• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 16 Septembrie , 2013

„Şpanul” din ochiul lui Silaghi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul şef al Direcţiei de Informare şi Protecţie Internă (DGIPI) Remus Vasile Şpan. Acesta este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, în dosarul Silaghi.

 
 
 

Dosarul fostului ministru Ovidiu Silaghi are tot mai multe conexiuni în Maramureş. Fostul şef SIPI Maramureş, Remus Şpan este urmărit penal de DNA fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată.

Potrivit procurorilor, în perioada mai – noiembrie 2012, în mod repetat, Remus Şpan l-a ajutat pe Ovidiu Ioan Silaghi, atunci ministru al Transporturilor, să pretindă şi să primească bani şi foloase necuvenite de la administratorul firmei Romstrade SRL, Nelu Iordache, care la rândul său are conexiuni cu Maramureşul prin contractele grase primite în judeţul nostru. Anchetatorii au stabilit că „Remus Şpan ar fi intermediat întâlniri între cumpărătorul de influenţă Nelu Iordache şi ministrul Ovidiu Silaghi, cunoscând problemele pe care le întâmpina SC Romstrade SRL în derularea contractelor cu CNADNR SA (întrucât anterior îşi desfăşurase activitatea în cadrul grupului de firme controlat de Iordache Nelu)“. 

Procurorii îl mai acuză pe Remus Şpan că ar fi intermediat primirea de către Silaghi de la Nelu Iordache a sumei de 200.000 de euro şi a „foloaselor necuvenite constând în efectuarea unor curse aeriene între Satu Mare şi oraşe din Europa pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului, în condiţiile în care învinuitul cunoştea că societatea Romstrade SRL înregistra pierderi pe care nu avea posibilitatea să le suporte, precum şi problemele reale ale SC Romstrade SRL în derularea contractelor, probleme care îndreptăţeau CNADNR SA să dispună anumite măsuri de reziliere a unor contracte“.De asemenea, Şpan l-ar fi convins pe Iordache Nelu că ministrul Ovidiu Silaghi este dispus să îl susţină şi să influenţeze deciziile conducerii CNADNR pentru a sprijini interesele firmei Romstrade.

De altfel şi contactul din Maramureş se află în atenţia DNA şi era vizat şi de reziliere, după arestarea magnatului Nelu Iordache. Vă reamintim că, prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, lansat pe vremea defunctului Guvern Boc, urmau să fie reabilitate şi modernizate o serie de drumuri din Maramureş. Contractul a ajuns la unul dintre „regii asfaltului”, Nelu Iordache, care prin firma SC Romstrade SRL din Adunaţii Copăceni şi-a adjudecat, pentru 553.760.795,22 lei, fără TVA, lucrările de proiectare, de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din judeţul Bistriţa şi din Maramureş.

La licitaţia deschisă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului au fost transmise patru oferte, firma condusă de Nelu Iordache fiind cea care a propus preţul cel mai scăzut. Atunci a ieşit la iveală faptul că garanţia pentru contractele de 500 de milioane de euro erau în limba arabă.

 
 
Cine este Remus Şpan?
 

Şpan a avut o ascensiune profesională fulminantă. A debutat ca poliţist de circulaţie în Poliţia oraşului Baia Sprie, iar, după doi ani de poliţie rutieră, a fost promovat, graţie chestorului Pavel Abraham, pe atunci şeful Inspectoratului General de Poliţie, care-i este unchi, în serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, ocupând funcţiile de şef al SIPI Maramureş (1999-2001) şi de şef al SIPI Satu Mare (2001-2003). În 2003, după înfiinţarea Parchetului Naţional Anticorupţie, Şpan a fost promovat şef al Poliţiei Judiciare a PNA, graţie chestorului Virgil Ardelean, şeful serviciului secret al MAI (DGIPI), care urmărea astfel să controleze activitatea proaspăt înfiinţatei instituţii anticorupţie.

În 2005 a fost promovat director adjunct al Direcţiei Generale Anticorupţie, o altă instituţie anticorupţie nouă, graţie ministrului de interne în funcţie, Vasile Blaga, având ca misiune principală monitorizarea directorului DGA, procurorul Marian Sântion.

În 2006 a devenit consilier personal al ministrului de interne Vasile Blaga, în 2007 a fost numit locţiitor al şefului Inspectoratului Naţional al Poliţiei de Frontieră, iar în 2008 a devenit şeful Direcţiei Tehnice din cadrul DGIP, care se ocupa cu interceptarea convorbirilor telefonice şi ambientale. Numele său a fost legat de numeroase scandaluri, asupra sa planând acuze grave.

De fiecare dată însă a scăpat basma curată. 

 
 

Prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, lansat pe vremea defunctului Guvern Boc, urmau să fie reabilitate şi modernizate o serie de drumuri din Maramureş.

 

Contractul a ajuns la unul dintre „regii asfaltului”, Nelu Iordache, care prin firma SC Romstrade SRL din Adunaţii Copăceni şi-a adjudecat, pentru 553,760,795.22 lei, fără TVA, lucrările de proiectare, de modernizare şi reabilitare a drumurilor judeţene şi de interes local din judeţul Bistriţa şi din Maramureş. În judeţul nostru, firma „regelui” Iordache trebuia să reabiliteze drumurile:I Vadu Izei - Săcel (52,5 km);I Drăghia - Târgu Lăpuş (23,3 km);I limita Sălaj - Gârdani (16,1 km); I Gârdani - Ardusat (12,4 km);I Ciolt - Copalnic (14 km); I limita Satu Mare - Colţirea (13,1 km); I Bistra - Valea Vişeului (7 km);I Poienile de Sub Munte (6,3 km); I Remeţi pe Someş - Băiţa de Sub Codru (3,6 km);I Bogdan Vodă - Ieud (3,3 km);I limita Satu Mare - Fărcaşa (3,1 km);I Chechiş - Coruia (2,6 km).

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.