• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Aprilie , 2023

Sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)

 Recent, plenul comun al Parlamentului a aprobat constituirea Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților şi Senatului pentru sprijinirea procesului de aderare a României la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

„Sunt onorat să fac parte din această comisie, împreună cu alți 20 de colegi senatori și deputați. Comisia nou-înființată va sprijini procesul de aliniere, pe componenta legislativă, la standardele Organizației, precum și continuarea reformelor interne din domeniile politicilor publice, administrative, economice şi sociale, prin preluarea politicilor şi bunelor practici ale OCDE, larg recunoscute la nivel internațional și va desfășura activități de diplomație parlamentară în scopul promovării candidaturii României la organizație.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu România, alături de alte cinci state aspirante – (în ordine alfabetică) Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru. OCDE este un for interguvernamental care are ca obiect de activitate identificarea, diseminarea şi evaluarea aplicării politicilor publice optime pentru asigurarea creșterii economice, prosperității şi dezvoltării sustenabile în rândul statelor membre, precum și la nivel global. Practic, OCDE este continuatoarea fostei Organizații Europene pentru Cooperare Economică (OECE), fondată în 1948 pentru a pune în aplicare Planul Marshall. Cei 38 de membri ai OCDE sunt state dezvoltate, deținând circa 70% din producția şi comerțul globale şi 90% din nivelul mondial al investițiilor străine directe. Înființarea Comisiei speciale parlamentare OCDE denotă angajamentul transpartinic al Parlamentului României față de procesul de aderare a țării noastre la Organizație și consolidează rolul acestuia față de unul dintre principalele demersuri strategice actuale ale României în plan internațional. Ținem cu România!”, a spus senatorul Sorin Vlașin.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.