• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 14 Octombrie , 2013

Studenţii de la Ingineria mediului, în vizită la Romaltyn

Un grup de studenţi de la Centru Universitar Nord din Baia Mare a participat la o vizită la Iazul Aurul, Staţia de epurare şi Iazul Central de la Tăuţii de Sus, dar şi la uzina Romaltyn. Scopul vizitei a fost acela ca studenţii, de la trei specializări de profil minier, să vadă practic soluţiile de ecologizare şi diminuare a impactului activităţii miniere asupra mediului. Activitatea se înscrie într-un proiect al Romaltyn Mining, în parteneriat cu Centrul Universitar Nord.

 
 

Vizita studenţilor de la cele trei specializări, Ingineria valorificării deşeurilor industriale, Ingineria şi protecţia mediului şi Ingineria minieră a avut ca scop familiarizarea cu noţiunile practice ale meseriei pe care o învaţă. “În momentul în care le explic la curs partea teoretică, ei trebuie să aibă şi un fundament practic. Înainte de a începe cursul, întâi facem această vizită tehnică ce are menirea de a fundamenta mai bine teoria”, explica prof. univ. dr. ing. Ioan Bud. El a mai arătat că vizita este foarte importantă, iar studenţii au întotdeauna rezultate foarte bune. „E foarte important ca ei să vină întâi să vadă, ca să ştie despre ce vorbesc. Impactul vizual e mai mare, mai ales că teoria e foarte sofisticată. Trebuie să-i motivez întâi, să vadă practic şi pe urmă să înţeleagă ce e dincolo de ceea ce se vede”, a mai explicat el.


Studenţii urmează ca în cursul anului şcolar ce abia a început să parcurgă un curs numit “Protecţia şi ingineria mediului în industria minieră”, astfel că vizita la iaz şi la staţia de epurare a fost binevenită pentru o mai bună înţelegere a teoriei. „Cursul are obiectivul de a arăta factorii poluanţi şi impactul pe care îl are activitatea minieră asupra mediului şi soluţiile care trebuie găsite şi adaptate pentru a diminua acest impact. Ca orice activitate, cea minieră are un impact asupra mediului. De aceea şi lumea e speriată de această activitate, dar există soluţii tehnice. Şi sunt deja experţi în ţările avansate care au găsit aceste soluţii şi cursul are acest scop, de a le oferi o idee despre ce se întâmplă în realitate, care sunt tehnologiile utilizate şi ce se poate face pentru a diminua acest impact.

 

Reacţiile vizitatorilor au fost pe măsură. „Mă ajută foarte mult să înţeleg mai bine. E altceva să vezi decât să auzi. Este ca şi o punere în practică a ceea ce am învăţat şi să vedem practic ce vom învăţa anul acesta”, spune Alina Pop. ”E altceva decât învăţăm teoretic. E foarte interesant şi pentru mine e şocant, nu mi-am închipuit că e chiar aşa de mare”, spune Alexandra Idita, o altă studentă.

De altfel, unii dintre tinerii vizitatori, viitorii ingineri de mediu, chiar şi-au manifestat interesul pentru găsirea unui loc de muncă. “M-ar ajuta foarte mult, chiar aş lucra şi în paralel cu facultatea. Când aş termina studiile mi-ar fi mult mai uşor”, justifică un alt student.

 

După ce au vizitat Iazul Aurul, unde li s-a arătat tehnologia folosită pentru eliminarea impactului activităţii miniere asupra mediului, tinerii au făcut un “popas” la Staţia de Epurare, care a fost înfiinţată în 2011. Aici li s-a explicat de către specialiştii Romaltyn importanţa acestei faze în procesul de prelucrare a deşeurilor miniere, fază care nu exista înainte de preluarea activităţii de către actualii investitori de la Romaltyn. “Avem un polder de retenţie de 250.000 mc care, să zicem, în situaţia improbabilă că se fisurează digul (deşi prin exploatare se pot menţine distanţele respective), poate să preia aproape în integralitate apa. Noi, în timpul exploatării, nu vom avea volum mai mare de 250.000 mc pe suprafaţa iazului, deci în cel mai rău caz, polderul îl poate prelua în totalitate şi nu se ajunge la poluare”, a explicat Mircia Bizo, directorul executiv al Romaltyn Mining.

 

A urmat vizita la Uzina Romaltyn, unde au văzut tehnologia de ultimă oră folosită în prelucrarea deşeurilor miniere, apoi au mai putut să vadă diferenţa între cum arăta zona Meda înainte şi cum arată azi, după ecologizare.

Ultima oprire a fost la Iazul Central situat la Tăuţii de Sus, acolo de unde Romaltyn urmează să preia sterilul şi să-l prelucreze. Aici, studenţii au putut vedea practic ce efecte poate avea activitatea minieră asupra mediului, dacă nu este urmată de ecologizare. Ei au putut simţi mirosul şi vedea imaginea pe care o creează un iaz neecologizat. “Problema, însă, nu este de impact vizual, ci este vorba despre chimismul care se produce în astfel de zone. Orice picătură de apă care cade pe iazul acesta, ea va ieşi la un ph (aciditate) de 3 sau 4, poate chiar mai mic, dar plin de metale grele”, a mai explicat profesorul Ioan Bud. “Dacă vedem pe un astfel de iaz vegetaţie, asta nu înseamnă că e în regulă.

Putem spune că fizic poate fi stabilizat, dar din punct de vedere chimic, există problema de mediu. Chimismul e problema. Apa acidă care iese din iaz rămâne o problemă, iar când este uscat şi suflă vântul, vedem un nor de praf care pleacă peste tot şi ajunge în zone agricole, în zone care intra în lanţul trofic: lapte, carne etc. Iazul acesta este gândit să fie exploatat şi dus la Iazul Aurul, unde Romaltyn şi-a asumat responsabilitatea de a-l preda ecologizat la finele activităţii şi a-l monitoriza în continuare”, a conchis prof. univ. dr. ing. Ioan Bud.

 

Vizita face parte din rândul acţiunilor pe care Romaltyn le propune comunităţii, pentru a contribui la o mai bună pregătire profesională a studenţilor de la facultăţile de profil, dar şi pentru a susţine proiectele dedicate excelenţei profesionale.

 

Grupul de 24 de studenţi a fost însoţit de trei cadre didactice de la Universitatea de Nord: prof. univ. dr. ing Ioan Bud, conf dr. ing Duma Simona, respectiv de dr. Ing Guşat Dorel. Romaltyn Mining a fost reprezentat de directorul executiv - ing. Mircia Bizo, directorul tehnic – ing. Vasile Weisenbacher, şeful Iazului Aurul - ing. Aurel Zaharia, respectiv ing. Ovidiu Măguţ, care au oferit explicaţii referitoare la fiecare etapă din cadrul fluxului tehnologic.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.