• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Septembrie , 2020

Sub semnul roșu. În Coroieni - Maramureș școala începe normal

Începutul școlii în 14 septembrie a dat dureri de cap autorităților, Guvernului. Pandemia nu a dat înapoi, în țara noastră se înregistrează zilnic peste 1.000 de cazuri, ceea ce a pus sub semnul întrebării începerea școlii în mod normal. Sunt părinți care doresc întoarcerea elevilor în școli, sunt alții care vor cursuri online. Pe de altă parte, există și o dispută politică pe acest subiect, o dispută între putere și opoziție. Cert este că specialiștii din sectorul sanitar au cerut respectare normelor sanitare și amenajarea claselor pentru a pre­în­tâm­pina îmbolnăvirile elevilor.

Cu toate acestea, cu o săptămână înainte de începerea cursurilor, sunt multe necunoscute, multe probleme. A fost prezentată și o hartă a României cu localitățile în care sunt focare și în care trebuie să se desfășoare cursurile online.

Maramureșul este reprezentat pe hartă cu roșu de localitatea Coroieni. O localitate de mărime medie și care are o importantă comunitate de romi. Surprinzător, primarul comunei a declarat că își asumă începerea cursurilor normal, cu elevii în sălile de clasă. Gavril Ropan nu crede că situația din comuna pe care o conduce este atât de gravă încât să trebuiască organizate cursuri online.
În comuna maramureșeană este un Cămin pentru Bătrâni inaugurat în urmă cu doi ani. Un cămin mo­dern, cu tot ce trebuie pentru caza­rea persoanelor vârstnice în con­diții decente. Poate de aceea a fost oarecum surprinzătoare știrea că în acest Cămin sunt 13 persoane, beneficiari și angajați, bolnavi cu virusul necruțător. Per­soa­nele în cauză sunt sub supraveghere medi­cală, iar primarul Ropan are o teorie interesantă pe care ne-a prezentat-o telefonic.
„Într-o localitate, primarul este președintele Comitetului pentru Situații de Urgență. Mi-am asumat începerea școlii ținând cont de câteva elemente. În primul rând, Căminul de Bătrâni este într-o zonă mai izolată, acolo sunt beneficiari bătrâni care nu au tangență cu restul populației din comună, nici cu copiii. Apoi, în comună avem doar vreo trei sau patru cazuri, asistente și îngrijitoare care lucrau la Căminul de Bătrâni, iar acum se află în izolare la domiciliu. Două aici și două sunt duse în spital de vreo patru-cinci zile. Au fost și cele două în spital, dar le-au dat drumul după patru zile. Înseamnă că nu s-a confirmat testul!
Mi-am asumat începerea școlii împreună cu directoarea instituției și alături de Consiliul de Admi­nistrație. Având în vedere toate acestea, vom începe școala în 14 septembrie. Trebuie subliniat că în rândul populației din comună nu avem niciun caz. Nu văd ce ar împiedica începerea cursurilor. Mai mult, nu există nicio certitudine că, între cei testați de la Cămin și ieșiți pozitiv, ar avea într-adevăr virusul. Testele, se știe, mai dau și erori. După felul cum văd că evoluează lucrurile, tind să cred că într-adevăr este eroare. Avem în total 13 cazuri, dintre bătrâni. Au fost duși în spital, iar patru au revenit înapoi după patru zile. Nu au primit niciun tratament… mai avem vreo 9 în spital, dar cred că și lor le vor da drumul după cele patru zile. Dacă nu au primit tratament și au fost lăsați acasă, înseamnă că nu au avut nimic. Nu?
Oficial, nu este nimeni care să îmi spună: Da, domnule! Ăsta-i bolnav de COVID. De asta m-am înțeles și cu prefectul, i-am explicat situația și i-am spus că îmi asum situația în calitate de preșe­dinte al Comitetului de Situații de Urgență locală!
Nu mă interesează ce spune Bucureștiul! Nu mă interesează ce spune nimeni! Eu cunosc situația cel mai bine din comună. Am analizat și pe-o parte și pe alta, ce riscuri ne asumăm. Până la urmă, putem spune că nu ne-am asumat niciun risc. Încă! Aaa… Dacă va apărea vreun caz dintre părinții copiilor, sau copii infectați, atunci discutăm altfel. Dar până nu avem niciun caz între copii și părinți, nu avem ce discuta. Avem două școli. Una e cu clase 0-IV și una e de clase 0-VIII. În total avem în jur de 400 de elevi. Dintre care 250 sunt de etnie romă, cei din clasa
I-IV. Sunt într-o școală în altă parte. În concluzie, începem școala ca toată lumea, evident res­pectând toate măsurile impuse de autorități, cu distanță, cu bănci la un metru. Exact ce prevăd normele legale. Dăm drumul la școală! Am luat toate măsurile de siguranță, la școli, la Căminul de Bătrâni, să nu avem alte probleme. Dar opinia mea: Nu cred! Chiar nu cred că avem vreun caz!
Și mai spun următorul lucru. Cine a făcut harta aia în care apărem cu roșu… chiar aș vrea să stau de vorbă cu respectivul. A făcut-o un om care nu cunoaște situația. Mesajul meu este că ar trebui să se lase la latitudinea primarilor care este situația și ce măsuri trebuie luate. Până la urmă, primarul este cel care cunoaște cel mai bine și răspunde de ce se întâmplă în comună, în localitate”, ne-a spus Gavril Ropan, primarul comunei maramureșene Coroieni.

Și directoare Școlii Generale din Coroieni, Liana Lazăr ne-a explicat de ce vor începe elevii din comună școala în clase și nu vor face cursuri online.

„Da, vom începe școala normal.
S-a văzut că de la nivel național am fost introduși în zona roșie în baza unor criterii. Aceste criterii nouă nu ni se par elocvente. De ce? Pentru că acele cazuri de care se tot vorbește sunt la azil, iar cazurile sunt la spital, azilul e închis, nu se intră, nu se iese. Am făcut Consiliul profesoral, am consul­tat părinții, iar CA al școlii a hotărât să nu respectăm acel criteriu care ne-a pus în zona roșie. Și am decis să începem școala față în față. Nu toate hotărârile stabilite de centru sunt și bune! Cel mai bine știe Consiliul de Admi­nis­trație al școlii și Consiliul Local.
Am hotărât să începem, să riscăm! Aducem copiii la școală să facem educație pentru că online nu se poate face! Noi avem la școală laptopuri, în fiecare sală de clasă ar fi. Cinci avem achiziționate, iar învățătorii și-au pus la dispoziție laptopurile, dar nu putem intra în legătură cu copiii decât foarte greu.
Ieri am fost la o ședință, la pri­mărie, cu prefectură și cu Inspectoratul Școlar, și legătura a fost stabilită de STS-ul. O oră am ascultat cu intermitențe și nu am înțeles nimic. Cam așa se desfă­șoară și cursurile online. Deci, nu au cum să se desfășoare cursuri reale și corecte. Cine nu recu­noaște că nu se pot desfășura
cursuri online nu este realist.
Pe de altă parte, noi avem o comunitate mare de romi, mai bine de jumătate din elevi sunt de etnie romă. În cazul lor este exclus
cursuri online. Nu au condiții. În prima parte a anului, din martie și până în iunie, legătura cu comunitatea romă a fost pe riscul în­vățătorilor, care au venit faptic în comunitate. Au venit și au distribuit fișe, le-au ridicat pe riscul lor. Să se facă cât de cât ceva! Au distribuit fișe cu pix în ziua de luni, iar miercuri din nou fișe cu pix. Așa au mers lucrurile în comunitatea romă de aici.
Ce să mai spun, școala e cât de cât o oază, copiii vor veni la școală și două, trei ore, cât ne lasă normele, vor fi la școală. Să știți că mai curat decât la școală, pentru nici un copil nu este. Nici acasă nu e mai curat, pentru cel mai civilizat elev. Mai curat decât la școală nu are cum fi!”, ne-a spus directoare școlii din Coroieni, Liana Lazăr.

 

 

„Nu mă interesează ce spune Bucureștiul! Nu mă interesează ce spune nimeni! Eu cunosc situația cel mai bine din comună. Am analizat și pe-o parte și pe alta, ce riscuri ne asumăm. Până la urmă, putem spune că nu ne-am asumat niciun risc. Încă! Aaa… Dacă va apărea vreun caz dintre părinții copiilor, sau copii infectați, atunci discutăm altfel”.
Gavril Ropan, primarul comunei maramureșene Coroieni

„Am hotărât să începem, să riscăm! Aducem copiii la școală să facem educație pentru că online nu se poate face!”
Liana Lazăr, director al școlii din Coroieni

Căminul pentru bătrâni din Coroieni

 

Primăria și Consiliul Local Coroieni

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.