• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Februarie , 2013

ŞOC! „Succesurile” senatorului Paşca, nişte minciuni. Gogoman sau mitoman?

Veste “şoc”: printr-un comunicat lansat de senatorul Liviu Titus Paşca se anunţă cu surle şi trâmbiţe că alesul maramureşean împreună cu ex-ministrul Silaghi „au obţinut finanţare pentru drumul Rapid Baia Mare-Satu Mare”. Cum? Nu se ştie. Evidenţa e clară: amendamentul la legea bugetului de stat pe acest an, care făcea referire la acest proiect, a fost respins.

 
 

Şoc: visul postdecembrist al maramureşenilor devea realitate. Senatorul Liviu Titus Paşca, prin eforturi susţinute, a reuşit scoaterea din izolare a Maramureşului. Incredibil, ceea ce părea numai un vis, a devenit realitate: am primit finanţare pentru drumul expres Baia Mare-Satu Mare-Vaja. Stop. Aşa suna acest text demn de al XIV-lea Congres. Asta dacă am fi citit numai un comunicat optimist transmis în mare grabă, joi după-amiază: „În urmă cu câteva ore, eforturile senatorului Liviu Titus Paşca de a introduce marile investiţii care vizează municipiul Baia Mare şi Maramureşul pe lista finanţărilor de la buget şi fonduri europene au dat roade. Alături de fostul ministru al Transporturilor, actualul deputat de Satu Mare, Ovidiu Silaghi, senatorul Paşca, a obţinut pentru maramureşeni finanţarea necesară începerii construirii Drumului Rapid-Baia Mare – Satu Mare. Şi eforturile nu se opresc aici.

„De câteva ore am obţinut alături de deputatul de la Satu Mare co-finanţarea de la bugetul de stat pentru Drumul Rapid Baia Mare - Satu Mare prin realizarea celor două centuri, centura Băii Mari, Centura Satu Mare, drumul propriu-zis şi un pod peste Someş în Satu Mare, la vest după ramificaţia către Petea. Lucrările vor începe cu podul peste Someş şi centura oraşului Satu Mare. Anul acesta, finanţarea se va ridica la 20 de milioane de euro din fonduri europene, din care 15% bani de la bugetul de stat pentru aceste două lucrări, părţi din Drumul Rapid. Licitaţia pentru începerea lucrărilor va avea loc în decurs de aproximativ o lună de zile. Noi trebuie să asigurăm cele 15 procente de la buget după data de 15 aprilie”.

 

Elucubraţiile senatorului continuă cu aceeaşi lejeritate: „O investiţie ce de mulţi ani părea o iluzie pentru maramureşeni îşi va demara lucrările undeva la finele lunii martie a acestui an. După estimările senatorului maramureşean Liviu Titus Paşca, construirea Drumului Rapid Baia Mare – Satu Mare va dura 2-3 ani. Eforturile celor doi parlamentari nu se opresc aici şi vor demara reînceperea colaborării cu guvernul ungar pentru lipirea Drumului Rapid la Autostrada M3. „Guvernul Tăriceanu a început această colaborare, iar noi o vom relua cu Guvernul Orban. Voi face eforturile necesare în acest sens. Vrem să lipim drumul la Autostrada M3 de la Satu Mare – Petea – Csengersima – Mateszalka – Vaja. Pentru asta avem nevoie de parteneriatul cu guvernul maghiar pentru partea lor de drum”.

 

De fapt, dacă n-ar fi fost penibil, comunicatul lui Paşca ar fi putut fi de bun augur. Dar, şi aici urmează mulţi de „dar”, e numai penibil şi mincinos?

În primul rând, senatorul trebuia să anunţe, cu responsabilitate, dar mai ales sinceritate, adevărul: amendamentul la Legea bugetului de stat pe acest an, care prevedea alocarea a 5 milioane de lei pentru pregătire proiect, actualizare studii, exproprieri, descărcări arheologice - pentru Drumul Rapid Baia Mare-Satu Mare, semnat de cei 3 senatori ai Maramureşului: Sorin Bota, Liviu Marian Pop şi Liviu Titus Paşca a fost respins (la fel şi unul identic depus de senatorul PDL Ciprian Rogojan şi deputatul USL Florin Tătaru): „Ordonatorul principal de credite îşi stabileşte priorităţile în utilizarea fondurilor alocate prin bugetul său, urmând obiectivele stabilite în documetul de politică şi strategie pe anul 2013”.

 

Un alt semnatar al amendamentului, dar unul realist şi responsabil, senatorul Bota recunoaşte că: „S-au respins toate amendamentele. Proiectele sper însă să fie realizate, pas cu pas”.

Apoi, Paşca amestecă intenţionat „capra cu varza”, ca să bage electoratul în ceaţă şi vorbeşte despre obţinerea finanţării pentru cele două centuri ocolitoare ale municipiului Satu Mare, respective Baia Mare, ori cele două proiecte au fost scoase din proiectului drumului Expres tocmai pentru că proiectul se tărăgăna şi primarii au dorit să nu mai depindă de un proiect morgana. Şi da, centura de la Satu Mare se va realiza, dar asta nu e o noutate, e o promisiune a lui Silaghi de anul trecut.

Şi da, licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie pe această lucrare s-ar putea să aibă loc în martie, de fapt ea fiind iniţial programată pentru ianuarie 2013. Dar acest proiect n-are nicio treabă cu drumul Expres.

 

Partea cu “cofinanţarea” e şi mai penibilă, pentru că asta ar însemna ca proiectul să beneficieze deja de finanţare europeană. Ori cum să beneficieze de finanţare dacă trebuie deocamdată “updatate” documente? De altfel, pe amendamentul celor trei senatori scrie clar acest lucru. Sau nu aţi citit pe ce amendament v-aţi pus semnătura, domnule Paşca?

 

Şi podul peste Someş face parte tot din proiectul centurii, domnule senator. Pentru care singurul merit îi revine ex-ministrului Silaghi, care a încercat să-şi onoreze o promisiune din campania de anul trecut. Am încercat de altfel să luăm legătura şi cu fostul ministru, dar până la ora închiderii ediţiei nu a putut fi contactat. În mod ciudat, el nu a emis niciun comunicat. Sau poate sărbătorea “încununarea succeselor”.

 

Cât despre Paşca, un singur sfat: serios, nu se aşteaptă nimeni să scoateţi Maramureşul din izolare. Şi serios, nu pentru asta v-au votat oamenii.

V-au votat pentru că USL era pe val. În schimb, ar fi decent ca dacă tot aţi ajuns senator, să nu mai emiteţi gogomănii şi să nu ne mai credeţi proşti. Ăsta ar fi într-adevăr un “succes încununat”. Se poate?

 

Minciuna 1: S-a obţinut finanţare pentru drumul rapid Baia Mare-Satu Mare.

Realitate: Amendamentul privind acest obiectiv a fost respins.

 

Minciuna 2: Centurile din Baia Mare şi Satu Mare primesc finanţare şi fac parte din proiectul drumului.

Realitate: Cele două centuri au fost scoase din proiectul drumului demult. Centura oraşului Satu Mare a primit finanţare şi se va face licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie. Dar asta nu e o noutate.

 

Minciuna 3: Senatorul s-a „luptat” pentru proiectul centurii Băii Mari.

Realitate: Nu avea cum, pentru că acest obiectiv nu este cuprins în proiect. Amendamentul privind finanţarea centurii a fost, de asemenea, respins.

 

Minciuna 4: Cei doi parlamentari vor demara reînceperea colaborării cu guvernul ungar pentru lipirea drumului la M3.

Realitate: Autorităţile sătmărene şi Silaghi au avut deja astfel de întâlniri cu reprezentanţii unguri, în toamna anului trecut, dar nimeni din Maramureş nu a fost prezent.

 

Minciuna finală: Eforturile senatorului Paşca au fost încununate de succes.

Realitate: Singurul succes al senatorului Paşca este că poate să mintă fără să clipească. Dar asta nu presupune niciun efort.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.