenimentului, Gheorghe Sarău, consilier pe probleme de limba ro­mani și romi în cadrul Ministerului Educa­ției Naționale, a precizat: „A fost o compe­tiție valoric bună, dar se poate și mai bine, pentru că am dori ca toți cei care vin la olimpiada națională să obțină o notă peste 9. Deși ați fost încorsetați de timp, am remarcat că știți destul de bine limba, chiar dacă uneori sunteți tributari dialectului”.

Subprefectul Gavriș Ardelean le-a adresat câteva cuvinte de suflet elevilor și cadrelor didactice prezente: „Vă revăd acum, la finalul Olimpiadei Naționale de Limba Romani, cu mai puține emoții decât la început, și sper, bucuroși pentru ceea ce ați realizat. Sunt convins că nici examenul în sine, nici îndelungata pe­rioadă de pregătire care a precedat olimpiada nu au fost ușoare. Știu că, indiferent dacă astăzi veți fi premiați sau nu, toți participanții la această olimpiadă ați avut numai de câștigat. Ați învățat că în viață merită să faci eforturi, căci la un moment dat vă veţi primi răsplata. Ați învățat că deprindem cunoștințe întotdeauna numai pentru propria noastră dezvoltare, nu pentru note și nu pentru a ne impresiona părinții sau profesorii. Ați în­vățat că un om cu carte este respectat. Ați învățat că a afla cunoștințe noi este un lucru fascinant, o călătorie care ne face mai inteligenți și care ne oferă emoții pozitive. Pentru voi, dragi copii, călătoria nu s-a terminat, ați ajuns acum, la finalul olimpiadei naționale, doar la un scurt popas. Țin să vă felicit din toată inima pentru realizările voastre și să vă doresc să fiți perseverenți, chiar încă­­pățânați în misiunea voastră de a vă educa. Căci omul poate pierde în viață multe lucruri, însă cunoștințele acumulate vor fi mereu averea pe care o va avea la în­demână. Vreau, de asemenea, să felicit profesorii care v-au fost alături, care v-au motivat și ajutat, și părinții care au înțeles cât este de importantă educația pentru un copil. Mult succes!”.

­Cristina Moldovan, consilier pe proble­mele romilor în cadrul Instituției Pre­fectului, a afirmat că astfel de evenimente o fac să se simtă mândră că este de etnie romă și i-a îndemnat pe tineri să realizeze mai multe decât au reușit generațiile anterioare. De asemenea, ea le-a spus elevilor prezenți să nu le fie niciodată rușine de faptul că repre­zintă etnia romă.

Cei mai buni elevi au fost premiați, primind diplome, bani și cărți din partea Inspec­to­ratului Școlar al Județului Maramureș (reprezentat de inspectorii Agota Tepfen­hardt și Amelia Bănică), a Asociației Young Roma (reprezentată de Loredana Mihaly) și a Partidei Romilor. De asemenea, au fost acordate diplome de onoare pentru membrii comisiei centrale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.