• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Iulie , 2020

Spre Jaffa cu Edy

Victor MIHALCA, artist fotograf

 

Edy este fiul unui prieten originar din Gherla, care s-a oferit să mă ducă cu mașina (taxiul cu care lucrează) din Petah Tigwa (unde m-am oprit câteva zile) până în portul Jaffa și să mă recupereze seara.

Iată-mă ajuns în Jaffa, în sudul portului pescăresc și turistic, și încercând să realizez într-o sin­gură zi imposibilul. Să descopăr unul dintre cele mai vechi porturi din lume, un oraș multimilenar edificat ca așezare urbană forti­ficată în 1800 î.e.n. și menționat de egipteni în 1470 î.e.n.
Am prins o zi de sărbătoare. Un grup de arabi mă depășește mer­gând (probabil la picnic) într-un parc de pe colina ce domină în dreapta marea și în stânga cartierul arab.
Spre nord e portul pescăresc cu magazii și mici taverne de care profit gustând un excelent grătar de pește proaspăt prins, apoi explorez vechi magazii portuare transformate inteligent în ateliere și galerii de artă, în cafenele sau librării, în baruri pitorești sau magazine de bijuterii gemând de aur.
Este un amalgam de tentații destinat turiștilor de toate națio­na­litățile, un amalgam de imagini, sunete și arome amestecate de briza matinală a Mediteranei.
Urmează deasupra portului un complicat labirint de străduțe înguste și abrupte urcând în trepte spre vechiul oraș - Old Yaffa - cocoțat pe o colină și zidit din blocuri cioplite din calcar cu pereți decorați cu gresie și încărcat cu flori.
Sunt ziduri peste care au trecut milenii, decupate de ferestre cu gratii, un oraș încărcat de biserici vechi, de moschei și minarete, cu mănăstiri seculare atinse de istorie. Aici poți descoperi casa lui Shimon tăbăcarul, cel care l-a găzduit pe apostolul Petru atunci când a înviat-o pe văduva Tabitha.
Ajungi apoi, urcând trepte interminabile, la vechea biserică Sf. Petru unde poți admira pictura ce înfățișează miracolul biblic, biserică și mănăstire ce domină acropolisul cetății antice.
Calci pe pavimente peste care au trecut în timp egipteni, bizantini, califi arabi și cruciați sau mame­luci otomani și ajungi în locul unde Napoleon i-a vizitat pe ciumații din Yaffa, în 1799.
Ajungi apoi, coborând spre faleză și promenadă, pe țărmul Medite­ranei unde se plimbă alături evrei și arabi, musulmani și creștini sau turiști vorbind toate limbile pă­mântului și admirând pano­rama unică, specta­culoasă a Tel Avi­vu­lui, do­mi­nată de zgârie-nori, plaje, și mângâiată de briza Me­di­teranei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.