• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 19 Mai , 2020

Spitalul de Boli Infecţioase Baia Mare, vârful de lance perfect în războiul cu perfidul COVID-19

Maramureşul a fost ocrotit de Bunul Dumnezeu în bătălia cu virusul ucigaş care bântuie prin toată lumea. Dar şi profesionalismul medicilor, al asistentelor, infirmierelor de la Spitalul de Boli Infecţioase din Baia Mare a fost factorul hotărâtor pentru limitarea îmbolnăvirilor grave şi al vindecărilor miraculoase. De fapt, nu este miracol, ci muncă şi dedicaţie pentru tratarea bolnavilor care au avut neşansa de a contracta un virus necunoscut.

 

Spitalul băimărean a fost în prima linie în această bătălie cu necunoscutul şi până acum a făcut faţă cu succes. De fapt, acest Spital a avut rezultate foarte bune de mulţi ani. Să nu uităm că managementul impus de medicul Viorica Che­recheş a avut rezultate recunoscute pe plan naţional. A fost primul Spital din Maramureş acreditat şi a fost Spitalul în care nu au existat crize de medicamente, de materiale de protecţie, de personal. Iar toate acestea au făcut ca în actuala criză să fie un factor benefic pentru rezolvarea situaţiilor cu care
s-au confruntat în perioada pan­­demiei. Am vorbit cu doamna doctor Viorica Chere­cheş, medic primar, specializarea Boli In­fecţioase, despre această perioadă prin care a trecut Spitalul băi­mărean.

Reporter: Cum a trecut Spitalul de Boli Infecţioase prin cele două luni de stare de urgenţă, din punct de vedere medical, al cazurilor care au trecut prin spital?
Viorica Cherecheş: Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, spital de Fază I, în prima linie prin Ordin al Ministerului Sănătății, tratează pacienții pozitivi cu coronavirus, simptomatici sau asimptomatici, din întregul județ Maramureș, fiind structurat în sistem pavilionar, are posibilitatea să izoleze bolnavii pentru a îndeplini toate măsurile de precau­ție necesare pentru sănătatea co­munității. Spitalul cu un personal medico-sanitar bine pregătit, cu echipament de protecție cores­punzător cu normele în vigoare, a reușit, printr-un efort unitar cu autoritățile, să stăpânească răspân­direa acestui virus ucigaș.

Reporter: Câte cazuri de îmbol­năviri au fost? Câte sunt în acest moment?
Viorica Cherecheş: Datele statistice sunt într-o continuă modificare. Au fost zile, la început, în prima lună, când s-au confirmat și internat pacienți mai mulți. În ultima perioadă au scăzut semnificativ. În Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, până astăzi, 13 Mai, au fost internați 61 de maramureșeni cu diagnosticul de boală COVID-19. Astăzi, 13 Mai, sunt internați cu boală, formă asimptomatică, 3 pacienți. Toți ceilalți care au fost spitalizați și tratați au plecat acasă vindecați.

Reporter: Cum era spitalul la începutul pandemiei, din punct de vedere al materialelor sanitare, echipamentului pentru cadre, medicamente?
Viorica Cherecheş: Medicii, personalul medical, farmaciștii, echipa administrativă, toți am muncit ca într-o mare familie, pentru res­pectarea cu strictețe a măsurilor sanitare și responsabilizarea fiecă­ruia dintre noi pentru a asigura un act medical de calitate, astfel că pacienții tratați au plecat vindecați și cu încrederea că orice necaz poate fi depășit. Este un spital pe care l-am condus mai mult de 17 ani, pe care l-am lăsat pe mâini bune, cu un management performant, cu o echipă medicală harnică și responsabilă, o unitate medicală echilibrată din punct de vedere financiar și totdeauna dotat cu materiale sanitare și medicamente ne­­ce­sare fiecărei specia­lități.

Reporter: Au fost cadre medicale care au refuzat să lucreze într-un spital dedicat tratamentului pentru COVID-19?
Viorica Cherecheş: În fiecare zi, fiecare medic, asistent medical, infirmier, personal auxiliar a venit la spital cu o îngrijorare și un gând pentru el și pentru cei rămași acasă, să nu se îmbolnăvească. Spitalul a devenit pentru toți a doua casă. Asigurați cu echipament corespunzător, și-au făcut pe deplin datoria, deși poate familiile lor au fost marginalizate și chiar disponibilizate din anumite inst­ituții, pentru că ei lucrează într-un spital COVID.

Reporter: Ce scheme de tratament s-au folosit în spital?
Viorica Cherecheş: Tratamentul și schemele de tratament pentru această boală sunt diferite de la pacient la pacient. Am aplicat protocoalele terapeutice adaptate in­­dividual la fiecare caz de boală COVID-19. Acești bolnavi trebuie tratați la timp și fiecare semn de boală este o urgență.

Reporter: Aţi întâlnit cazuri care
v-au marcat, impresionat?
Viorica Cherecheş: Toate m-au marcat, dar am înțeles că trebuie să gestionăm un virus care provoacă infecții respiratorii severe. Poate, într-o zi, pacienții internați vă vor destăinui momentele în care au fost depistați pozitiv cu COVID-19, trăirile din perioada internării, unde oameni necunoscuți pentru ei din cauza echipamentului i-au tratat și le-au dezvăluit tot ce ține de această boală. Echipați ca niște cosmonauți, ne-am făcut datoria cu conștiinciozitate pentru a salva multe vieți.

Reporter: De ce în Maramureş, în Baia Mare, nu au fost atât de multe cazuri ca în alte zone din ţară?
Viorica Cherecheş: Maramureșul a fost printre județele cu primii bolnavi infectați cu noul coronavirus. A fost un val de pacienți întorși din Italia, Franța, Anglia. Echipa formată din autorități, medici, personal medical, aparținătorii pacien­ților, depistarea cazurilor și izo­larea lor în spital pentru tratament, au contribuit ca Județul Ma­ra­mureș să nu înregistreze multe cazuri de infecție cu coronavirus, iar cei din străinătate au înțeles că e mai bine în această perioadă să rămână acolo.

Reporter: Există posibilitatea ca, în urma relaxării ce se preconizează, să avem din nou cazuri, un al doilea val?
Viorica Cherecheş: În urma ridicării Măsurilor de Urgență, urmează o etapă cu măsuri gra­duale pentru ocrotirea sănătății. Purtarea măștii, spălarea și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, păstrarea unei distanțe între persoane, triajul epidemiologic pentru întregul personal la intrarea în serviciu, sunt proceduri fundamentale care trebuie să ne însoțească mereu. Nerespectarea acestor proceduri, cu siguranță va duce la apariția de noi cazuri de infecție cu coronavirus.

Reporter: Ce trebuie să ştie mara­mureşenii, băimărenii, despre aceas­tă boală care ne-a dat vieţile peste cap?
Viorica Cherecheş: Zile de fră­mântări, panică, internări, izolări la domiciliu, carantină, nopţi cu coşmaruri, nopţi nedormite, cu un personal medical care pentru prima dată a dat piept cu o boală foarte contagioasă şi care a necesitat adaptare rapidă şi măsuri de prevenire de maximă siguranţă. Un virus nou, o boală care a bulversat omenirea, ne-a oprit orice speranţă şi pentru un timp ne-a blocat. Întreaga comunitate trebuie să fie responsabilă, să respecte măsurile igienico-sanitare minimale pentru a nu duce la apariția a noi cazuri de infecție cu coronavirus. Orice acțiune trebuie analizată cu maximă responsabilitate, în perioada următoare, pentru a evita un nou val de îmbolnăviri.

Reporter: Cum a trecut medicul Viorica Cherecheş prin pandemie, prin cazurile de la spital?
Viorica Cherecheş: O perioadă în care nu numai eu, noi toți ne-am reevaluat prioritățile. În tot acest parcurs, am avut stări de neliniște, de frământări, cu pacienți care trebuiau ajutați să depășească momentul, care nu știau ce se întâmplă cu ei, cu care trebuia să fii într-o permanentă comunicare pentru a le asigura vindecarea, să se întoarcă acasă sănătoși. M-am simțit datoare să fiu mereu atât la spital, dar în același timp și printre oameni, ca o garanție că totul merge înspre bine. Și a mers!

 

 

„Medicii, personalul medical, farmaciștii, echipa administrativă, toți am muncit ca într-o mare familie, pentru respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare și responsabilizarea fiecă­ruia dintre noi pentru a asigura un act medical de calitate, astfel că pacienții tratați au plecat vindecați și cu încrederea că orice necaz poate fi depășit”.
Dr. Viorica Chere­cheş, medic primar, Spitalul de Boli Infecțioase Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.