• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Iunie , 2018

Sonetele celebre şi cele ascunse ale lui Shakespeare

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, în colaborare cu Cenaclul lite­rar „Petre Dulfu” şi Editura Neuma Cluj-Napoca au organizat conferinţa „Shakespeare – sonete celebre, sonete ascunse”, susţinută de scriitorul Horia Gârbea, urmată de lansarea cărţilor: „Lunaticul, îndrăgostitul şi poetul sau Despre personajele lui Shakespeare” şi „Poeme cu înger”, am­bele sub semnătura aceluiaşi Horia Gâr­bea şi a cărţii aniversare „Florica Bud - Oglindă în timp”. Tot cu această ocazie a avut loc lan­sarea nr. 5-6/mai-iunie 2018 a revistei de cultură „Neu­ma”, care apare la Cluj-Napoca. Au vorbit despre autori şi cărţi: Andrea Hedeş, director Editura Neuma, Liana Pop, bibliotecară, Bi­blio­teca Judeţeană „Petre Dulfu”.

Moderatorul manifestării a fost Florica Bud, preşedintele Cenaclului literar „Petre Dulfu”.
În sala de şedinţe a Bibliotecii au venit invitaţii la Conferinţă, cu mic cu mare, pentru a ocupa un loc cât mai bun, mai răcoros. Au venit mulţi elevi de la liceele umaniste din Baia Mare, au fost profesori de limba română, scriitori, oameni de cultură.
Florica Bud a deschis conferinţa cu o scurtă prezentare a manifestării şi a invitaţilor.
Directorul editurii Neuma din Cluj, Andrea Hedeş, a vorbit despre editura pe care o conduce şi despre cărţile lan­sate cu ocazia conferinţei din Baia Mare. A vorbit despre legătura literară, culturală, cu Florica Bud şi Horia Gârbea. L-a prezentat pe scriitorul-traducător al lui Shakespeare.

Partea consistentă a manifestării a fost susţinută de Horia Gârbea. Conferinţa despre sonetele celebre ale lui Shakespeare a fost deosebit de intere­santă. Scriitorul a prezentat sonete celebre în traducerea mai multor traducă­tori, cu variantele fiecăruia şi cu textul în engleză. Printre cei care au tradus sonete se află şi Gârbea. Mai mult, el a găsit un sonet ascuns în piesele de teatru scrise de celebrul scriitor englez.
Conferinţa lui Horia Gârbea a fost o pledoarie pentru citit, traduceri de calitate, pentru literatură, în general.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.