• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 22 Septembrie , 2014

Stagiunea teatrală se deschide în Baia Mare cu Zbor deasupra unui cuib de cuci

Teatrul Municipal Baia Mare îşi începe noua stagiune teatrală cu piesa „Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Dale Wasserman (regia Marius Oltean şi scenografia Mihai Vălu), în data de 21.09.2014, de la orele 19.00. Cea de-a doua premieră, foarte importantă, va avea loc la Sala Studio a teatrului, în data de 10.10.2014. Este vorba despre „ZoOM politikOM”, în regia lui Liviu Topuzu, o adaptare a celebrei piese a lui Aristofan „Adunarea femeilor”.

 
 
 

„Zbor deasupra unui cuib de cuci”, de Dale Wasserman, după romanul omonim al lui Ken Kesey, este povestea emoţionantă, dar presărată cu umor, a locatarilor unui azil de boli mintale din Statele Unite.

Într-o disciplină perfectă, supunându-se unor reguli stricte, impuse de sora-şefă Miss Ratched, pacienţii îşi trăiesc monoton viaţa din care lipseşte orice urmă de bucurie. Sub mâna de fier a sorei-şefe, pacienţii, bărbaţi în toată firea, şi-au pierdut voinţa, iar personalitatea le-a fost anihilată, prin umilinţe zilnice denumite eufemistic „terapie de grup”, prin şocuri electrice şi practicarea lobotomiilor.

Viaţa în instituţia medicală este dată peste cap odată cu sosirea, ca pacient, a unui personaj nonconformist, care nu acceptă să se supună unor reguli absurde, însă absolut sănătos: Mc Murphy.

Acesta va încerca să îi înveţe pe noii săi colegi să trăiască din nou. Din distribuţia spectacolului fac parte Wanda Farkas, Claudiu Pintican, Vali Doran, Vali Popescu, Călin Dragoş, Ioan Costin, Sanda Savolszky, Dan Cordea, Aurora Prodan, Eduard Bîndiu, Mircea Gligor, Claudia Revan, Marin Ciucă şi Romok Carol.

 

Tot în această toamnă, mai exact la finalul lunii octombrie, Teatrul Municipal Baia Mare va participa la câteva festivaluri de teatru. Este vorba despre Festivalul Naţional de Teatru din Bucureşti, unde va fi jucată piesa Noul locatar, în regia Mihaelei Panainte şi, aproximativ în aceeaşi perioadă, „improspectorii” din Baia Mare vor participa cu „Improshow”-ul lor, un spectacol care se bucură de un foarte mare succes în rândul băimărenilor la un festival de teatru de improvizaţie.

Există discuţii legate de posibilitatea participării secţiei Păpuşi la Festivalul de Păpuşi şi Marionete „Gulliver” de la Galaţi.

Conducerea Teatrului Municipal Baia Mare şi-a propus ca, în măsura în care va avea posibilitatea financiară, în acest an să aniverseze un eveniment foarte important din istoria instituţiei, respectiv împlinirea a 35 de ani de la înfiinţarea secţiei de Revistă în Baia Mare.

 
 

Un titlu cunoscut, o piesă cunoscută Şi o premieră ce se vrea de succes

 

„Dacă anul trecut Teatrul Municipal Baia Mare deschidea stagiunea cu un spectacol la care şi-au adus contribuţia toate cele trei secţii ale teatrului, cu un aport majoritar al secţiei Revistă, stagiunea 2014-2015 se va deschide cu un spectacol care aparţine secţiei Dramă. Spectacolul se numeşte Zbor deasupra unui cuib de cuci, este un titlu foarte cunoscut, o piesă scrisă de Dale Wasserman, după romanul lui Ken Kesey. Regizorul este Marius Oltean.

Acest spectacol are un istoric destul de interesant, în sensul că s-a jucat pentru prima oară în România la Bucureşti, cu sălile arhipline. Cornel Constantin juca rolul principal, iar Florin Piersic rolul Indianului. După aceea, următoarea montare a fost făcută de către Marius Oltean la Teatrul Naţional din Cluj Napoca. Câţiva ani mai târziu se monta acelaşi titlu de către acelaşi regizor la Iaşi, urmând ca în 2012 să se monteze acelaşi titlu în Oradea, la Teatrul „Regina Maria”.

Acum, iată, deschidem stagiunea teatrului din Baia Mare cu spectacolul Zbor deasupra unui cuib de cuci, cu acelaşi regizor, pentru că este un spectacol care se bucură de foarte mult succes. Este un spectacol care emoţionează şi te face să şi zâmbeşti în acelaşi timp şi credem că este un spectacol care va avea un mare succes în Baia Mare.”

Claudiu Pintican, directorul general al Teatrului Municipal Baia Mare

 
 

Revalorificarea tradiţiei şi aducerea ei în contemporaneitate

 

„Orice deschidere de stagiune pentru un teatru trebuie să fie o sărbătoare, ea având o importanţă aparte în dimensiunile culturale, spirituale şi sociale pe care le are comunitatea. Aşadar, această sărbătoare va începe cu Zbor deasupra unui cuib de cuci. Sigur că sunt foarte multe curiozităţi pe care le naşte acest titlu, pentru că foarte multă lume a văzut filmul, foarte multă lume a văzut spectacolul realizat la Cluj. Ceea ce ne dorim este să atingem zona aşteptărilor pe care orice spectator de teatru le are. A doua premieră, ZoOM politikOM – e un joc de cuvinte pe care o să-l descifraţi după ce veţi vedea piesa –, se încadrează în linia pe care am pornit de două stagiuni încoace, respectiv revalorificarea tradiţiei şi aducerea ei în contemporaneitate, redescoperirea adevărurilor reprezentative pentru noi ca fiinţe umane, supunerea universalului analizei contemporaneităţii. E un mod de abordare oarecum neconvenţională, cu mijloace moderne de expresie, a unui text antic, căruia i-au fost aduse câteva modificări dramaturgice. Ne dorim ca această comunicare dintre noi şi publicul băimărean – şi nu numai – să fie din ce în ce mai bună.”

Liviu Topuzu, şeful secţiei Dramă a Teatrului Municipal Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.