• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Mai , 2015

Ştampila pentru firme devine istorie!

De la 1 iulie ştampila de la ghişeele Fiscului va deveni istorie. O spune Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice nu vor mai avea nevoie de ştampila instituţiilor subordonate Ministerului Finanţelor. Nu e încă destul de clar cu ce va fi înlocuită aceasta, însă măsura nu va fi luată pentru moment de toate instituţiile statului.

 
 

„Eu vă spun acum de ce ţine de Ministerul de Finanţe, nu mă refer la toate instituţiile publice. Este un deziderat, într-adevăr, este un obiectiv de atins, ca în toată administraţia să dispară acest concept, pentru că cred că doar pe la noi şi prin Bulgaria au mai rămas astfel de dorinţe”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

 

Premierul Victor Ponta a anunţat, în urmă cu două luni, că solicită Senatului procedură de urgenţă pentru dezbaterea şi aprobarea Codurilor fiscal şi de procedură fiscală, precizând că şi-ar putea angaja răspunderea în luna iunie dacă PNL le va bloca „prin măsuri procedurale”.

 

„Codul fiscal va fi finalizat în perioada imediat următoare şi cel târziu pe 25 (martie - nr.) va pleca la Parlament. Voi solicita Senatului procedură de urgenţă, în aşa fel încât să poată fi discutat în comisii şi în plen imediat după Paşte iar, practic, la sfârşitul lunii aprilie poate ajunge în Camera Deputaţilor. Sunt două luni - mai şi iunie - în care Camera Deputaţilor are suficient timp să dezbată, să aprobe. Dacă voi constata că prin măsuri procedurale PNL va bloca adoptarea Codului fiscal, nu probleme de fond, ci de procedură, atunci voi lua în calcul şi procedura de angajare a răspunderii Guvernului în luna iunie pentru cele două coduri. Dar îmi exprim speranţa ca totuşi raţiunea şi bunul simţ să învingă şi, în urma discuţiilor din Parlament, dacă e cazul se vor face amendamente, să avem adoptate aceste două acte normative fundamentale pentru asigurarea dezvoltării noastre economice, creării locurilor de muncă şi păstrării acestei direcţii din ultimii trei ani şi jumătate de creştere economică sustenabilă”, a declarat Ponta, într-o conferinţă de presă la sediul central al PSD.

 

„Odată cu acest nou Cod Fiscal, zona de fiscalitate e cumva acoperită, cred că pasul logic următor ar fi cel al simplificării administrative. Aici vorbim de lucruri extrem de concrete: de ce este nevoie de ştampilă? (...) Va dispărea din Codul Fiscal, dar trebuie o ordonanţă de urgenţă sau o reglementare ca să dispară din toată legislaţia secundară”, a declarat marţi Florin Jianu, fostul ministru delegat pentru IMM-uri şi turism, la o conferinţă organizată de Coaliţia pentru Dezvoltarea României.

La rândul său, Dragoş Anastasiu, cu afaceri în domeniul turismului, a precizat că ştampila va dispărea de la 1 iulie, potrivit promisiunilor primite de la ministerul de resort.

 

„Va dispărea (ştampila - n.r.), aşa ne-a promis Ministerul de Finanţe, că de la 1 iulie dispare”, a spus Anastasiu.

Fostul ministru delegat a punctat că Republica Moldova a făcut deja acest pas, depăşind România la acest capitol.

 

„Nu ştiu dacă ne putem imagina o Românie fără ştampilă, dar e deja o realitate în Republica Moldova. Ne-a luat-o înainte, de trei luni au această reglementare, au scos ştampila. Cred că mai sunt două ţări în Uniunea Europeană în acest caz”, a afirmat Jianu.

 

Reprezentanţii mediului de afaceri susţin că au avut deja întâlniri cu ministrul Finanţelor Publice în care au fost încurajaţi să vină cu propuneri de simplificare a procedurilor. „Sunt multe exemple, pe fiecare domeniu în parte. Vă dau un exemplu: condiţionarea unei autorizaţii de construire de acordul vecinului - e o nenorocire în România, pentru că nimeni nu dă acordul decât condiţionat cu diverse facilităţi’, a explicat Dragoş Anastasiu.

 

În privinţa controalelor ANAF, el a precizat că acestea trebuie anunţate din timp şi simplificate. „Dacă te duci şi controlezi o companie cu afaceri de 100 de milioane şi stai şi controlezi bonuri fiscale de 7 lei şi stai la discuţii pe bonuri fiscale de 7 lei, probabil acesta este motivul pentru care durata controalelor în România la contribuabilii mari este în medie de 272 de zile, pe când în alte ţări europene este la jumătate”, a mai spus Anastasiu.

 

El s-a referit şi la necesitatea modernizării Trezoreriei pentru a se fluidiza fluxul de plăţi, prin acceptarea plăţilor online, şi la depunerea unei singure declaraţii pentru toate taxele datorate statului etc. „Ne putem imagina, în visele noastre frumoase, că facem o singură plată la bugetul statului implicând în spate cele 3-4-5 conturi în care trebuie să se ducă banii respectivi şi n-au decât ei să ducă mai departe aceste chestiuni, să fie o singură declaraţie”, a subliniat Anastasiu. Sursa http://www.economica.net.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.