• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Structura unui nou sistem şcolar profesional din învăţământul preuniversitar

Acest sistem de învăţământ, în domeniul profesional, cuprinde doar meseriile industriale, cum ar fi: electronist, electrician, electromecanic, mecanic, strungar, sudor, meserii din construcţii, etc. presupune parcurgerea a două trepte de şcoală profesională (treapta I şi treapta II ), finalizată printr-o ultimă clasă şi singura de liceu profesional. Aici nu sunt incluse liceele teoretice umane şi reale, profilul economic, profilul sanitar, profilul vocaţional, agricol etc.

 

Treapta I de şcoală profesională este plătită de stat şi scoate meseriaşi cu un anumit statut profesional. La acest nivel, practica se va desfăşura în atelierele şcolare.

 

Treapta II-a de şcoală profesională, elevul se înscrie la ea doar după ce a fost acceptat de către o firmă în meseria în care are calificare de nivel I şi vrea să se perfecţioneze pentru nivel II. Cursantul este elev angajat, notele şcolare având un rol important în finanţarea de către patron a studiilor de treapta II-a.

 

Treapta a III-a – durează un an de zile, reprezintă liceul propriu-zis, se face de către elev, tot ca angajat în câmpul muncii, şi va cuprinde anumite materii care să-i sporească competitivitatea pe piaţa muncii.

 

La sfârşitul treptei a III-a se susţine un examen de bacalaureat profesional, care să-i permită elevului să se îndrepte spre o şcoală de maiştri, de tehnician sau o facultate de trei ani pentru un inginer de fabrică, cursuri fără scoatere din producţie.

 

Observaţie – Elevii de la liceele unde nu primesc o calificare şi nu au absolvit bacalaureatul naţional, sau nu au intrat la o facultate pe ruta directă, dacă doresc să înveţe o meserie, pot să se înscrie şi   să-şi înceapă studiile profesionale din treapta II-a.

Elevii care au absolvit treapta a III-a (liceul profesional) dacă doresc şi se simt în stare, pot susţine bacalaureatul naţional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.